În primele zece zile ale campaniei de vaccinare a personalului medico-sanitar împotriva COVID-19, aproape jumătate dintre salariații Spitalului „Elena Beldiman” Bârlad s-au imunizat. Vorbim de un total de 405 medici, asistente, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri etc. care au primit prima doză a vaccinului Pfizer/BioNTech.

Potrivit situației întocmite de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui la nivelul județului Vaslui, în primele 10 zile ale campaniei de imunizare împotriva COVID-19, respectiv 4-13 ianuarie, au primit prima doză a vaccinului Pfizer/BioNTech nu mai puțin de 1.546 de persoane, dintre care 186 de persoane numai în ultimele 24 de ore. Vorbim despre prima etapă a campaniei de imunizare, unde este inclus la vaccinare personalul medico-sanitar și personalul care deservește activități critice.
Din cele 1.546 de persoane vaccinate până ieri, 13 ianuarie, 405 sunt angajați ai Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad. Aici, fie că vorbim de medici, asistenți medicali, infirmieri, brancardieri, îngrijitori, numărul celor care au dorit să se imunizeze este mai mare comparativ cu al altor spitale întrucât unitatea medicală este spital suport COVID-19, adică tratează exclusiv pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2. Cum riscul de a se infecta este extrem de mare când lucrează zi de zi printre bolnavi – chiar dacă poartă combinezoane și măști de protecție, angajații spitalului bârlădean au profitat de campania de vaccinare pentru a se imuniza și a reduce riscul de contractare a virusului.
„Spitalul nostru are 955 de salariați. Din total, 236 au trecut prin infectarea cu SARS-CoV-2, iar din aceștia, cei mai mulți nu s-au vaccinat. Astfel, din ceilați 719 angajați, până astăzi (13 ianuarie, n.r.) s-au vaccinat 405, deci 56,3%! Procentul de vaccinați, pe funcții este următorul: din total medici – vaccinați 55%; din total asistenți – vaccinați 43,4%; din total infirmieri, brancardieri, îngrijitori – vaccinați 41%; din total personal administrativ și de suport – vaccinați 36,8%. În ceea ce privește reacțiile postvaccinale, vorbim de reacții adverse comune și minore: foarte frecvent – durere la locul de injectare, puțin frecvente – frison, mialgii, insomnii”, ne-a declarat dr. Angelica Gramaticu, purtătorul de cuvânt al spitalului bârlădean.
La nivelul județului Vaslui, imunizarea se face în cinci centre de vaccinare: Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” Huși, Spitalul de Psihiatrie Murgeni și Centrul de Revitalizare Corporală și Loisir Bârlad.
În această prima etapă, prioritate au lucrătorii din domeniul sănătății și social, atât din sistemul public cât și din cel privat:
• Personalul din spitale și unități ambulatorii (personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii);
• Personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, ISU, camere de gardă, CPU, UPU;
• Personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;
• Personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;
• Personalul din serviciile stomatologice;
• Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;
• Paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare;
• Personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale;
• Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;
• Personalul din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vaslui;
• Personalul din centrele de dializă și transfuzii;
• Personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.