Monumentul „Lupoaica cu gemeni” va trona în Centrul Bârladului

3
3141

• Cu condiția ca aleșii Bârladului să-și dea acordul, o copie a monumentului ce înfățișează o lupoaică alăptându-i pe gemenii Romulus și Remus, operă ce datează din secolul XIII, va fi realizată din bronz și va costa 65.000 lei. Ansamblul monumental va fi amplasat în Centrul orașului, pe scuarul din strada 1 Decembrie, la capătul opus locului unde se află statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Printre proiectele de hotărâre ce urmează să fie dezbătute în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Bârlad din 16 iulie se numără și unul referitor la „aprobarea realizării și amplasării ansamblului monumental «DACOROMANIA» în municipiul Bârlad”. Este vorba despre o copie a celebrei opere „Lupa Capitolina” (traducere din italiană – Lupoaica de pe Capitol), denumită și „Lupa romana”, o statuie de bronz, despre care se credea că a fost turnată în secolul V înainte de Hristos, undeva pe valea fluviului Tibru, dar care, în urma analizei cu carbon realizată de specialiști, s-a stabilit că datează din secolul XIII. Originalul este păstrat în Museo Nuovo din Palazzo dei Conservatori din Roma (Italia), în timp ce o copie este expusă în aer liber în Piazza del Campidoglio, iar alte copii sunt amplasate în mai multe țări din lume.

O astfel de dublură va fi plasată și în Centrul Bârladului. Evident, cu condiția ca cei 21 de consilieri locali să-și dea acordul în privința alocării fondurilor necesare. Așa cum se arată în referatul de aprobare al inițiativei, ansamblul monumental va fi denumit „DACOROMANIA” și are drept scop susținerea originii romane a poporului român, latinitatea fiind una dintre ideile fondatoare ale Școlii Ardelene, cea care a militat pentru unirea provinciilor istorice de pe actualul teritoriu românesc.

„Din punct de vedere constructiv, ansamblul monumental «DACOROMANIA» se compune din lupoaică și gemeni, cu o lungime de circa 1,4 metri și o înălțime de circa 0,8 metri, așezați pe un soclu cu lungimea de 1,6 metri, lățimea de 0,8 metri și o înălțime de 2 metri. Soclul va fi zidit și placat cu marmură, iar pe el va fi montat un basorelief cu steagul dacic și se va înscrie anul în care se va dezveli monumentul. Costurile necesare realizării și amplasării acestui monument sunt estimate la circa 65.000 lei”, se precizează în referatul de aprobare al inițiativei.

După cum se arată în nota conceptuală aprobată de primar pe 13 iulie, lucrarea va fi realizată în trei etape. Prima etapă constă în realizarea machetei cu lupoaica, gemenii și steagul dacic din ipsos (cost estimat 20.000 lei), a doua etapă constă în turnarea în bronz a elementelor menționate mai sus (cost estimat 20.000 lei), iar a treia etapă constă în zidirea soclului, placarea cu marmură, montarea basoreliefurilor și a înscrisurilor (cost estimat 15.000 lei).

„Ansamblul monumental «DACOROMANIA» va fi amplasat pe scuarul din strada 1 Decembrie, la capătul opus locului unde este este amplasată statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pe o suprafață de circa 4 metri pătrați. Ținând cont de faptul că lucrarea este una de artă și are caracter istoric, documentația va fi întocmită de specialiști atestați, inclusiv de Ministerul Culturii, și, în baza tarifelor pieței, costurile aproximative pentru expertiză tehnică, studii de teren și studii pentru obținerea avizelor se estimează a fi de 10.000 lei”, se precizează în nota conceptuală atașată la proiectul de hotărâre.

3 COMENTARII

  1. Avem atatea personalitati locale reprezentative, care au scris istorie si care merita sa fie imortalizati in statui si expusi. Stefan cel Mare nu apare pe nicaeri prin oras!

  2. Domnule primar al municipiului Birlad, ce legatura are acest simbol cu poporul roman. ,, Lupoaica cu gemenii ” este un simbol al romanilor, nu al dacilor. Este un simbol al formarii poporului roman. Este adevarat faptul ca romanii au la origine un trib de traci, si se inrudeau cu dacii, dar totusi suntem doua popoare diferite. De ce nu ridicam statui cu simboluri ale poporului nostru ? Ar trebui sa avem mai multa demnitate si sa fim patrioti, doar asa putem ridica romania la un statut pe care il merita. Noi romanii avem un trecut glorios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.