Conferința „Unirea Basarabiei cu România”, la Muzeul Județean

0
497

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, alături de Consiliul Județean Vaslui, organizează vineri, 26 martie, ora 12.00, conferința științifică „Unirea Basarabiei cu România”. Evenimentul va avea loc în Sala Multimedia a Muzeului Județean ,,Ştefan cel Mare” Vaslui și va fi transmis online pe pagina de Facebook a instituției.

Conferința științifică are ca scop principal aducerea în prim-plan a marelui act istoric de la 27 martie 1918, moment care a decis unirea Basarabiei cu Regatul României. Anul 1918 a adus României cea mai frumoasă împlinire din întreaga sa istorie: unitatea politică a tuturor românilor. Basarabia, prima din toate teritoriile răpite României (răpită de ruși în anul 1812), s-a unit la 27 martie 1918. Dacă ținuturile Cahul, Ismail și Bolgrad fuseseră redate României între 1856 -1878, Basarabia a revenit României în acest an glorios, 1918. Încă din 2 decembrie 1917, Sfatul Țării proclamă Basarabia, Republica Democratică Moldovenească, pentru ca la 24 ianuarie 1918, aceiași instituție să proclame Basarabia, republică independentă. Actul unirii a fost acceptat în mod solemn. Hotărârea Sfatului Țării a fost primită cu entuziasm de românii de pretutindeni. Unirea Basarabiei cu țara a stimulat lupta de eliberare a românilor aflați sub stăpânire străină.

În cuvântul regelui Ferdinand I se preciza importanța momentului: „un vis care demult zăcea în inimile tuturor românilor de dincolo și dincoace de apele Prutului. (…) Trăiască copilul cel mic, dar poate cel mai voinic, al României Mame!”.

„Actul Unirii a fost capătul unui drum lung, greu şi bătătorit de cei mai mari patrioți ai Basarabiei. Actul Unirii a fost flacăra românismului purtată din generație în generație”.

Actul Unirii Basarabiei cu România a marcat prima etapă în drumul spre Marea Unirea din 1918.

În cadrul evenimentului, vor avea prezentări prof. univ. dr. George Enache, Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați – ”Unirea Basarabiei cu România și destinul principalilor lideri unioniști reflectate în memorialistica profesorului Constantin N. Tomescu”, și conf. univ. dr. Cristian Sandache, Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați – ”Românism, moldovenism sau rusofilie? Scriitorul Ion Druță și controversele sale”.

Organizatorii conferinței sunt prof. dr. Ramona-Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui, și dr. Mihai-Cristian Şelaru, Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.