Parchetul Bârlad, sesizat de ANI în cazul unui consilier din Voinești

Constantin Gîlcă, consilier local al comunei Voinești, a fost găsit în conflict de interese administrativ de către Agenția Națională de Integritate (ANI), instituție ce a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad în acest caz.

Anunțul a fost făcut public ieri, 10 mai, când s-a dat publicității o listă de 17 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative. În cazul acestora, ANI a constatat averea nejustificată, starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală.

„Gîlcă Constantin, consilier Local în cadrul Consiliului Local Voinești, județul Vaslui, în calitate de președinte al ședinței din data de 27 aprilie 2018, în exercitarea funcției publice, având un interes personal de natură patrimonială, a votat pentru aprobarea Hotărârii Consiliului Local Voinești privind închirierea prin atribuire directă a unor terenuri aparținând domeniului privat al Comunei Voinești. Ulterior, la data de 14 mai 2018, a fost încheiat un contract de închiriere între Primăria Comunei Voinești și Gîlcă Constantin, încălcând astfel dispozițiile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu dispozițiile art. 75, lit. a) și art. 77 din Legea nr. 393/2004 și dispozițiile art. 46 din Legea 215/2001. Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Gîlcă Constantin a infracțiunii de «folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane», prevăzută de art. 301 din Codul Penal”, se arată în comunicatul emis de ANI.

De asemenea, se precizează că persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

„Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, se arată în Codul Penal, la art. 301 – conflictul de interese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.