Pentru că, de ieri, medicii din cadrul spitalului bârlădean au început să interneze, doar în regim de urgență, și pacienți cu alte afecțiuni medicale decât COVID-19, conducerea unității le atrage atenția asupra faptului că trebuie să respecte reguli stricte la internare. Aceștia sunt obligați să poarte măști de protecție, să nu părăsească spitalul, inclusiv pentru a merge la chioșcul alimentar, etc. Și aparținătorii lor trebuie să știe că nu au voie în spital, ci pot afla informații despre rudele spitalizate prin telefon, dar și că pot aduce pachete pacienților doar într-un anumit interval orar, acestea fiind lăsate la poartă.
De ieri, Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad și-a reluat activitatea pentru urgențele medicale și chirugicale! Adică vor putea fi internați și pacienți care se prezintă pentru alte afecțiuni medicale decât COVID-19. Asta chiar dacă unitatea medicală rămâne în continuare spital suport pentru tratarea cazurilor confirmate sau suspecte COVID-19, așa cum a fost stipulat în Ordinul Ministerului Sănătății nr. 555/20.03.2020. De atunci și până acum, spitalul bârlădean a îngrijit 6.643 de pacienți confirmați COVID-19, dintre care 6.107 pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați, 507 au decedat, iar 29 sunt în continuare spitalizați. De asemenea, tot în aceste trei luni, spitalul a acordat îngrijire și pacienților suspecți COVID-19, până în momentul infirmării/confirmării prin testul PCR.
„Începând cu data de 3 iunie 2021, Spitalul Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad redeschide activitatea pentru serviciile de spitalizare continuă și pentru pacienții care nu sunt suspecți sau nu sunt confirmați COVID-19, într-o primă etapă, în specialitățile: • Medicină Internă; • Cardiologie; • toate specialitățile chirurgicale din structură; • Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie; • Psihiatrie; • Pneumologie; • Sectia de Boli Infectioase (poate primi un numar limitat de cazuri din această categorie). Toate cazurile prezentate în Compartimentul de Primire Urgențe vor fi supuse triajului clinic și epidemiologic. Pacienții COVID evaluați și confirmați în Compartimentul de Primire Urgențe vor fi internați în paturile disponibile din sectiile Boli Infectioase (25 paturi) și Pneumologie (24 paturi – sector 1). Începând cu data de 17 iunie, se intenționează a se redeschide serviciile de spitalizare continuă pentru: • Neurologie; • Medicină internă cronici; • Pediatrie. În acest context, până la data sus menționată, urgențele neurologice (exemplu AVC care necesită tromboliză) vor fi evaluate și dirijate direct către unitățile care pot acorda îngrijiri cu promptitudine cazurilor. Compartimentul Dermatovenerologie va desfășura activitate de spitalizare de zi și consultații în Ambulatoriu. Activitatea Compartimentului de Oncologie nu suferă modificări, respectiv este continuă și programată. Reiterăm faptul că, prioritar pentru serviciile de spitalizare, sunt urgențele medico-chirurgicale care se vor adresa către Compartimentul de Primire Urgențe”, spun reprezentanții spitalului.
Ce reguli trebuie respectate de pacienți și aparținători?
„Circuitul pacientului non-COVID este organizat într-un program separat de circuitele pacientului COVID. Pe perioada internării, pacienții nu au voie să părăsească secția. În plus, trebuie să respecte cele trei reguli de prevenire a contaminării reciproce: purtarea măștii, respectarea distanțării pentru situația dată, spălarea frecventă a mâinilor. În ceea ce privește masa, pentru pacienții non-COVID, masa va fi servită în vesela proprie secției, în sala de mese sau la patul bolnavului, în funcție de numărul pacienților și de starea acestora. Pentru pacienții COVID, masa va fi servită în ambalaje de unică folosință, la patul bolnavului. Vizita aparținătorilor va fi permisă doar în cazul pacienților critici (ATI și secții), în baza unei cereri (model existent la secretariatul spitalului). Pacienții pot primi pachete, cu atenționarea ca acestea să nu fie în cantități mari, iar alimentele să fie conforme cu recomandările medicului curant. Acestea vor fi colectate la poarta spitalului în intervalele 10.00-12.00 și 15.00-17.00. Cât despre informațiile despre starea pacienților, acestea vor fi furnizate de medici, telefonic, de luni până duminică, în intervalul orar 12.00-13.00”, sunt recomandările pentru pacienți și aparținători făcute de conducerea spitalului bârlădean.