Romulus Buhăescu (PMP), pentru o nouă administrație publică vasluiană, debirocratizată, perfomantă, digitalizată

• Dialog cu Romulus Buhăescu, prim-vicepreședinte PMP, candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Vaslui.

Romulus Buhăescu, candidatul Partidului Mișcarea Populară la funcția de președinte al Consiliului Județean Vaslui, activează în prezent în mediul privat, acolo unde are o carieră de succes. Acum, dorește să-și folosească experiența în folosul concetățenilor săi, încrezător fiind că va aduce administrația județeană la un alt nivel, mai înalt, de performanță. “De aceea am intrat în PMP, de aceea m-am aruncat în aruncat în lupta pentru cîștigarea celei mai înalte funcții publice la nivel județean, pentru a-mi aduce contribuția la dezvoltarea acestui județ și la bunăstarea concetățenilor mei! Este singurul fel în care îmi pot demonstra responsabilitatea și apartenența”, a explicat Romulus Buhăescu.

Unii nu au decât un slogan bun, și atât!

“Cu toții ne dorim un județ mai curat, un județ mai dezvoltat, cu toții ne dorim un județ mai prosper, aceste atribute răsfrângându-se în mod direct asupra nivelului de trai al tuturor vasluienilor. Însă nimic nu se poate face fără o administrație publică județeană performantă, aflată permanent în contact direct cu cetățenii, și fără un personal profesionist, iar prin asta înțeleg oameni capabili și dornici să se implice. În locul unei administrații greoaie, mari consumatoare de resurse, eu vă propun o administrație modernă, care să răspundă principalelor cerințe: flexibilitate, debirocratizare, digitalizare, transparență. Pare un slogan – și cele mai multe sloganuri sunt goale de sens -, dar, vă asigur, nu e doar un slogan. Că veni vorba, urmăresc cu mare atenție comportamentul principalilor actori politici – candidați din județ. Nu e treaba mea să dau note, dar nu pot să nu constat faptul că unii nu au decât un slogan bun, și atât. De parcă sloganul ar face administrație! Eu le propun vasluienilor mai mult decât un slogan. Nu intru acum în amănunte, pentru că mi-ați propus o discuție pe teme de administrație publică. Totuși, în acest context, îmi place să revin la o problemă pe care am mai adus-o și cu alte ocazii în spațiul public: sumele mari cheltuite de actuala administrație pentru pregătirea funcționarilor din aparatul propriu al Consiliului Județean. Aceste sume trebuie recuperate și multiplicate cu ajutorul proiectelor scrise și implementate de către zecile de specialiști pe care deja îi avem la nivelul instituției. Atenție, nu pun la îndoială pregătirea funcționarilor din aparatul propriu al Consiliului Județean, ci ridic problema liderului. Cred că de un nou lider este nevoie acolo”, spune Romulus Buhăescu, candidatul PMP la funcția de președinte al Consiliului Județean Vaslui.

La noi, a fost ca-n studenție: când am avut cu ce, n-am avut cu cine!

Romulus Buhăescu crede că administrația publică se poate folosi cu succes de metode și tehnici de business. „De peste 20 de ani, îmi desfășor activitatea în mediul privat. Am învățat, am mai și greșit, am învățat din greșeli… Dar tot acest drum sinuos mi-a validat o serie de modele de acțiune, tehnici de negociere, chiar reacții la situații stresante, care pot fi aplicate în administrație. În linii mari, ce este Consiliul Județean? O entitate economică ale cărei dimensiuni sunt bugetul, pe de o parte, și resursa umană disponibilă. Altfel spus, avem niște oameni care gestionează o cantitate limitată de bani, unitatea de măsură fiind, cel mai adesea și din păcate, durata mandatului. Sau a mandatelor. Cu ce rezultate? Cred că fiecare cetățean interesat a avut suficient timp la dispoziție pentru a-și formula un răspuns… Evident, în această zonă a țării s-a pus și se pune problema sărăciei, dar, să fim sinceri, la noi, de multe ori, a fost ca-n studenție: când am avut cu ce, n-am avut cu cine! Iată de ce folosesc expresia „o nouă administrație”. Eu nu vreau să fac ce au făcut alții. Nu mă interesează!”

