Elevii bârlădeni au liber la distracție pe terenurile de sport ale școlilor din oraș

Elevii din Bârlad, precum și cei din localitățile limitrofe ce studiază la școli și licee din Bârlad vor avea acces gratuit în curțile și pe terenurile de sport exterioare ale unităților de învățământ din oraș inclusiv pe toată perioada vacanței. Prin această măsură, autoritățile locale își propun să promoveze aptitudinile sportive și activitățile recreative ale copiilor de vârstă școlară.

La ședința ordinară din 16 iulie, consilierii bârlădeni vor trebui să analizeze și, eventual, să aprobe și un proiect de hotărâre ce vizează „utilizarea curților și a terenurilor de sport exterioare aflate în administrarea unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Bârlad”. Concret, prin această inițiativă, se dorește permiterea accesului gratuit și în timpul vacanțelor și a zilelor libere a tuturor elevilor cu vârsta de până la 18 ani pe terenurile de sport ale școlilor și liceelor din oraș. Cu atât mai mult cu cât, la acest moment, municipalitatea nu dispune de spații necesare recreării copiilor din oraș.

„Pentru a promova aptitudinile sportive, cât și activitățile recreative ale copiilor de vârstă școlară, s-a propus spre analiză Regulamentul privind accesul și modul de utilizare a curților și terenurilor de sport în aer liber aflate în administrarea unităților de învățământ din Bârlad. Motivul emiterii actului normativ este determinat de necesitatea asigurării unor facilități sportive, prin asigurarea accesului la curțile și terenurile de sport amenajate administrate de unitățile de învățământ din Bârlad. Luând în considerare faptul că administrația locală nu deține suficiente terenuri destinate petrecerii timpului liber în scop de recreere și a petrecerii sporturilor, propunem deschiderea bazelor sportive ale unităților de învățământ tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, domiciliați în Bârlad sau care studiază la o unitate de învățământ de pe raza Bârladului. În acest fel, se pot realiza economii la bugetul local, deoarece este mai rentabil să utilizăm și să întreținem terenurile de sport existente pentru a suplini lipsa acută de spații și facilități pentru activități sportive”, se menționează în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre.

„În acest fel, copiii din cartiere au posibilitatea de a practica în curtea școlilor, în timpul vacanței și a zilelor libere următoarele sporturi: fotbal, baschet, volei, etc. Prezentul regulament are în vedere reglementarea activităților și a modului de a utiliza curțile și terenurile de sport exterioare aflate în administrarea unităților de învățământ preuniversitar de stat de pe raza Bârladului. De asemenea, având în vedere interesul public de netăgăduit cu privire la dezvoltarea fizică și mentală a copiilor, determină necesitatea asigurării unor facilități sportive. Acest proiect va avea beneficii imediate pentru elevi și pentru toți actorii sociali: • implicarea elevilor în activități care se desfășoară în natură; • recuperarea lipsei de mișcare cauzată de școala online; • încurajarea adoptării unui stil de viață sănătos; • copiii vor avea un loc sigur pentru a face sport; • reducerea delicvenței juvenile; • crearea unui spirit comunitar; • autoritățile locale vor fi percepute ca fiind apropiate de nevoile cetățenilor”, se mai arată în referatul de aprobare al inițiativei.

Dacă consilierii locali își vor da girul, în perioada vacanțelor dar și în week-enduri și în zilele declarate libere de către Guvern, elevii vor avea acces gratuit pe toate terenurile de sport și în curțile tuturor școlilor gimnaziale și a liceelor publice din oraș. Sunt exceptate de la această măsură grădinițele și creșele (creșa existentă și cele ce vor fi construite în perioada următoare).

Potrivit Regulamentului atașat la proiectul de hotărâre, copiii vor avea voie să intre în curtea / terenul de sport al școlii doar în intervalele orare 9.00 – 13.00 și 16.00 – 21.00, cu excepția zilelor în care au loc examene, olimpiade, concursuri, festivități, etc. În unitățile școlare unde nu există amenajări pentru sportul de masă (fotbal, handbal, baschet, volei, etc.), accesul se face numai pentru activități de recreere, în spațiile special amenajate în acest sens (bănci, mese pentru șah, socializare).

Tot în Regulamentul atașat se precizează că elevii vor fi supravegheați de agenții de pază ai școlilor / liceelor ori de polițiști locali aflați în patrulare în timpul programului. Nu în ultimul rând, copiii care vor să practice activități sportive în curtea școlii ori pe terenul de sport al unității vor putea fi însoțiți de un aparținător (părinte, frate major, etc.), cu respectarea regulilor de igienă din baza sportivă respectivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.