Se știu firmele care vor reabilita rețelele de apă și canal din Bârlad și Vaslui!

Încă o veste foarte bună pentru bârlădeni! În sfârșit, după cinci luni de evaluare a documentelor celor patru oferte depuse la cea de-a treia licitație, ofertantul unic Nomis 2003 SRL (leader) – Electroinst Scinteie SRL Bârlad (subcontractant) a fost declarat câștigător și va executa lucrările de reabilitare și extindere a rețelelor de alimentare cu apă și cele de canalizare din Bârlad. În ceea ce privește contractul ce vizează aceleași lucrări, însă în Vaslui, câștigătoare a fost oferta Asocierii Daroconstruct Iași (leader) – Geprocon SA Iași (ofertant). Investiția cu o valoare de peste 51,6 milioane lei cu TVA, finanțată cu fonduri UE, trebuie realizate în decurs de 58 de luni.

După două licitații eșuate în ultimii doi ani (2020 și 2021), iată că cea de-a treia lansată la începutul lunii aprilie 2021 de către Aquavas SA Vaslui s-a soldat cu doi câștigători. Vorbim despre procedura pentru găsirea unor constructori dispuși să execute lucrările prevăzute în obiectivul de investiție „Surse, aducțiuni, stații de pompare apă brută, rezervoare, refulări în Vaslui și Bârlad”, ce face parte din Proiectul „Fazarea Proiectului Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești – județul Vaslui”. Investiția presupune lucrări de construcții de conducte de apă și de canalizare a apelor reziduale la mare distanță, lucrări pentru conducte de alimentare cu apă, lucrări de construcții de stații de pompare și lucrări de construcții de rezervoare.

Astfel, la finele lunii octombrie, după aproape jumătate de an de la depunerea celor patru oferte și după verificarea temeinică a tuturor documentelor atașate, comisia de evaluare a declarat câștigătoare două dintre ele. Concret, Asocierea Daroconstruct Iași (leader) – General Tehnic SRL Iași (subcontractant 3,79%) – Revivo Mediaș (subcontractant 2,4) – Geprocon SA Iași (ofertant) va executa lucrările incluse în Lotul 1 – aglomerarea Vaslui. Contractul a fost semnat pe 22 octombrie și are o valoare de 30.254.343,93 lei fără TVA. În ceea ce privește Lotul 2 – aglomerarea Bârlad, contractul a fost atribuit ofertantului unic Nomis 2003 SRL (leader) – Electroinst Scinteie SRL Bârlad (subcontractant 0,98%), care s-a obligat să realizeze lucrările contra sumei de 12.710.148 lei fără TVA. În acest caz, contractul a fost semnat pe data de 25 octombrie. Lucrările trebuie executate în decurs de 58 de luni (4 ani și 10 luni).

Lotul 1 cuprinde lucrări de: • reabilitare a stațiilor de pompare apă brută, a rezervoarelor existente, a stației de vid Solești; • creștere a capacității de înmagazinare a sistemului zonal prin prevederea de rezervoare noi (în Delea și în Moara Grecilor); • asigurare a zonei de protecție a celor trei captări care constituie sursa de apa (Pușcași, Solești, Bârlad). Sistemul zonal de alimentare cu apă Vaslui își va mări aria de acoperire asigurând cerința de apă atât pentru municipiul Vaslui, inclusiv toate suburbiile componente (Moara Grecilor, Rediu, Brodoc, Viișoara și Bahnari), cât și pentru localitățile învecinate precum: UAT Muntenii de Jos (localitățile Muntenii de Jos și Băcăoani), UAT Lipovăț (localitățile Lipovăț, Corbu și Secuia), UAT Muntenii de Sus (localitățile Muntenii de Sus și Sat Nou).

Lotul 2 cuprinde lucrări de: • constituire a zonei de protecție în jurul prizei de apă de la captările Cuibul Vulturilor și Râpa Albastră; • închidere a unei părți din puțurile de pe teritoriul municipiului Bârlad; • conservare a fronturilor de captare din puțuri subterane Tutova și Bădeana; • construcție a unei stații noi de pompare apa brută la Râpa Albastră; • aducțiune nouă de la Râpa Albastră la stația de tratare a apei Crâng; • reabilitare a stației de pompare Cuibul Vulturilor.

Tot în documentele atașate la anunțul licitației se arată că, prin acest proiect, se urmărește: îmbunătățirea calității apei potabile și protecția sănătății publice; protecția mediului înconjurător; creșterea numărului locuitorilor racordați la rețeaua de apă potabilă; dezvoltarea colectării apei menajere; îmbunătățirea standardelor de mentenanță a sistemului; optimizarea funcționării sistemelor de distribuție a apei și colectare a apelor menajere; îmbunătățirea managementului operatorului local.

Obiectivul de investiție are o valoare de 43.443.328,3 lei fără TVA (51.697.560,68 lei cu TVA), și este finanțată de Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, bugetul de stat, bugetele consiliilor locale Vaslui și Bârlad și bugetul Operatorului Regional, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.