Ample manifestări dedicate Bătăliei de la Podul Înalt, cel mai important eveniment istoric din istoria acestor locuri

Unii istorici au numit Bătălia de la Podul Înalt „cea mai mare înfrângere din istoria islamului”. În aceste condiții, autoritățile și istituțiile de profil organizează ample manifestări pentru a marca ziua de 10 ianuarie 1475. Anul acesta, Muzeul Județean a pus în scenă Manifestarea culturală „Victoria lui Ștefan cel Mare la Podul Înalt. 10 Ianuarie 1475”, care va avea loc chiar la locul bătăliei, dar și Expoziția „Ștefan cel Mare – Efigii de legendă”, găzduită de insituție.

„În zilele albe ale miezului iernii înaintau mulțimile negre, zecile de mii de dușmani, ieniceri, spahii și gloata, ca lupii flămânzi”, scria marele istoric și om politc Nicolae Iorga despre zilele premergătoarei datei de 10 ianuarie 1475. Această zi și Podul Înalt, locul în care a avut locul bătălia, marchează, pentru alți mulți istorici, „cea mai mare înfrângere din istoria islamului”.

În aceste condiții, autoritățile și instituțiile de profil organizează, an de an, manifestări speciale pentru a marca această importantă dată din istoria românilor.

Anul acesta, Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui – în colaborare cu Centrul Militar Județean Vaslui și Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” Iași – vor organiza o amplă manifestare culturală, intitulată „Victoria lui Ștefan cel Mare la Podul Înalt. 10 Ianuarie 1475”, care va începe astăzi, 10 ianuarie 2022, de la ora 11:00, la Ansamblul monumental „Podul Înalt” din satul Băcăoani (comuna Munteni de Jos, județul Vaslui).

Manifestarea se va desfășura după următorul program:

– ora 11:00 – Tedeum – cu participarea preoților din Protopopiatul Vaslui. Se va oficia o slujbă de slăvire a eroilor români căzuți în această luptă.

– ora 11:30 – Alocuțiunile oficialităților și ale invitaților – legate de importanța și semnificația actului istoric.

– ora 11:45 – Evocarea evenimentului istoric – prezintă: prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași.

– ora 12:00 – Depunere de coroane la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare din cadrul Ansamblului monumental „Podul Înalt” de la Băcăoani.

– ora 12:30 – Ceremonial militar de încheiere – realizat de militari de la Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” Iași și de la Garnizoana Vaslui.

De la ora 13, va avea loc vernisajul Expoziției „Ștefan cel Mare – Efigii de legendă”, organizată alături de Studioul de Arte Plastice al Armatei, în Sala „Arta” a Muzeului Județean care poartă numele marelui domnitor.  

Expoziția cuprinde lucrări ale pictorului, sculptorului, ilustratorului și autorului de benzi desenate Valentin Tănase. Potrivit unui comunicat al muzeului, „Valentin Tănase, născut la Iași, este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. Începând cu anul 1981 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar în 1997 devine director al Studioului de Arte Plastice al Armatei. A semnat lucrări de pictură murală monumentală și mozaic la sediul Ministerului Apărării, Muzeul Militar Național, Palatul CEC, Biserica Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 din București, Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Parcul Călărașilor București, Palatul Primăriei Oradea și la Cercul Militar Național. Este autorul tablourilor care împodobesc Sala Alba-Iulia, Sala Mihai Eminescu și Salonul Fondatorilor din Palatul Cercului Militar Național. De asemenea, a realizat lucrări de sculptură: busturi monumentale, basoreliefuri, compoziții ronde-bosse, statui ecvestre, monumente de for public. Valentin Tănase a creat o serie de ilustrații de carte, dintre care amintim „Povestiri istorice” de Dumitru Almaș și nenumărate pagini de bandă desenată, ce a bucurat copilăria și adolescența multor generații în revistele „Cutezătorii”, „Universul copiilor” etc.”.

Expoziția „Ștefan cel Mare – Efigii de legendă”, găzduită de Muzeul Județean Vaslui, va putea fi vizitată în perioada 10 ianuarie – 1 martie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.