Definitivatul, probă de foc pentru cadrele didactice

• O treime din cadrele didactice vasluiene care s-au prezentat la examenul de definitivat pe post în acest an nu au reușit să obțină media minimă 8 (opt) pentru a promova examenul, cea mai mare provocare fiind proba scrisă. La această probă, la nivelul județului, un singur candidat a reușit să obțină nota maximă, la polul opus situându-se un profesor de psihopedagogie specială, a cărui lucrare a fost notată cu 3,20!

Definitivatul în învățământ este unul dintre cei mai importanți pași din cariera unui cadru didactic, în vederea accederii la gradele superioare și, implicit, la un salariu mai bun, pe lângă recunoașterea profesională. Prin promovarea examenului de definitivat, cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Prin dobândirea definitivării în învățământ, profesorul depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

În acest an, la nivelul județului Vaslui, la examenul de definitivat s-au înscris 122 de cadre didactice, unele cu ani buni de predare. Din păcate, chiar dacă au avut note mari la inspecțiile la clase ori la evaluarea portofoliului profesional, unii profesori nu au reușit să obțină rezultate suficiente la proba scrisă, pentru a promova acest examen. Mai mult, unii profesori au reușit chiar să se facă de râs, obținând note sub 5! La matematică, de exemplu, doar unul din cei 6 candidați care s-au prezentat la acest examen a reușit să obțină la proba scrisă o notă, 7,95, care să-i permită promovarea examenului! Cât privește notele acordate, la nivelul județului Vaslui avem un candidat de specialitatea consiliere psihopedagogic, care a reușit să obțină nota 10 la proba scrisă. Acesta nu se regăsește printre „fruntași”, în condițiile în care la inspecția la clasă nu a reușit să obțină decât 8,12! Alți 21 de profesori vasluieni au obținut note peste 9,00, la această probă, cu toții, absolvind fără prea mari emoții definitivatul. 

Trebuie însă menționat că acest examen, mai bine spus proba scrisă, nu reprezintă neapărat abilitățile didactice ale cadrelor didactice în cauză, unii putând fi buni pedagogi, ori bine pregătiți profesional, însă să nu fi reușit să facă acest lucru la proba scrisă, cu atât mai mult cu cât această probă s-a desfășurat în condiții de stres, datorită pandemiei de Covid 19 și a măsurilor de protecție luate inclusiv cu ocazia examenului. Conform Metodologiei „pentru a se putea prezenta la proba scrisă, candidații trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin 1 an; calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine”; media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la probele menționate anterior. Practic, toți cei admiși în examen au îndeplinit respectivele cerințe, însă, când a fost vorba de a-și demonstra cunoștiințele, nu au mai avut același succes!

În total, din cei 122 de candidați din acest, două treimi au reușit acest lucru, doar 34 de candidați fiind declarați rspinși în primă fază. Urmează însă contestațiile, a căror rezolvare pozitivă ar mai putea face câțiva alți profesori, fericiț!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.