Bârlad: a fost montat primul defibrilator extern semiautomat!

Veste bună pentru bârlădenii care ar putea suferi un stop cardio-respirator pe stradă! Până când o ambulanță ar veni și echipajul medical le-ar aplica manevrele de resuscitare și i-ar transporta la spital, aceștia vor putea fi salvați chiar de trecători. Din acest week-end, funcționează primul defibrilator extern semiautomat cu acces public, instalat în zona Stadion, ce va putea fi folosit de cei care știu să acorde primul ajutor.

Reprezentanții Asociației „RestartEdu” din Bârlad au anunțat sâmbătă, 11 septembrie, prin intermediul unei postări pe contul oficial de socializare, că a fost montat primul defibrilator cu acces public. Adică va putea fi folosit de orice persoană care a fost instruită în prealabil cum să-l utilizeze pentru a salva viața semenilor aflați în stop cardio-respirator. Valorosul echipament medical a fost achiziționat de omul de afaceri Ștefan Constantinciu, care deține lanțul de farmacii Biosfarm din oraș, cunoscut pentru faptul că, în ultimii ani, a donat mai multe aparate medicale esențiale Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad.

„Bârladul are, de astăzi (sâmbătă, 11 septembrie, n.r.), primul defibrilator cu acces public! De astăzi, pacienții care suferă un stop cardiac au o șansă de supraviețuire în plus! A fost montat primul defibrilator extern semiautomat destinat accesului public în oraș! Locația acestuia este farmacia Biosfarm, situată în zona Stadion, pe Bulevardul Republicii nr. 251. Aparatul a fost montat în incinta farmaciei. Mulțumim domnului Ștefan Constantinciu pentru ajutor și susținere! Rămâne doar să instruim cât mai multă lume să-l folosească, ceea ce ne-am și propus. Cine salvează o viaţă, salvează lumea întreagă!”, au scris reprezentanții Asociației „RestartEdu”.

Vestea bună vine la puțin peste un an de la momentul în care aceeași asociație, prin vocea medicului Ovidiu Ciobotaru, fondatorul și președintele ONG-ului, a tras public un semnal de alarmă privind ușurința cu care se moare în România în urma unui stop cardio-respirator survenit pe stradă, când nimeni din jur nu știe să acorde primul ajutor până la sosirea ambulanței. La acel moment, doctorul a exemplificat cu un caz petrecut chiar în Bârlad, unde un bărbat de 43 de ani, care s-a simțit rău, a murit în plină stradă, fără a mai apuca să ajungă la spital. Ciobotaru spunea că, în cazul în care oamenii din jur ar fi știut să acorde primul ajutor, bărbatul ar fi avut o șansă la viață. La fel și dacă ar fi existat defibrilatoare externe automate, aparate medicale deloc scumpe ce pot fi cumpărate de autorități și amplasate în diferite zone din Bârlad.

„(…) Defibrilatoarele externe automate sunt ușor de folosit și chiar salvează vieți! Dacă se intervine în primele 3-5 minute cu defibrilator, până la 50-70% dintre cazuri pot fi întoarse de pe acest ultim drum pe care au pornit! Mai mult, aceste aparate sunt amplasate în locurile aglomerate, ca să poată fi folosite de toată lumea. Și la noi, în orașele mari, inclusiv în Iași, au început să apară, ceea ce e foarte bine! Dar cel mai greu nu este să cumpărăm câteva defibrilatoare care costă începând cu 5.000 de lei, ci să învățăm să le folosim!”, scria doctorul Ciobotaru, în iulie 2020, pe contul său de facebook.

ONG-ul a fost înființat în 2019 și, de atunci, a organizat sute de cursuri de prim ajutor la standardele impuse de Consiliul European de Resuscitare, atât în Bârlad cât și în comunele limitrofe, mii de persoane fiind instruite să administreze manevre de resuscitare și chiar să folosească un defibrilator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.