Conferință inedită la Muzeul „Vasile Pârvan”: „Bârlad, oraș moldav – Etimologie, toponime, hidronime”

0
689

În această săptămână, bârlădenii sunt invitați la un eveniment cultural inedit organizat de Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, respectiv la conferința „Bârlad, oraș moldav – Etimologie, toponime, hidronime”, invitat de onoare fiind istoricul literar şi editorul Mircea Coloşenco. Dată fiind rata mare de infectare SARS-CoV-2 de la nivelul orașului, persoanele interesate de subiect vor putea urmări, mai bine spus citi, textul conferinței pe site-ul și pe pagina de facebook a muzeului.

Chiar dacă, în prezent, valul trei al pandemiei de COVID-19 „lovește” serios la nivelul județului, muzeografii bârlădeni continuă să organizeze activități culturale, cea mai nouă astfel de manifestare urmând să aibă loc joi, 15 aprilie. Este vorba despre o conferință intitulată „Bârlad, oraș moldav – Etimologie, toponime, hidronime”, organizată de muzeografa Alina Butnaru și care va fi susținută de istoricul literar şi editorul Mircea Coloşenco. Din păcate, evenimentul nu este organizat cu prezența fizică a publicului și nici nu poate fi urmărită live în mediul virtual. În schimb, după cum anunță reprezentanții Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, textul conferinței va fi publicat atât pe pagina de internet (www.muzeuparvan.ro), cât și pe pagina oficială de facebook a a instituției (www.facebook.com/muzeul.vasileparvan).

„Consiliul Judeţean Vaslui şi Muzeul «Vasile Pârvan» Bârlad vă propun o prezentare uşor atipică privind această conferinţă care, în condiţii de normalitate, ar fi trebuit susţinută în faţa dumneavoastră, a publicului, de către istoricul literar şi editorul Mircea Coloşenco. Ştim că postarea textului conferinţei pe site-urile oficiale ale muzeului nu va putea suplini prezenţa eruditului Mircea Coloşenco, care ar fi adus savoare acestei prezentări legate de oraşul nostru, pornind de la etimologia cuvântului ce a dat numele oraşului şi continuând cu toponime şi hidronime, însă avem speranţa că veţi manifesta interes pentru conţinutul textului,chiar şi în astfel de condiţii. Prin intermediul nostru, domnul Mircea Coloşenco îşi exprimă regretul că nu poate fi prezent, din motive obiective, dorindu-vă multă sănătate şi lectură plăcută!”, este invitația lansată de muzeografa Alina Butnaru.

„Însoţim textul conferinţei cu două documente din patrimoniul muzeului nostru, şi anume: • Harta Judeţului Tutova 1895-1899, realizată de George E. Ionescu, scara 1:100000. Harta a fost tipărită la Stabilimentul Grafic I. V. Socecu, Bucureşti şi, aşa cum este menţionat pe document, este o «Lucrare găsită meritorie de cătră onor. Minister al Cultelor şi Instrucţiunei Publice, ofic. Nr. 49,827/99». În partea dreaptă, sus, imediat sub stema judeţului Tutova, este menţionată suprafaţa (de 264.966 ha) şi populaţia (107.100 locuitori). Urmează Legenda hărţii, iar sub aceasta este tipărit numele celui care a realizat harta (George E. Ionescu) şi anii (1895-1899). Tot în partea dreaptă, dar jos, se află tipărit un tabel cu distanţele de la Bârlad (care era capitala judeţului la acea vreme) până la comunele din judeţ, acestea fiind menţionate în ordine alfabetică. În partea stângă, este tipărit Planul oraşului Bârlad, specificându-se faptul că populaţia era de 22.000 de locuitori şi, de asemenea, fiind menţionate cele 80 de puncte marcate pe plan; • Planul oraşului Bârlad, 1900-1906, realizat de inginerul George T. Negrutzi, la scara 1:5000. În partea dreaptă, sus, documentul conţine o legendă, iar în stânga, sus, este realizată schiţa Grădinii publice. În partea centrală a documentului, jos, se află schiţa Cimitirului Eternitatea, iar în dreapta, jos, schiţele cazărmilor Infanterie şi Roşiori”, mai precizează muzeografa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.