Azilul din Tutova: 13 morți dintr-un total de 76 de rezidenți și numeroase semne de întrebare

• Noul coronavirus face victimă după victimă în Căminul pentru Persoane Vârstnice din Tutova și pune serioase semne de întrebare la nivel național asupra modului în care au fost administrate aceste centre. Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții anunța că 1,6% dintre beneficiarii centrelor de asistență socială au fost infectați cu COVID-19 la nivel național și 360 de salariați, dintre care s-au înregistrat 98 de decese la bătrâni, acuzând disfuncționalități în testarea personalului și a beneficiarilor. Numai în ultimele zile, patru bătrâni s-au stins la Tutova, numărul lor ridicându-se la 13, din cei 76 găzduiți acolo, la începutul pandemiei.

Patru bătrâni s-au stins din viață în ultimele zile la Căminul pentru Persoane Vârstnice Tutova ducând numărul total al celor răpuși de epidemie la 13, din cele 76 de persoane în vârstă găzduite acolo la începutul pandemiei. Această situație, ca și altele similare întâlnite în țară, a pus serioase semne de întrebare asupra modului în care au fost administrate aceste centre, ca și cele sociale, în general. Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) a anunțat că 1,6% dintre beneficiarii centrelor de asistență socială au fost infectați cu COVID-19 și acuză o serie de disfuncționalități în testarea personalului și a beneficiarilor. Cei de la ANDPDCA spun că 1,6% din totalul beneficiarilor din sistem au fost infectați cu COVID-19, respectiv 928 de persoane, dintre care 21 de copii. S-au înregistrat 98 de decese la vârstnici și adulți cu diabilități. În ceea ce privește angajații, Autoritatea a anunțat că 360 de salariați au fost infectați iar unul a murit.

La Tutova, ultimele persoane răpuse de COVID-19 au fost patru octogenari. Potrivit situației întocmite la nivel național de Institutul Național de Sănătate Publică și făcute publice sâmbătă, 16 mai, la ora 18.20, și duminică, 17 mai, la ora 21.00, este vorba despre doi bărbați de 83, respectiv 87 de ani, și de o femeie de 89 de ani, confirmați pozitiv la infecția cu SARS-COV-2 în urma prelucrării probelor biologice (exudat nasofaringian) prelevate, ultima victimă fiind o femeie de 88 de ani. Un bărbat și femeia au fost diagnosticați cu noul coronavirus în data de 5 mai, iar celălalt bărbat, pe 28 aprilie. Toți patru au murit în secția de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad.

Potrivit ANDPDCA,au existat o serie de factori care au dus la îmbolnăvirea și decesul unor beneficiari. Ei susțin că existența centrelor mari a favorizat răspândirea virusului și au dat ca exemplu centrul din Sasca Mică, județul Suceava, unde au existat 242 de beneficiari adulți infectați.

De asemenea, afirmă că au existat disfuncționalități în testarea personalului. “Pe tot parcursul stării de urgență, inclusiv după intrarea în vigoare a O.M. nr. 8/2020, care a instituit izolarea preventivă la locul de muncă în centrele rezidențiale, colaborârea dificilă cu o serie de direcții de sănătate publică a generat întârzieri în testare, refuzul testării și îngreunarea procesului de coordonare și organizare”, se arată într-un comunicat al ANDPDCA.

“Tardivitatea efectuării testelor și, implicit, a rezultatelor, în ciuda demersurilor scrise repetate din partea conducerii DGASPC, a generat două tipuri de consecințe: fie angajații din tura inițială au efectuat zile suplimentare, peste cele 14 zile, până la sosirea rezultatelor pentru colegii din tura următoare (Covasna, Alba, Arad, Buzău), fie au intrat în tură fără rezultatele testării (Argeș, Dolj, Hunedoara, Galați, Olt, Vaslui), cauzând infectare în rândul beneficiarilor (Neamț)”, se mai arată în comunicat.

Alte cauze pentru apariția îmbolnăvirilor au fost tratarea beneficiarilor în centre, iar a angajaților în spitale, sau lipsa parțială a echipamentelor de protecție în prima fază a stării de urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.