Fără nepotism, sinecuri și prietenii politice!

„Această abordare nu este nici arogantă, nici „tinerească”. Apropo, îmi displace să fiu trecut, fără o minimă analiză prealabilă, în categoría tinerilor. Da, din punct de vedere biologic, sunt tânăr și, mulțumesc lui Dumnezeu, sănătos, bun de muncă etc. În popor însă, când îi spui cuiva că e tânăr, îi spui de fapt că este lipsit de experiență, predispus greșelilor, ușor influențabil… Din toate aceste unghiuri, eu nu mai sunt tânăr; am o experiență de peste 20 de ani într-un domeniu extrem de competitiv, am avut și am responsabilități mari și rezultate pe măsură. Nu mai sunt tânăr, așa cum poate le-ar place unora să mă considere… sau, maxima concesie pe care o fac, sunt un „tânăr matur” cu un obiectiv clar: dezvoltarea județului Vaslui prin implementarea unui proiect energetic de anvergură, care va influența pozitiv toate infrastructurile, economia, locurile de muncă și nivelul de trai al vasluienilor. Acest obiectiv poate fi realizat! Este ce am făcut, timp de 20 de ani, în mediul privat! În ceea ce privește relația cu cetățenii, în calitate de președinte al CJ Vaslui, îmi propun respectarea competențelor fiecărui funcționar în parte, impunând totodată un dialog nemijlocit cu cetățenii, și o mai mare transparență a procesului de luare a deciziilor. Cumpătarea, controlul, responsabilitatea și prioritizarea activităților vor fi cuvintele cheie. Vom elimina nepotismul, sinecurile, corupția și prieteniile politice! În schimb, vom încuraja profesionalismul și meritocrația!”

Salvarea noastră este o nouă strategie economică

Cât despre viitoarele direcții de dezvoltare a acestui județ, Romulus Buhăescu, candidatul PMP la funcția de președinte al Consiliului Județean Vaslui, spune că va valorifica la maxim experiența dobândită în mediul privat, astfel încât bugetul Consiliului Județean să crească, în primul rând prin identificarea unor mecanisme simple și clare de atragere a investitorilor – plătitori de taxe la bugetul județului, în paralel cu acordarea unor facilități reale.

„Sunt de părere că județul Vaslui are nevoie de o nouă strategie economică, una coerentă și ambițioasă, orientată spre creștere economică pe termen lung, care, atenție!, să fie garantată atât în perioadele de criză, cât și în cele de creștere economică. Nu trebuie să mai stăm la mila guvernului, oricare ar fi culoarea lui politică, pentru că, cel mai probabil, în următorii ani, de acolo vor veni tot mai puțini bani. Bugetul județului trebuie să fie capabil să susțină marile proiecte de infrastructură de care este absolută nevoie, pentru dezvoltarea durabilă a acestei zone, dar și să poată alimenta, la nevoie, bugetele locale, pe partea de cofinanțare a proiectelor proprii. Am pregătit deja un plan de măsuri, pe care le voi expune pe larg în perioada campaniei electorale. Pe lângă evidentele beneficii financiare, aducătoare de bani la bugetul județean, aceste politici de dezvoltare ar putea așeza județul nostru pe harta tehnologiilor novatoare, inclusiv în calitate de furnizor de energii regenerabile, permițînd totodată crearea de locuri de muncă bine plătite. Nu în ultimul rând, o parte semnificativă din aceste resurse financiare suplimentare va putea fi direcționată către dezvoltarea rurală, axă în care, în ciuda eforturilor depuse atât de Consiliul Județean, cât mai ales de primăriile comunale, suntem încă deficitari.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.