Dumitru Buzatu: Bugetele insuficiente, marea problemă a administrațiilor locale

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, marţi, în cadrul întâlnirii cu secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean, că trebuie găsite soluţii pentru ca unităţile administrativ-teritoriale să beneficieze de bugete mai mari. 

„Avem o situaţie extrem de complicată din cauza formulei de repartizare bugetară, care face ca din capul locului peste 20 de comune să aibă bugete care nu pot fi închise cu alocarea bugetară care rezultă din formulă. Încă vreo 25 de comune închid bugetele, dar le rămân pentru restul cheltuielilor, în afară de salarii şi asistenţa socială, inclusiv pentru investiţii, sume de până la 50 – 60.000 de lei, ceea ce constituie o mare dificultate pentru noi. În mai multe rânduri am sesizat lucrul ăsta şi la mai multe guverne, dar lucrurile au rămas la fel. (…) Vă rog să transmiteţi, poate se găsesc nişte indici de corecţie, astfel încât fiecărei primării să i se aloce din capul locului o sumă rezonabilă, nu vorbim aici de exagerări, o sumă rezonabilă care să-i permită să funcţioneze”, a spus Dumitru Buzatu. 

Reprezentantul Guvernului a dat asigurări că se vor găsi soluţii pentru rezolvarea unor probleme de natură financiară cu care se confruntă UAT-urile. „Cu siguranţă cei de la Ministerul Finanţelor cunosc acest lucru şi o să-l reamintim, iar pe zona de echilibrare sigur că în afară de formula clasică în care primiţi alocările în funcţie de criteriile cunoscute deja, vom încerca şi din Fondul de rezervă bugetară să mai compensăm anumite probleme existente, anumite urgenţe”, a spus Mircea Abrudean. 

Acesta a precizat la întâlnirea de la Vaslui că, după rectificarea bugetară, va fi emisă o hotărâre de Guvern pentru alocarea sumelor necesare în urma calamităţilor din această vară.

Reamintim, Mircea Abrudean a participat, marţi, la Vaslui, la o întâlnire cu autorităţile judeţene şi locale, cu ocazia căreia a anunţat că în această săptămână ar trebui ca Guvernul să aprobe Programul National de Investiţii (PNI) „Anghel Saligny”. Totodată, Mircea Abrudean a prezentat şi o serie de acte normative care au fost sau urmează să fie aprobate de Guvern, cu impact direct asupra activităţii administraţiilor publice locale.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.