• Dacă nu ar fi fost fermierii cuprinși în eșantionul de control prin teledetecție, aproape toți cei 18.580 de fermieri vasluieni care au depus cereri unice de plată în agricultură și-ar fi primit deja avansurile din subvențiile la care au dreptul. Chiar și așa, mare parte din restul de circa 5 mii de fermieri care nu au fost încă autorizați la plată ar urma să primească avansurile până la sfârșitul acestei luni, urmând ca în caz contrar, să primească întreaga subvenție, începând cu data de 2 decembrie!

Pe 16 octombrie, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat plata avansurilor din subvențiile în agricultură aferente cererilor unice depuse în Campania 2020. Până acum, nu mai puțin de 13.551 de fermieri vasluieni au fost deja autorizați la plata acestor avanuri din subvențiile aferente anului 2020, avansuri reprezenând până la 70% în cazul plăților directe, respectiv de până la 85%, în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale, din sumele pe care fermierii le au de primit. Procentul celor care ar fi putut beneficia de aceste avansuri strict necesare pentru pregătirea noului an agricol ar fi putut fi mai mare, însă și în acest an, numărul fermierilor cuprinși în eșantionul de control prin teledetecție la nivelul județului Vaslui este printre cel mai mare, din țară. „Pe măsură ce vom finaliza controalele, vor fi autorizați la plată și restul de de circa 5 mii de fermieri, care au solicitat aceste avansuri odată cu depunerea cererilor unice de plată în Campania 2020. Cei pentru care nu vom reuși acest lucru până pe 30 noiembrie, termenul limită de plată, își vor primi integral subvențiile la care au dreptul începând cu 2 decembrie, dată la care ar urma să înceapă autorizarea la plata regulară a subvențiilor”, a declarat Răzvan Arteni, directorul executiv al APIA Vaslui.
Avansurile din subvenții se acordă doar pentru plățile directe pe suprafață, în cazul schemei de plată redistributive și a celei pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, pentru tinerii fermieri și pentru crescătorii de ovine și caprine. În total, cunatumurile acestor subvenții, incluzând și avansurile primite, se ridică la 98,7381 euro/ha, în cazul plăților directe, 5 euro/ha, pentru suprafețe mai mici de 5 ha, și 48,1053 euro/ha, pentru suprafețe cuprinse între 5 – 30 ha inclusiv, în cazul schemei de plată redistributive, și 57,8245 euro/ha, în cadrul schemei de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, așa numita plată pentru înverzire. La rândul lor, tinerii fermieri care au accesat schema de plată care le este destinată vor primi câte 36,6119 euro/ha, iar oierii urmează să primească 17,9060 euro/cap de animal ovine sau caprine. Plățile se vor face în lei, la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2020 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv 4,8725 lei pentru 1 euro, în cazul plăților directe, și la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 31 decembrie 2019, respectiv 4,7830 lei pentru 1 euro, în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale.