Cu doar patru cămine pentru persoanele vârstnice, dintre care doar unul privat, la o populație de aproape 500 de mii de locuitori, județul Vaslui stă foarte prost la acest capitol, al îngrijirii celor bătrâni și singuri. În țară peste 80% dintre cele 694 cămine pentru bătrâni sunt astăzi private, în vreme ce județe mult mai bogate, precum Bihor, au zeci de cămine, toate private.

La 3 ianuarie, numărul căminelor pentru persoane vârstnice licenţiate în țara noastră era de 694, imensa majoritate, peste 80%, fiind private, conform datelor centralizate de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. Mai exact, din totalul căminelor licenţiate, 123 erau publice şi 571 private.
Județe mult mai bogate din țară, precum Bihor, au zeci de cămine, toate private. Dacă în județul amintit, cu o populație mai numeroasă decât județul nostru, 617 mii de locuitori față de 493, există 32 de cămine pentru persoanele vârstnice care sunt afaceri private, în județul Vaslui există doar patru cămine, dintre care doar unul privat.
Explicațiile unei asemenea diferențe uriașe sunt tot economice, bineînțeles, și se regăsesc în diferențele salariale foarte mari dintre cele două zone. Dacă în Bihor există numeroși pensionari care au avut salarii mari și deci au acum pensii mari și își permit astfel înscrierea într-un centru privat, în județul Vaslui, o asemenea afacere nu poate da randament pentru cei care și-ar putea propune să investească din cauza lipsei sau a numărului mic de potențiali clienți.
Cel mai mare număr de cămine pentru persoane vârstnice se înregistra în Bucureşti (100, din care şapte publice) şi în judeţele Ilfov (55, din care două publice), Cluj (45, din care trei publice), Timiş (41, din care cinci publice), Bihor – 32 (toate private) şi Bacău (32, din care cinci publice).
De cealaltă parte, județene cunoscute pentru sărăcia lor sunt și cele care au cele mai puțin astfel de cămine pentru bătrâni: Ialomiţa – trei (toate publice), Tulcea – trei (unul public), Covasna – patru (din care două publice), Gorj – patru (toate private) şi Vaslui – patru (trei publice).
În judeţele Vrancea, Mehedinţi şi Ialomiţa erau licenţiate la data de 3 ianuarie doar cămine publice pentru persoane vârstnice, iar în Bihor, Gorj şi Satu Mare doar private.