Justiția poartă mască și după „relaxare”!

• Încetarea stării de urgență și înlocuirea ei cu cea de alertă din cauza pandemiei de coronavirus nu va relaxa prea mult procesul de justiție, urmând a fi menținute măsurile de distanțare socială, cu acces restricționat în sălile de judecată și cu purtarea obligatorie a măștilor de protecție. Tribunalul Vaslui a decis ca, după 15 mai, ședințele de judecată să se desfășoare doar în anumite intervale orare, urmând a dura între 30 și 45 de minute, timp în care se vor judeca doar maxim 10 dosare!

DCF 1.0

Încă de la declararea, la jumătatea lunii martie, a stării de urgență pe parioada pandemiei de Coronavirus, instanțele de judecată din întreaga țară au adoptat măsuri severe în vederea limitării răspândirii bolii. În afara interzicerii accesului persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină, precum și a celor întorși de curând din zonele considerate „roșii” sau „galbene”, s-a luat decizia limitării drastice a accesului și staționării inclusiv a justițiabililor care aveau dosare pe rol, programate în zilele respective, nu doar în sălile de judecată, dar și pe holurile ori în incintele instituțiilor de justiție. Și accesul la birourile care lucrează cu publicul a fost restricționat, impunându-se transmiterea de cereri și depunerea de documente prin poștă, fax sau prin poșta electronică, aceeași modalitate de comunicare fiind și pentru transmiterea informațiilor solicitate de petenți. De asemenea, marea majoritate a dosarelor, cu excepția cauzelor urgente, a căror natură a fost stabilită de către conducerile instanțelor, au fost suspendate și au primit termene de judecată cel mai devreme în luna mai. Alte cauze, în special privind proceduri de lichidare judiciară, faliment ori executare silită, au primit termene chiar mai îndelungate, cel puțin pentru luna septembrie.

Date fiind aceste măsuri, este de așteptat ca, odată cu încetarea stării de urgență, judecătorii să aibă de rezolvat o avalanșă de dosare, atât cele amânate până acum cât și cele nou înregistrate pe rolurile instanțelor.

Trebuie spus: chiar și în condiții de pandemie, fluxul dosarelor noi înregistrate pe rolurile instanțelor nu a scăzut prea mult, pe rolul Tribunalului Vaslui fiind înregistrate nu mai puțin de 43 noi dosare doar de la începutul lunii mai, numărul acestora depășind 100 de dosare, depuse în ultimele 3 săptămâni! Și totuși, actul de justiție se va înfăptui menținând în continuare măsuri de limitare a răspândirii Covid 19.

În acest sens, la începutul acestei săptămâni, conducerea Tribunalului Vaslui a anunțat că începând cu data de 15 mai, dosarele care au termen de judecată pe rolul acestei instanțe vor fi judecate în anumite intervale orare, respectiv la orele estimate de către președintele completului de judecată. Astfel, într-un interval de 30 – 45 de minute vor fi judecate cel mult 10 cauze, pentru a se împiedica răspândirea virusului Sars-Cov-2.

„În atare condiții, toate persoanele implicate în desfășurarea actului de justiție sunt rugate să se prezinte la sediul Tribunalului Vaslui doar în intervalul de timp estimat pentru judecarea cauzei/cauzelor care prezintă interes. Ora estimată a judecării cauzelor, așa cum a fost stabilită de președintele completului de judecată, va fi menționată și pe portalul instanței, precum și în cuprinsul actelor de procedură emise după 14 mai 2020”, se arată în comunicatul postat pe site-ul Tribunalului Vaslui.

În afara acestor măsuri, se menține recomandarea studierii dosarelor prin intermediul dosarului electronic, precum și depunerea înscrisurilor prin poștă, e-mail sau fax. În plus, este obligatorie purtarea măștii de protecție în sediul Tribunalului Vaslui, precum și respectarea unei distanțe de cel puțin 1,5 metri între justițiabili, măsuri obligatorii de altfel în toate instanțele de judecată din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.