Regiunea Nord-Est a înregistrat cea mai mare creştere a șomajului

Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, din care face parte și județul Vaslui, deja aflată în fruntea clasamentului șomajului, a înregistrat cea mai mare creştere a ratei şomajului între trimestrul al doilea din 2019 şi acelaşi trimestru din 2021, de 4,4 puncte procentuale, de la 1,8 la 6,2%.

Conform calculelor Ziarului Financiar, Regiunea Nord-Est, care cuprinde judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui, a înregistrat cea mai mare creştere a ratei şomajului între trimestrul al doilea din 2019 şi acelaşi trimestru din 2021, de 4,4 puncte procentuale, de la 1,8 la 6,2%.

Pe locul următor se află Regiunea Sud-Vest Oltenia, alcătuită din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea, unde creşterea a fost de 3,8 puncte procentuale.

„Profilul economic şi demografic al Regiunii Nord-Est este preponderent agricol, cu o pondere mai mare a populaţiei în mediul rural. Regiunea a fost în bună măsură ocolită de marii investitori industriali din cauza lipsei infrastructurii de transport, ca atare, locurile de muncă sunt adesea fragile, în companii sensibile la schimbările mari din mediul extern. Multe astfel de companii au fost serios afectate de pandemie şi au transmis oamenii în şomaj”, a explicat pentru ZF Raluca Pârvu, business manager la BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

Următoarea în clasament este Regiunea Sud-Vest Oltenia, alcătuită din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea, cu o creştere de 3,8 puncte procentuale, şi Regiunea Sud-Muntenia, alcătuită din judeţele Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi, cu o creştere de 2,7 puncte procentuale.

„Prin comparaţie, Regiunea Sud-Vest Oltenia a avut mult timp cea mai redusă contribuţie la PIB-ul României, având un profil similar. Este doar mai puţin populată şi mai dependentă de locurile de muncă din sectorul public, aşa încât creşterea şomajului pare ceva mai mică”, a completat Raluca Pârvu.

La polul opus, scăderi ale ratei şomajului între trimestrul al doilea din 2019 şi aceeaşi perioadă din 2021 au fost înregistrate de regiunea Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu), cu o scădere de 1,1 puncte procentuale în perioada menţionată, precum şi în regiunea Vest (judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara), cu o scădere de 0,9 puncte procentuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.