• Găsit incompatibil de către Agenția Națională de Integritate, primarul din Oșești, Didi Alexandroae, ar putea candida bine-mersi în toamnă, pentru că, la recursul depus în mai 2019 Înalta Curte de Casație și Justiție i s-a stabilit următorul termen de judecată în… iunie 2021! Alexandroae a cîștigat alegerile în 2017 din partea PSD, cu 19 voturi peste contracandidat, după ce, chiar înainte de campanie, plecase din PNL. Din partea PNL, candidase Ion Toderașcu, care tocmai plecase, ați ghicit, din PSD! Mai trebuie spus că Didi Alexandroae îl înfruntase în alegerile din 2016 pe primarul PSD Grigore Lefter, demis imediat după preluarea funcției, pentru fapte de corupție…

Comuna Oșești este probabil cea mai „politică” unitate administrativ-teritorială din județul Vaslui. Aici, luptele politice se succed, trădările sunt la ele acasă iar corupția face ravagii în administrație. Fostul primar, Grigore Lefter, a fost condamnat pentru corupție și fals, actualul primar, Didi Alexandroae, este condamnat pentru incompatibilitate.
Alexandroae, actualul primar PSD, a fost găsit incompatibil de către Agenția Națională de Integritate în 2018, pentru că „a deținut și exercitat simultan cu funcția de viceprimar (mandatul 2012 – 2016), respectiv de primar (mandatul 2016 – 2020) și calitatea de titular în cadrul „Alexandroae Didi Întreprindere Individuală”, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, aplicabile în perioada supusă evaluării”. În mai 2019, primarul a pierdut procesul cu ANI la Curtea de Apel Iași, judecătorii respingându-i acțiunea. „Instanța respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Alexandroae Didi în contradictoriu cu pârâta Agenția Națională de Integritate”, au precizat magistrații ieșeni. Sentința nu a fost definitivă, Alexandroae atacând-o cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Acesta, în mai 2019, a stabilit data de judecată… în iunie 2021. Deci, după mai bine de doi ani. Între timp, primarul poate să candideze bine-mersi.
Când a fost găsit incompatibil, Didi Alexandroae tocmai fusese ales primar, la sfârșitul lui 2017, după ce ocupase postul de primar interimar, în urma condamnării fostului edil, Grigore Lefter (PSD), pentru corupție. Viceprimar PNL, ajuns primar interimar al PNL, Alexandroae a trecut în tabăra PSD cu mai puțin de o lună înaintea scrutinului din 5 noiembrie. Liderii liberali chiar au acuzat Prefectura Vaslui de tergiversarea emiterii unui ordin prin care Alexandroae ar fi trebuit să-și piardă funcția de consilier local și, implicit, pe cea de primar interimar, în condițiile în care i s-a retras sprijinul politic odată cu trădarea politică.
Didi Alexandroaie a candidat la alegerile anticipate din Oșești în 2017 din partea PSD, după ce, cu un an în urmă, candidase pentru postul de primar din partea PNL, pierzând în fața primarului PSD Grigore Lefter. A cîștigat la o diferență de 19 voturi împotriva candidatului PNL, Ioan Toderașcu, care, la rândul lui, tocmai plecase din PSD pentru a se înscrie în PNL.
Politicianism și corupție
Pe lângă politicianism, Oșeștiul a fost „binecuvântat” și cu destulă corupție, fostul primar, Grigore Lefter, fiind condamnat de Tribunalul Vaslui la doi ani și zece luni închisoare sub supraveghere, stabilindu-i-se un termen de încercare pe o perioadă de cinci ani și zece luni. El a fost condamnat pentru fals intelectual, folosire sau prezentare, cu rea credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, și instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Pentru infracțiuni similare au fost condamnați și Vasile Furcoi, manager tehnic, angajat și plătit în cadrul proiectului, la o pedeapsă de la doi ani și patru luni, și Maria Damian, consultant financiar, angajat și plătit în cadrul proiectului, la doi ani și două luni. Pe lângă pedeapsa principală, judecătorii i-au interzis lui Lefter să mai ocupe funcții publice pe o perioadă de doi ani, în plus, el fiind obligat să presteze o muncă în folosul comunității, neremunerată, pe o perioadă de 60 de zile.
Grigore Lefter se afla la a doua încalcare a legii, în toamna lui 2014 fiind condamnat la un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei, pentru conflict de interese, după ce și-a angajat propriul fiu în funcția de consilier personal.