Polițiștii locali din Bârlad, în grevă japoneză

• Până vineri inclusiv, polițiștii locali bârlădeni se află în grevă japoneză, pentru a protesta față de declarațiile ministrului de Interne, potrivit cărora „poliția locală amendează, face unele abuzuri și nu respectă toate prevederile ordonanțelor militare”.

Între 6-8 mai, polițiștii locali din toată țara, inclusiv din Bârlad, se află în grevă japoneză. Este vorba despre membrii Sindicatului Pro Lex, care au hotărât să protesteze în acest mod, adică să se prezinte la serviciu, dar să poarte o banderolă albă pe braț, deasupra uniformei de serviciu, ca urmare a declarațiilor publice făcute de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela. Adică, spun sindicaliștii, într-un interviu online, Vela a declarat că „și acum avem probleme cu poliția locală, care amendează, care face unele abuzuri și nu respectă toate prevederile ordonanțelor în litera și spiritul fiecărei ordonanțe”, iar în alt interviu, a precizat că „de exemplu, un polițist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timișoara are 8-9.000 de lei, iar un polițist din MAI care își riscă viața să prindă un criminal are la jumătate din salariul polițistului local”. Sindicaliștii Pro Lex spun că cele declarate de ministrul de interne sunt minciuni și au inițiat o campanie online de strângere de semnături intitulată „Poliția locală protestează față de declarațiile denigratoare ale ministrului Marcel Vela”, până ieri, la ora 14.00, având peste 2.000 din cele 3.000 de semnături necesare.

„Solicităm ministrului Marcel Vela să nu implice instituțiile statului în jocurile politice, să nu caute «țap ispășitor» pentru deciziile sale ce au generat nemulțumirea populației și scăderea în sondaje a partidului.

Solicităm ministrului Marcel Vela să înceteze campania de denigrare a polițiștilor locali și să acorde respectul cuvenit acelora care au fost în linia întâi ca forță de ordine publică împreună și în subordinea polițiștilor din Poliția Română. Solicităm minstrului Marcel Vela să pună capăt discriminării polițiștilor locali și să accepte propunerile Sindicatului Național Pro Lex de a reglementa acordarea personalului poliției locale aceleași compensații acordate militarilor și polițiștilor pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale, declarate potrivit legii zile ca fiind nelucrătoare. Solicităm ministrului Marcel Vela să susțină proiectul de modificare a Legii poliției locale conceput de Pro Lex (BP138/10.03.2020 din Camera Deputaților) prin care se reduce vârsta de pensionare a polițiștilor locali. De ce este important? Mesajele ministrului au afectat grav și nejustificat imaginea unei întregi categorii profesionale. Polițiștii locali au fost și sunt în prima linie alături de celelalte forțe de ordine publică în lupta împotriva virusului ce a generat declararea stării de urgență. În perioada stării de urgență, o parte dintre polițiștii locali au căzut victime virusului Covid-19, iar alții, infracțiunilor de ultraj. Este de datoria ministrului Afacerilor Interne să elimine discriminările celor ce fac parte din structurile de ordine publică. Polițiștii pot ieși la pensie începând cu vârsta de 47 ani, din cauza condițiilor de muncă. Polițiștii locali cu atribuții în domeniile ordine publică și rutier ies la pensie la 65 de ani, deși lucrează în aceleași condiții care au justificat încadrarea activității polițiștilor în condiții speciale”, este mesajul postat pe portalul https://campaniamea.declic.ro, la campania de strângere de semnături online.

Polițiștii locali din Bârlad s-au alăturat protestului

„De când a fost declarată starea de urgență, noi, POLIȚIA LOCAL~, am intrat în subordinea MAI și toate acțiunile nostre au fost coordonate de aceștia. Cum puteți, domnule ministru, să spuneți acum, după toate zilele în care am verificat persoane izolate la domiciliu și am făcut efectiv pază la centrele de persoane izolate, zile în care am stat în filtre fixe împreună cu armata și poliția, după zile libere tăiate și weekend-uri la rând în stradă, repet, acțiunile au fost coordonate de unitățile MAI, că am făcut abuzuri și că nu am sancționat în spiritul și litera legii, când dumneavoastră ați emis ordonanțele militare cu un cuantum al amenzilor între 2.000-20.000 de lei? Polițiștii locali din Bârlad și-au ales această meserie pentru a apăra cetățeanul, pentru a veni în sprijinul acestuia, pentru a-l respecta și pentru a-l proteja, dincolo de expunerile inevitabile ale meseriei, și vor acționa în continuare ferm, vor fi în continuare prezenți la datorie indiferent de situațiile dificile cărora trebuie să le facă față, cu riscul uneori de a și greși, pentru că, până la urmă, nimeni nu este fără greșeală!”, este mesajul polițiștilor locali din Bârlad, postat ieri dimineață pe pagina de facebook a Sindicatului Pro Lex – Filiala Bârlad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.