După ce, luna trecută, Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad a intrat în posesia a 150 de lămpi ultraviolete folosite pentru sterilizarea aerului și a 8 ecografe cu ultrasunete și Doppler performante, în urmă cu câteva zile, au ajuns și cele 30 de aparate EKG de ultimă generație, cumpărate tot cu fonduri UE. Echipamentele medicale au fost puse deja în funcțiune.
Vineri, 21 mai, conducerea Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, unitate de suport pentru tratarea pacienților COVID-19, a anunțat prin intermediul unei postări pe pagina de internet și pe cea de socializare că au fost primite și instalate echipamentele medicale incluse în Lotul nr. 24 din cadrul contractului de achiziție de echipamente prevăzut în proiectul „Sistem Integrat Suport pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență COVID-19 la nivelul Spitalului Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad”. Este vorba despre 30 de aparate EKG, în valoare de 821.520 lei fără TVA.
„Un vis început, transformat în realitate… 30 de aparate de ultimă generație, EKG, model 2350, în valoare de 976.000 lei, au intrat săptămâna trecută în posesia Spitalului Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad”. (…) Multă lume se întreabă cât de des ar trebui să își facă o electrocardiogramă (EKG). Răspunsul vine de la specialiști: dacă ești o persoană aflată la vârsta a doua sau la vârsta a treia și ai factori de risc pentru un infarct miocardic, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul LDL (lipoproteinele cu densitate scăzută/redusă) sau diabet, ar trebui, cel mai probabil, să îți faci o electrocardiogramă (EKG) anual, chiar dacă te simți bine. De asemenea, deoarece există palete variate a ceea ce înseamnă un EKG «normal», este de ajutor să ai un EKG de bază, pe care medicul tău să îl compare cu viitoarele teste EKG pe care le vei face, pentru a depista orice modificări anormale. În ceea ce privește durata recomandată a electrocardiogramelor, specialiștii spun că întreaga procedură durează aproximativ 10 minute. O electrocardiogramă este un test simplu și nedureros care măsoară activitatea electrică a inimii tale. Este, de asemenea, cunoscută și sub denumirea de EKG sau ECG. Fiecare bătaie a inimii este declanșată de un semnal electric care începe în partea de sus a inimii tale și care călătorește (este transmis) spre partea de jos a inimii”, este doar o mică parte din mesajul postat pe pagina de internet a spitalului.
În continuare (https://www.spital-barlad.ro/), sunt prezentate diverse informații utile referitoare la electrocardiogramă, fie că vorbim de simptomele care pot sugera o problemă cardiacă pentru care ar fi nevoie de un test EKG ori de diferitele afecțiuni cardiace ce pot fi detectate în acest mod, fie că ne referim la EKG ca la un mijloc de prevenire a unor eventuale boli cardiovasculare, etc.
Trebuie spus că proiectul „Sistem Integrat Suport pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență COVID-19 la nivelul Spitalului Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad” este finanțat cu fonduri europene în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, Axa prioritară 9 – „Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19”, Obiectivul specific 9.1 – „Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”.
Proiectul, în valoare totală de 33.726.424,01 lei (circa 7 milioane de euro), are trei componente: achiziția de echipamente medicale (valoare 19.427.712,36 lei fără TVA, respectiv 23.118.977,71 lei cu TVA), achiziția de materiale sanitare, consumabile și echipamente de protecție (valoare 5.939.175,02 lei fără TVA, respectiv 7.067.618,27 lei cu TVA) și achiziția de reactivi de laborator (valoare 2.060.520 lei fără TVA, respectiv 2.452.018,80 lei cu TVA).
Procedura de licitație pentru achiziția de echipamente medicale a fost lansată la finele anului trecut și, după câteva luni, acestea au început să fie livrate de furnizorii desemnați câștigători. Contractul vizează 26 de loturi, deja fiind aduse și puse în funcțiune echipamentele din Lotul 1 (150 de lămpi ultraviolete pentru sterilizarea aerului și distrugerea bacteriilor, virusurilor, fungilor, sporilor, etc. în valoare de 1.836.000 lei), Lotul 23 (8 ecografe cu ultrasunete și Doppler în valoare de 1.872.000 lei) și Lotul 24 (30 electrocardiografe în valoare de 821.520 lei). Sumele sunt fără TVA. Mai multe detalii despre aparatele și echipamentele incluse în celelalte 23 de loturi pot fi găsite aici (https://www.monitoruldevaslui.ro/2021/04/spitalul-elena-beldiman-a-primit-primele-echipamente-cumparate-cu-fonduri-ue/).