O firmă din Bârlad va dona municipalității patru bănci inteligente

3
1406

Au fost puse premisele transformării Bârladului în oraș inteligent („smart city”) după ce, zilele trecute, o firmă din localitate și-a anunțat intenția de a dona municipalității patru bănci inteligente. Acestea au o valoare de aproape 60.000 de lei și vor fi amplasate pe Bulevardul Republicii, în următoarele locații: în partea de Nord a Judecătoriei, în zona Stadion, în zona E.ON și în zona Iris.

La ședința ordinară a Consiliului Local Bârlad programată pentru 23 aprilie, în sistem video-conferință, aleșii urbei vor trebui să dezbată și, eventual, să voteze și un proiect de hotărâre privind „aprobarea acceptării de către Consiliul Local Bârlad a unei donații cu sarcini de la SC Kredianis SRL, constând în patru bănci inteligente ce vor fi amplasate pe domeniul public al Municipiului Bârlad”.

„Oportunitatea inițierii acestui proiect de hotărâre a fost determinată de: • necesitatea adaptării orașului la noile tendințe ale tehnologiei digitale; • necesitatea ca oamenii să se bucure mai mult de oraș, indiferent dacă sunt locuitori ai orașului sau vizitatori; • evoluția rapidă a noilor tehnologii digitale; • necesitatea îmbunătățirii aspectului estetic al orașului prin asigurarea unui spațiu modern de publicitate stradală. Toate aceste argumente au stat la baza inițierii acestui proiect de hotărâre prin care se propune ca, în cadrul programului «Bârlad Smart City», să dotăm orașul cu mobilier urban inteligent. În sprijinul acestei inițiative, SC Kredianis SRL – prin adresa nr. 13307/08.04.2021 – a propus efectuarea unei donații de patru bănci inteligente Municipiului Bârlad”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre inițiat de primarul Dumitru Boroș.

Potrivit aceluiași referat, băncile inteligente au mai multe avantaje: • ajută oamenii să își rezolve problema încărcării telefonului, fiind prevăzute cu trei prize pentru încărcarea telefonului mobil tip USB; • sunt prevăzute cu router cu wi-fi, permițând astfel accesul la internet pe o distanță de 100 metri; • prezintă autonomie energetică, fiind prevăzute cu panou solar; • oferă un spațiu modern pentru publicitate stradală; oferă un spațiu adecvat pentru odihnă și recreere.

„Caracteristicile tehnice ale băncilor inteligente sunt următoarele: băncile vor fi confecționate din: • structură metalică tip compozit TDA de 1,2 milimetri cu transversale din țeavă de 50×30 milimetri; • casetă luminoasă de 37×62 centimetri; • panou solar; • trei prize pentru încărcare telefon tip USB; • router cu wi-fi; înălțime 2.730 milimetri de la sol; • lungimea băncii este de 2.100 milimetri”, se mai precizează în referatul de aprobare al proiectului.

Tot în această inițiativă se menționează că, din cele 21 de amplasamente stabilite de Primăria Bârlad pentru băncile inteligente și afișate pe pagina de internet a instituției, donatorul a optat pentru a le monta pe Bulevardul Republicii, în următoarele patru locații: în partea de Nord a Judecătoriei, în zona Stadion (în fața magazinului Vanina), în zona E.ON și în zona Iris. Cât despre valoarea donației, reprezentanții SC Kredianis SRL precizează într-o adresă trimisă primăriei că fiecare din cele patru bănci inteligente costă 14.767 lei (valoare totală 59.068 lei).

Protocolul de acceptare a donației atașat la proiect prevede că primăria, ca primitor, se obligă: • să pună la dispoziție donatorului amplasamentele gratuit în vederea montării băncilor inteligente; • să permită și să asigure efectuarea de publicitate gratuită pe o perioadă de 5 ani donatorului prin utilizarea a 75% din timpul de afișaj; • diferența de 25% din timpul de afișaj va fi utilizată de către Municipiul Bârlad pentru publicarea unor informații de interes public; • să urmărească faptul ca, după expirarea termenului de 5 ani, publicitatea să se realizeze de orice agent economic numai contracost; • să nu producă încetarea unilaterală a protocolului fără un preaviz de minimum 2 luni.

3 COMENTARII

  1. Nu avem nevoie de așa ceva , plecați cu digitalizarea Omului. Omul este făcut să trăiască natural fără tehnologie. Sunt atîtea Lucruri mai importante de făcut iar cu acea sumă se poate ajuta o familie nevoiașă sau să se investească în Educație și Spiritualitate.

  2. Sincer cred ca este mare nevoie de obtinerea de fonduri pentru realizarea unor piste de bicicleta in oras, asa cum multe orase din Romania au si sunt f necesare , ff multi doritori si este mult mai sigur.

  3. Astea lipseau intr-adevar…erau strict necesare orasului, daca nu era wifi si la statia de autobuz sau prin oras, sa stea lumea ca zombi pe telefoane…mare modernism…digital technology…erau cred lucruri mult mai importante si necesare…lumea e vai de mama ei cu multe lipsuri, fara spatii de joaca a tinerilor terenuri fotbal, baschet, volei, gratuite nu pe bani, ca pe la scoli nu ai loc de altii ce pun stapanire, prin parcuri urla toti sau alearga cainii comunitari dupa minge si dupa tine..si alte idei…o banca ce poti folosi curent si wifi…in loc sa ii scoatem din prostia asta cu telefoanele , acum si prin oras au ce face, de aia nu stiu sa comunice, sa discute, sa vorbeasca …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.