Veste bună pentru administrațiile locale: PNI „Anghel Saligny”, în linie dreaptă

Mircea Abrudean, secretarul general adjunct al Guvernului, a declarat, ieri, la Vaslui, în cadrul unei întâlniri cu autorităţile judeţene şi cu primarii, că în această săptămână ar trebui ca Guvernul să aprobe Programul Naţional de Investiţii (PNI) „Anghel Saligny”. 

„În această săptămână, în mod normal Guvernul României ar trebui să aprobe acest program, care va avea un buget alocat pe următorii şapte ani de 50 de miliarde de lei, peste 10 miliarde de euro, care vor fi investiţi în dezvoltarea infrastructurii. (…) Doar în acest fel, prin investiţii în infrastructură vom reuşi să ne dezvoltăm. Acest program de investiţii va funcţiona pe modelul PNDL, vor exista câteva diferenţe, dar acest mod de lucru a fost unul eficient şi simplu de utilizat pentru beneficiari. Acesta este motivul pentru care el va fi utilizat şi pe mai departe, atât în ceea ce priveşte depunerea proiectelor, cât şi în ceea ce priveşte modalitatea de realizare a achiziţiilor şi de decontare a cheltuielilor”, a afirmat secretar general adjunct al Guvernului. 

Abrudean a subliniat că proiectele de dezvoltare locală vor fi finanţate fără să se ţină cont de culoarea politică a celor care conduc comunităţile locale. Totodată, el a prezentat şi o serie de acte normative care au fost sau urmează să fie aprobate de Guvern, cu impact direct asupra activităţii administraţiilor publice locale. Oficialul a amintit, astfel, recenta ordonanţă aprobată de Guvernul României privind ajustarea contractelor de lucrări publice pe fondul blocajelor intervenite în programele de investiţii derulate de autorităţile publice, din cauza creşterii preţurilor la materialele de construcţii. „Iată că în final Guvernul a venit cu această ordonanţă care este, de altfel, prima de acest fel din Uniunea Europeană, un act normativ care îşi propune să sprijine autorităţile în deblocarea proiectelor de investiţii în urma blocajului survenit din cauza acestei creşteri neprevăzute a preţurilor, care a avut loc peste tot, nu numai la noi. Actul normativ aprobat de Guvern conţine o formulă şi nişte indici de ajustare care au fost stabiliţi în urma consultărilor care au avut loc într-un grup de lucru extins, din care au făcut parte foarte multe instituţii, inclusiv reprezentanţi ai patronatului constructorilor şi toţi cei implicaţi. (…) E important de reţinut, proiectele finanţate din fonduri guvernamentale vor beneficia de această suplimentare de la bugetul de stat. Sperăm ca prin acest act normativ să reuşim să deblocăm proiectele de investiţii care au avut de suferit în ultima perioadă”, a afirmat oficialul guvernamental.

Mircea Abrudean a precizat că recent a fost aprobată şi ordonanţa de urgenţă privind modificarea legislaţiei achiziţiilor publice, în sensul simplificării anumitor proceduri şi al scurtării unor termene privind contestaţiile. De asemenea, Mircea Abrudean a declarat şi că Guvernul are, de asemenea, în vedere o serie de modificări la Legea Energiei, una dintre acestea referindu-se la posibilitatea ca extinderile de reţele de curent sau gaze naturale să poată fi făcute de unităţile administrativ-teritoriale. 

Buzatu: ”Ar trebui făcut un calendar…”

Prezent la întâlnire, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a vorbit despre formula de repartizare bugetară aplicată de Guvern, care determină ca anumite comune să nu aibă resursele financiare pentru buna funcționare, solicitând ca pentru bugetul din 2022 să se aibă în vedere o modificare a indicilor de corecție, astfel încât comunitățile să beneficieze de sume rezonabile, care să le permită să funcționeze. Dumitru Buzatu consideră că, în prezent, PNI se derulează pe repede înainte, fără a da posibilitatea primarilor să întocmească proiecte într-o formă foarte bună.

”Programul Național de Investiții, despre care ați vorbit, are o componentă principală rețelele de apă și canalizare. Majoritatea județelor, în afară de cele câteva județe care au accesat POIM, au pregătite aplicații de accesare a POIM-ului. Ele stau în așteptare, iar lucrurile trenează foarte mult și, din păcate, exercițiul de finanțare se încheie în curând. Cred că va fi o fugă, pentru că este o foame mare de investiții în administrația noastră, determinată și de faptul că primarii, ca orice gospodar, vor să facă anumite lucruri în comunitate. S-a început un proces de modernizare, care este destul de cuprinzător, prin PNDL. Noi am atras prin PNDL peste 200 milioane de euro, echivalentul unui exercițiu financiar de atragere a fondurilor europene. Lucrurile acestea au generat mulțumiri, dar și nemulțumiri, pentru că sunt comunități care nu au intrat pe nici un program și nu au nici un orizont acum unde să depună proiecte. Nu avem nici o cale de acces imediată la finanțări. Ar trebui făcut un calendar, astfel încât să li se permită primarilor să depună proiecte într-o formă foarte bună”, a spus președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.