IZVOR DE APĂ VIE – POSTUL PAŞTELUI

0
462

În 2021, Paștele Ortodox va fi cu 14 zile mai târziu decât în 2020 și va fi sărbătorit pe 2 mai. Postul Paștelui va începe la data de 15 martie.

Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă ca postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc. Postul Mare al Paştelui se referă la postul de 40 de zile și 40 de nopți ținut de Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de a începe propăvăduirea Evangheliei.

Pe toată perioada Postului Paștelui, nu se fac nunți și botezuri, nu se cântă și nu se dansează.

Postul Mare amintește de suferințele lui Hristos pe cruce şi este împărțit în două mari perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui, reprezentat de ultima săptămână, Săptămâna Mare.

În Postul Paştelui credincioşii se abţin de la anumite alimente, precum carne, ouă, pește, brânză, lapte dar şi de la fumat şi alcool, fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească.

În acest post sunt dezlegări la pește: Praznicul Bunei Vestiri și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui.

În acest post sunt scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.

Potrivit calendarului creștin ortodox, în anul 2021, Sfintele Paști cade pe data de 2 mai. Anul acesta, Paștele Blajinilor, zi când pomenim toți morții, va fi sărbătorit pe data de 10 mai.

Postul Paștelui este perioada de pregătire duhovnicească înainte de Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și este cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an care durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor.

Postul Paştelui se va încheia pe 1 mai iar a doua zi  pe 2 mai, creştinii ortodocşii vor serba ÎnviereaDomnului, când va fi o minivacanță de patru zile.

Paștele catolic va fi în 4 aprilie.

În anul 2022, Paștele ortodox va fi marcat în luna aprilie pe 24.

Tuturor cititorilor, ”Un post uşor de ţinut, cu gânduri curate”!

Dan Horgan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.