Perieni – S-a stins Aurelian Butnaru, unul dintre membrii singurei formații de cimpoieri din țară!

Cu o lună înainte de a împlini 78 de ani, Aurelian Butnaru, unul dintre membrii formației „Cimpoierii” din comuna Perieni, singurul grup de cimpoieri din țară, a încetat din viață. Pe parcursul unei cariere întinse pe mai mult de jumătate de secol, artistul a participat la mii de manifestări culturale, atât în țară, cât și în străinătate.

Vasile Roșca, fostul primar al comunei Perieni, a transmis prietenilor săi virtuali o veste tristă, nu doar pentru comunitatea din care face parte, ci și pentru cea a artiștilor, în special a compoierilor. Astfel, sâmbătă seară, edilul șef a anunțat trecerea în neființă a celui care a fost Aurelian Butnaru, unul dintre membrii singurei formații de cimpoieri din România. Acesta ar fi împlinit 78 de ani pe data de 28 februarie…

„Și valorile sunt muritoare… Viața culturală a Perienilor, începând de astăzi, va fi mai săracă, odată cu trecerea în neființă a consăteanului nostru drag, Aurelian Butnaru. A fost sufletul formației noastre de cimpoieri, iar în panoplia rapsozilor populari și instrumentiștilor de folclor autentic de excepție, domnul Aurelian Butnaru și-a câștigat locul său în primele rânduri, prin multitudinea participării sale la activități culturale pe o perioadă de peste 50 de ani.

Pe lângă aparițiile la posturi de televiziune (TVR 1, TVR Iași, PRO TV, FAVORIT etc.) sau înregistrări radio, la emisiuni muzicale și de divertisment, folclorul nostru tradițional, modelat în jurul cimpoiului, s-a făcut cunoscut și în afara granițelor țării noastre. Domnul Aurelian Butnaru a participat individual sau împreună cu formația de cimpoieri la manifestări folclorice din Italia, Cehoslovacia, Spania și Germania. În cadrul unui festival organizat în Palermo, Italia, în anul 1971, pentru prestația sa, formația de cimpoieri de la Perieni a fost răsplătită cu Marele Premiu «Cimpoiul de Aur».

Prin implicarea domnului Aurelian Butnaru ca și instructor, pentru cei dornici de a îmbrățișa tainele interpretării melodiilor tradiționale la cimpoi, acest meșteșug a fost transmis generațiilor mai tinere, generații care astăzi îi mulțumesc cu recunoștință, iar de mâine îi vor pomeni numele”, scrie ex-primarul Vasile Roșca pe contul său de socializare.

„Cuvintele scrise acum, aici, ar fi prea puține pentru a scoate în evidență recunoștința noastră pentru domnul Aurelian Butnaru, având în vedere contribuția sa majoră în ceea ce privește păstrarea folclorului tradițional din zona noastră. Dar sunt împăcat sufletește că, în semn de recunoștință pentru întreaga sa activitate, din postura funcției de primar al comunei Perieni, în anul 2016, am inițiat un proiect de hotărâre prin care am propus Consiliului Local Perieni acordarea titlului de «Cetățean de Onoare al comunei Perieni» domnului Aurelian Butnaru, titlu care a fost acordat într-o ședință solemnă, în baza Hotărârii Consiliului Local Perieni nr. 14/14.03.2016.

De mâine, doina cântată cu măiestrie la cimpoi de «nenea Aurel» va fi ascultată doar de îngeri, acolo în ceruri, unde el își va lua locul în formație și va cânta alături de ceilalți cimpoieri dragi nouă, care, din păcate, astăzi, nu mai sunt printre noi.

Sincere condoleanțe și întreaga noastră compasiune familiei îndoliate! Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!”, a mai postat fostul primar de Perieni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.