Justiția trece la program (aproape) normal!

• Începând din 15 mai, odată cu ridicarea stării de urgență și înlocuirea ei cu cea de alertă din cauza pandemiei de Covid 19, dar practic începând din această săptămână, instanțele de judecată și-au reluat programul normal de lucru, cu unele derogări și măsuri luate pentru evitarea răspândirii îmbolnăvirilor. În această perioadă, vor fi luate măsuri în vederea stabilirii de termene de judecată pentru cauzele care au fost suspendate de drept, în perioada stării de urgență. Justițiabilii și părțile din dosare vor trebui să verifice listele de ședință ce vor fi postate zilnic pe site-ul instanțelor de judecată, urmând a fi și notificați cu privire la noile termene.

DCF 1.0

„Începând cu data de 15 mai 2020, activitatea de judecată la Tribunalul Vaslui se va relua, revenindu-se la programul obișnuit de lucru al instanței, cu derogările prevăzute prin Decizia nr. 35 din 14 mai 2020 a Președintelui Tribunalului Vaslui. În perioada 15 – 25 mai 2020, completele de judecată vor lua măsuri în vederea stabilirii termenelor de judecată pentru cauzele care au fost suspendate de drept, în perioada stării de urgență”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Tribunalului Vaslui. La rândul lor, și celelalte instanțe, respectiv Judecătoriile, Curțile de Apel ori instanțele militare din întreaga țară au anunțat reînceperea procesului normal de justiție, cu limitările și măsurile de protecție aferente încă perioadei specifice în care ne aflăm.

Astfel, în cazul Tribunalului Vaslui, dosarele din cadrul unei ședințe vor fi judecate doar în anumite intervale orare, respectiv la orele estimate de către președintele completului de judecată, părțile implicate urmând a fi încunonștiințate cu privire la aceste intervale orare. Accesul în sălile de ședință va fi permis doar cu 10 minute înainte de începerea ședinței, în intervalul orar în care este programată cauza respectivă.

Orice persoană care intră în sediul acestei instituții, inclusiv personalul, trebuie să poarte mască de protecție, fiind interzis accesul celor care nu poartă dispozitive de acoperire a nasului și gurii. Cu respectarea acestei măsuri au fost însărcinate organele de jandarmi, care au dispoziție să nu permită accesul în sediul instituției, și să îndepărteze de îndată pe oricine nu respectă obligativitatea portului măștii de protecție, după atenționarea acestora cu privire la această obligație. S-au stabilit, de asemenea, circuite separate de intrare și ieșire din sediul Tribunalului Vaslui, iar după terminarea ședinței de judecată sau rezolvarea solicitărilor în cadrul compartimentelor arhivă sau registratură, justițiabilii trebuie să părăsească de îndată sediul instituției. „În sediul Tribunalului Vaslui au acces toate persoanele care doresc să participe la ședințele de judecată cu caracter public, fie că sunt participanți în alte cauze, fie că nu au nici o calitate procesuală, președintele completului de judecată urmând să aprecieze dacă se impune sau nu limitarea prezenței acestor persoane în sala de judecată, în scopul respectării regulilor de distanțare socială”, se mai arată în comuncatul de presă transmis de conducerea instituției. Excepție fac persoanele care prezintă simptomatologie specifică îmbolnăvirii cu SARS Cov 2, a căror acces este strict interzis atât în sălile de judecată, cât și în sediul instituției.

Între alte măsuri de distanțare socială adoptate în această perioadă se numără păstrarea distanței de 1 – 2 metri între persoane, dar și interzicerea staționării ori a deplasării pe holuri în grupiri mai mari de 2 persoane, cu excepția cazului în care fac parte din aceeiași familie. Tot începând cu data de 15 mai, programul de lucru cu publicul la birourile de Arhivă, Registratură, Biroul Local pentru expertize tehnice și judiciare a fost stabilit la câte 2 ore zilnic, de luni până vineri, între orele 8.30 – 10.30, în timp ce programul cu publicul al Biroului de informare și relații cu publicul este 9.00 – 11.00, cererile privind solicitarea de informații de interes public urmând a fi făcută exclusiv prin e-mail, fax sau telefonic, în vederea limitării la maximum posibil ale deplasărilor la instanță!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.