Noi acțiuni ale polițiștilor vasluieni în cadrul campaniei „Siguranță în școli”

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară Vaslui împreună cu 15 lucrători ai Biroului de Ordine Publică Bârlad, Biroului Rutier Bârlad și Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, au desfășurat activități preventiv – educative în mai multe unități de învățământ din municipiul Bârlad, de la ciclul primar până la cel liceal, în cadrul cărora au fost instruiți peste 500 elevi.

Bullying-ul este considerat o formă de violență fizică și psihologică, o conduită intenționată care vizează producerea unor prejudicii (rănire, distrugere, daune) unor persoane, cu diferite cauze, care determină noi forme de violență.

Ce trebuie să facă un copil care este agresat ?

Lecția practică: Cum ieși din „jocul bullying”?

– Să ignore comportamentul de agresare (doar în faza inițială);

– Să reacționeze într-o manieră fermă;

– Să se distanțeze de situația și locul respectiv;

– Să se asigure de protecție (solicitarea ajutorului).

Este important  ca atunci când este agresat, un copil să evite: să se înfurie/să plângă; să se comporte agresiv (să lovească, să înjure, etc.), să aducă alți copii sau o gașcă cu ajutorul căreia să își facă dreptate, să răspundă cu tachinare.

Copilul trebuie învățat prin joc de rol ce să spună în situația respectivă sau să o privească diferit. Astfel, copilul poate să îți spună „chiar dacă nu îmi place cum mă poreclește, pot să fac față acestei situații”, poate să își pună o întrebare care să verifice valoarea de adevăr a celor spuse pe seama sa: „este adevărat ce spune… despre mine ?” (de cele mai multe ori se dovedește că nu); poate să se gândească la calitățile sale care contravin remarcilor negative făcute la adresa sa.

Toți adulții, cadrele didactice și părinții, care au legătură cu școala, trebuie să fie vigilenți în a identifica acest fenomen și a interveni. O dată identificat fenomenul este necesar ca adulții să respecte cele 3 principii de intervenție:

– Să acționeze imediat.

– Să-i ofere credit copilului.

– Să ia măsuri pentru a diminua puterea celui care agresează.

„Siguranță în școli” este o campanie inițiată de Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vaslui, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui, Centrul Regional Iași al A.N.I.T.P., Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui, ce se derulează în perioada septembrie 2021 – februarie 2022, având drept scop creșterea nivelului de siguranță a elevilor din unitățile de învățământ la nivelul județului Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.