Zeci de clase din Bârlad, Huși, Vaslui și câteva comune, cursuri exclusiv online

• Timp de două săptămâni, toți elevii de la Colegiul „Codreanu” Bârlad și preșcolarii de la Grădinița nr. 3 Vaslui, dar și elevii a 15 clase de gimnaziu din Bârlad, Vaslui, Crivești, Pușcași, Tanacu și Unțești și a patru clase de liceu din Vaslui și Huși nu vor mai merge la cursuri, ci vor învăța după scenariul „roșu”, adică exclusiv online. După același model vor învăța și elevii unui liceu particular din Vaslui. Totodată, pentru alte patru unități școlare private din județ s-a aprobat aplicarea scenariului „verde”, respectiv „galben”.

În urma modificării situației epidemiologice în câteva UAT-uri din județ, în cursul zilei de joi, 24 septembrie, și vineri, 25 septembrie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vaslui a adoptat trei hotărâri în legătură cu modul de desfășurare a cursurilor școlare din câteva instituții de învățământ pentru următoarele 14 zile. Evident, acestea au fost adoptate după ce Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui a trimis la Prefectură trei adrese, prin care se aduc la cunoștința CJSU Vaslui propunerile consiliilor de administrație ale respectivelor unități de învățământ din județ în vederea aprobării schimbării scenariului în care va funcționa fiecare unitate în parte. Modificările sunt avizate inclusiv de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

Astfel, Hotărârea nr. 24 din 24 septembrie 2020 prevede că se aprobă scenariul de funcționare a unui număr de cinci unități școlare particulare, începând cu data de 24 septembrie. Acestea sunt: • Grădinița cu Program Prelungit „Castelul Copiilor” Vaslui (scenariul „verde”); • Școala Postliceală FEG Education Vaslui (scenariul „verde”); • Școala Postliceală FEG Education Bârlad (scenariul „galben”); • Liceul „Radu Miron” Vaslui (scenariul „roșu”); • Școala Postliceală „Mihai Ralea” Huși (scenariul „galben”).

Așa cum au stabilit autoritățile de la nivel central, potrivit scenariului „verde”, toți preșcolarii și elevii participă fizic la ore, dar trebuie să respecte toate normele de protecție. Scenariul „galben” presupune că în sălile de clasă vor fi prezenți, prin rotație, o parte din cursanți, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, în timp ce ceilalți vor studia acasă, în sistem online. Nu în ultimul rând, scenariul „roșu” presupune că toți elevii vor sta acasă și vor participa la ore în sistem online.

În 20 de clase din 10 școli, se aplică scenariul „roșu”

Hotărârea nr. 25 din 24 septembrie 2020 prevede că se aprobă suspendarea cursurilor școlare organizate în modalitatea „față în față” în 20 de clase din 10 unități de învățământ, în contextul confirmării unor cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 24.09.2020. Potrivit anexei acestei hotărâri, vor susține cursuri exclusiv online 20 de clase de la următoarele 10 unități școlare:

• Liceul „Ștefan Procopiu” Vaslui (clasa a X-a E profesional – un profesor confirmat și clasa a XI-a D profesional – un profesor confirmat);

• Grădinița cu Program Prelungit nr. 3 Vaslui (grupa mică și grupa mijlocie – două educatoare și un cadru nedidactic);

• Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Huși (clasa a XII-a A – un elev);

• Școala Primară Crivești (simultan clasa pregătitoare și clasa a III-a – un cadru didactic);

• Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși (clasa a XII-a Filologie – un elev);

• Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Vaslui (clasa a III-a B – un învățător);

• Școala Gimnazială „George Tutoveanu” Bârlad (clasele a VI-a A, a VI-a C, a VI-a D, a VII-a B, a VII-a C, a VII-a D – un cadru didactic și clasa a IV-a A – un cadru didactic);

• Școala Gimnazială nr. 1 sat Tanacu (clasa a VIII-a – un cadru didactic);

• Școala Gimnazială nr. 1 sat Pușcași (clasa a VII-a și clasa a VIII-a – un cadru didactic);

• Școala Gimnazială sat Unțești (clasa a VI-a – un cadru didactic).

Suspendări pe bandă rulantă

Nu în ultimul rând, pe 25 septembrie, CJSU Vaslui a adoptat Hotărârea nr. 26, potrivit căreia se aprobă suspendarea cursurilor școlare organizate în scenariul nr. 2 (scenariul „galben”) în două unități de învățământ și o clasă dintr-o altă unitate de învățământ, în contextul confirmării unor cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 25.09.2020. Acestea sunt: • Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad (clasa a IX-a F – un elev, clasa a VIII-a – un elev, clasa a XII-a F – un elev); • Grădinița cu Program Prelungit nr. 3 Vaslui (două cadre didactice și două cadre nedidactice); • Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad (un elev) – scenariul „roșu” doar la clasa a II-a D.

„În perioada de suspendare a cursurilor, conducerea celor 10 unități de învățământ va dispune realizarea următoarelor activități obligatorii: a) curățenia și aerisirea claselor / sălilor; b) dezinfecția curentă și terminală a spațiilor celor 10 unități de învățământ, respectiv clase, săli, holuri, toalete; c) pe perioada celor 14 zile de suspendare, toți contacții direcți din cadrul unităților de învățământ ai cazurilor confirmate vor fi izolați / carantinați la domiciliu”, precizează reprezentanții Prefecturii Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.