Plante pietrificate de acum 20 de milioane de ani, expuse la muzeul bârlădean

Pasionații de paleontologie sunt invitați să participe la vernisarea unei expoziții în care „vedete” sunt aproape 200 de fragmente de plante și frunze pietrificate, care au „populat” această zonă în urmă cu circa 20 de milioane de ani.  

După ce, în urmă cu patru ani, mai exact în octombrie 2017, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad a organizat expoziția „Țestoasele de la «Crețești – Dobrina 1»”, pentru a populariza faptul că, în urmă cu circa 10 milioane de ani, pe teritoriul județului au trăit numeroase exemplare de țestoase, peste câteva zile, același muzeograf invită publicul la o nouă expoziție cu tematică paleontologică. Este vorba despre expoziția „Plante fosile din județul Vaslui”, ce va avea vernisarea duminică, 26 septembrie, începând cu ora 11.00, la sediul din Bulevardul Republicii nr. 235. De această dată, colecția cuprinde peste 180 de eșantioane din plante și frunze pietrificate aflate în colecția de paleobotanică a Secței de Științele Naturii, ce au fost colectate din stratele fosilifere deschise în aflorimentele (cariere de nisip, ravene) existente pe teritoriul administrativ al județului Vaslui.

„Constituirea acestei colecții aparține în principal personalului muzeului nostru, dar și altor colaboratori (specialiști, studenți): dr. Daniel Bejan, șef lucrări dr. Bogdan Gabriel Rățoi, dr. Adrian Andrei, dr. Cristian Onel, fostul învățător Marin Rotaru de la Giurcani etc., care au participat la cercetările de teren realizate în ultimii 15 ani în județul nostru. Însă, cercetarea științifică a fost realizată de către dr. Iamandei Stănilă de la Institutul Geologic al României din București, unul dintre puținii geologi specializati în determinarea speciilor de plante lemnoase dispărute în timpurile geologice ca urmare a modificărilor climatice. Astfel, au fost puse în evidență, pe baza celor 53 de eșantioane cercetate, opt specii de arbori care constituiau compoziția pădurilor din Miocenul superior. Miocenul este epoca de timp geologic care începe acum 23,03 milioane de ani și se termină aproximativ acum 5,33 milioane de ani”, a precizat dr. Laurențiu Ursachi, muzeograful care a organizat această expoziție.

Vernisarea va fi realizată de dr. Iamandei Stănilă din cadrul Institutului Geologic al României București, dr. Adrian Andrei din partea Asociaţiei „Deinoterra” Bârlad și dr. Laurențiu Ursachi din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.

Accesul în incinta muzeului pentru vizionarea expoziției se va face conform regulilor impuse de situația pandemiei COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.