Angajatorii, verificați inclusiv „la pandemie”

• În ciuda pandemiei și a situației economice grele, în special în ceea ce privește piața muncii, sau poate tocmai profitând de această situație, mai sunt angajatori care folosesc munca la negru, cu lucrători fără contracte de muncă și plătiți cu minimum posibil. Respectivii sunt în atenția inspectorilor ITM, care permanent organizează controale pe această temă, doar în luna septembrie fiind date amenzi în cuantum total de 220.000 lei. Cu ocazia controalelor, au fost descoperite și lucruri grave care sfidează regulile din domeniul siguranței și securității muncii: angajatori care nu au luat măsurile necesare prevenirii infecției cu SARS Cov 2 în rândul angajaților!

“În luna septembrie, inspectorii de muncă din cadrul compartimentelor control muncă nedeclarată și control relații de muncă, la dispoziția Inspecției Muncii, au efectuat acțiuni de prevenire și control, împreună cu reprezentanți ai IPJ Vaslui, ai DSP, ai DSVSA Vaslui și ai ISU Vaslui, având ca obiectiv principal verificarea modului de respectare de către angajatori și salariații acestora a prevederilor Legii nr. 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Acțiunile comune s-au desfășurat în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, sub coordonarea IPJ Vaslui, și au vizat în principal locațiile aglomerate: restaurantele, barurile, cluburile, cafenelele, hotelurile, motelurile și pensiunile cu terase, piețele agroalimentare, centrele comerciale și sălile de jocuri din județul Vaslui. De asemenea, inspectorii de muncă au continuat activitatea de control având ca obiective principale identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, verificarea modului de respectare a prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă: timp de muncă și repaus, salarizare, contracte de muncă – încheiere, modificare, suspendare și încetare ș.a.” a anunțat Gheorghe Chirvase, inspectorul șef al ITM Vaslui.

Conform situației prezentate de acesta, în luna septembrie, în domeniul relațiilor de muncă, la nivelul județului Vaslui, inspectorii ITM au efectuat un număr de 95 de controale, la tot atîția angajatori. Din cele 95 de controale efectuate, 91 de controale au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei, ocazie cu care au fost identificați 9 angajatori care foloseau muncă nedeclarată. Dintre aceștia, 8 angajatori foloseau muncă nedeclarată fără încheierea unui contract individual de muncă, iar un angajator nu a transmis contractul individual de muncă în registrul general de evidență al salariaților cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității. Au fost identificate 10 persoane care prestau muncă nedeclarată, din care 9 nu aveau încheiate contracte individuale de muncă, o persoană nu avea transmis contractul individual de muncă în aplicația informatică REVISAL cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității, iar 2 salariați prestau activitate în afara programului de lucru repartizat în contractele de muncă cu timp parțial. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna septembrie fiind de 200.000 lei.

În total, în luna septembrie, în domeniul relațiilor de muncă au fost aplicate 16 de sancțiuni contravenționale, din care 12 de amenzi în valoare de 220.000 lei, și 4 avertismente, fiind trasate un număr de 170 măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate.

Tot în luna septembrie s-a desfășurat Campania Națională privind verificarea modului în care beneficiarii de muncă zilieră respectă prevederile legale cuprinse în Legea nr. 52/2011, cu modificările și completările ulterioare. În cadrul campaniei au fost verificați 15 beneficiari de muncă zilieră la care desfășurau activități sezoniere necalificate un număr de 148 de zilieri. Au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale (2 amenzi în valoare de 12.000 lei).

În urma vizitelor de inspecție efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă, în luna septembrie au fost constatate 113 de neconformități, între care faptul că nu se realizează triajul epidemiologic al lucrătorilor și persoanelor care au acces în spații închise, pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-Co-2, este permis accesul persoanelor și desfășurarea activității în spații închise fără mască de protecție. Mai grav, în ciuda recrudescenței numărului de cazuri de la nivelul județului, unii angajatori nu au elaborat instrucțiuni cu privire la acțiunile și măsurile ce trebuie respectate în vederea prevenirii infectării cu noul coronavirus, iar lucrătorii nu au fost informații cu regulile și măsurile ce trebuie respectate în vederea prevenirii infectării cu noul coronavirus. Pentru neregulile constatate în urma controalelor și a cercetării evenimentelor au fost sanctionați 56 de angajatori, fiind aplicate 114 sancțiuni contravenționale cu avertisment și 4 sancțiuni contravenționale cu amendă, în valoare de 10.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.