Telescopul din dotarea Observatorului Astronomic Bârlad „călătorește” prin țară

După ce, săptămâna trecută, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad a organizat o sesiune de observaţii astronomice în zona centrală a municipiului Iaşi, astăzi, 21 iulie, este rândul municipiului Huși să fie vizitat de echipa bârlădeană în vederea unor observații similare. Pe 23 si 24 iulie, telescopul muzeului bârlădean va fi folosit pentru observații astronomice în localitatea Boldeşti-Scăeni, județul Prahova.

Potrivit reprezentanților muzeului, de această dată, acțiunea va avea loc la invitația Astroclubului „Vega” Huși, sesiunea de observații astronomice urmând să aibă loc diseară, în apropiere de Parcul Cercetaşilor din Huşi. Cu acest prilej, echipa de la Observatorul Astronomic va susţine şi o serie de prezentări în cadrul Şcolii de vară de Astronomie „Descoperă misterele Universului!”, ediţia I, ce se va desfăşura la Biblioteca municipală din Huşi, în perioada 21- 22 iulie.

De asemenea, între 23 – 24 iulie, același telescop din dotarea muzeului bârlădean va fi folosit pentru observații astronomice în localitatea Boldeşti-Scăeni din județul Prahova. Acum, acțiunea se va desfășura ca urmare a invitației primite din partea asociaţiilor „Toth pentru Matematică şi Ştiinţe Ploieşti” și „ProKids Boldeşti-Scăeni” și a Asociaţiei „Hary pentru viitor Bucov”. Observațiile astronomice vor avea loc la „Casa Seciu” din Boldeşti-Scăeni.

„În seara zilei de 23 iulie, între orele 21.00 – 23.30, vor avea loc observaţii astronomice cu telescopul din dotarea instituţiei noastre la planete, Luna şi alte obiecte cereşti vizibile în perioada aceasta. A doua zi, pe 24 iulie, între orele 10.00 – 12.00, se vor organiza observaţii solare cu cel mai mare telescop pentru public, dedicat Soarelui din România. Instrumentul a intrat în dotarea Observatorului Astronomic din Bârlad în anul 2020, cu sprijinul sponsorului SC Vinicola Avereşti 2000 SA”, a precizat muzeograful Ciprian Vîntdevară, coordonatorul Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.