Tot ce trebuie să știm despre vaccinarea anti-Covid 19: centrele și programul de vaccinare în județul Vaslui

Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. Vaccinarea este un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei, pentru a scădea supraîncărcarea unităților sanitare, permițând, astfel, redeschiderea unităților sanitare pentru pacienții non-COVID. Direcția de Sănătate Publică Vaslui a venit cu precizări privind centrele de vaccinare, programările pentru perioada imediat următoare, dar și felul în care a decurs campania de vaccinare la nivelul județului în prima zi a acesteia.

Conform strategiei privind vaccinarea împotriva COVID-19 în România, se va dezvolta un modul dedicat vaccinării împotriva COVID-19 în cadrul Registrului Electronic Național de Vaccinare (RENV), care va constitui baza de date electronică referitoare la vaccinare, cu respectarea prevederilor legale privind protecția datelor cu caracter personal.

„În România, vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară, neobligatorie și gratuită. Administrarea unui vaccin împotriva COVID-19 reprezintă unul dintre instrumentele critice pentru limitarea efectelor pandemiei, alături de celelalte instrumente: respectarea restricțiilor și a măsurilor igienico-sanitare, cum ar fi purtarea măștii, spălatul pe mâini și distanțarea fizică. Fiecare persoană care se va vaccina va primi o adeverință doveditoare de vaccinare care va cuprinde următoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, data nașterii, vârsta, județul de domiciliu, număr și serie CI, date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator), semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor. Dovada vaccinării este pusă la dispoziția persoanei vaccinate fie electronic, fie pe suport de hârtie, pentru a-i permite acesteia să își țină evidența între cele două vizite la centrul de vaccinare (doză inițială și rapel) și pentru a-i pune la dispoziție informațiile esențiale despre caracteristicile vaccinului administrat”, a explicat Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui.

O persoană nevaccinată se poate infecta cu virusul SARS-CoV-2 și-l poate transmite celor cu care intră în contact. Contacții vaccinați (vaccin Pfizer/BioNTech, aprobat condiționat în Uniunea Europeană) ai persoanei nevaccinate sunt protejați față de dezvoltarea bolii Covid-19 – chiar dacă virusul ar putea ajunge în căile respiratorii, transmis de la un purtător, nu va produce efecte, fiind inactivat de anticorpii protectori dezvoltați după vaccinare.

Conform Strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România, vaccinarea se va realiza în III etape, respectând grupele populaționale. Pentru etapa I va fi vaccinat personalul medico-sanitar și personalul care deservește activități critice, în etapa a II-a va avea loc vaccinarea populației cu risc ridicat – vârstnici și persoane cu boli cronice, iar etapa a III-a este destinată vaccinării populației generale.

În județul Vaslui, activitățile de comunicare și educare constând în informarea populației cu privire la necesitatea vaccinării în contextul pandemiei Covid 19 și difuzarea de informații pentru populația generală prin rețelele de socializare, vor fi asigurate de Compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății.

Pentru buna desfășurare a procesului de vaccinare anti-COVID-19, Direcția de Sănătate Publică Vaslui informează populația că la nivelul județului Vaslui, campania de vaccinare anti-COVID-19 începe în data de 04.01.2021, iar programarea zilei în care doriți să fiți vaccinați se poate efectua accesând Platforma națională de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 pe pagina web –  https://vaccinare-covid.gov.ro/harta/.

Centrele pentru etapa I, în care se va desfașura vaccinarea la nivelul județului Vaslui, sunt următoarele: Ambulatoriul de specialitate (Policlinica) din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, din strada M. Kogălniceanu nr. 35 – 1 cabinet; Ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad – 1 cabinet – doar personalul medico-sanitar și auxiliar al spitalului; Ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului Municipal ”Dimitrie Castroian” Huși – 1 cabinet; Spitalul de Psihiatrie Murgeni – 1 cabinet; Centrul de Revitalizare Corporală și Loisir Bârlad – 1 cabinet.  Pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, altul decât cel al Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, vaccinarea se va efectua în Centrul de Revitalizare Corporală și Loisir Bârlad, strada 1 Decembrie nr. 16.

DSP Vaslui a prezentat și programul de vaccinare, respectiv vaccinări anti-COVID-19 pe centre și zile, în următoarea perioadă:

Nr. crt.Centrul de vaccinare04.01.2021 05.01.202106.01.2021TOTAL PERSOANE PROGRAMATEPT. PER. 04-06.01.2021
Nr. persoane programate pentru vaccinareNr. persoane vaccinate până la ora 12:00Nr. persoane programate pentru vaccinareNr. persoane programate pentru vaccinare
1Ambulatoriul de Specialitate din cadrul SJU Vaslui28284135104
2Ambulatoriul din cadrul Spitalului Municipal de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad50286044154
3Ambulatoriul din cadrul Spitalului Municipal ”Dimitrie Castroian” Huși3325313094
4Spitalul de Psihiatrie Murgeni1335422
5Centrul de Revitalizare Corporală și Loisir Bârlad12106826
 TOTAL 13694143121400

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.