Situatie imposibila in republica lui Nixon, Gherghesti. Cand biblioteca fara bibliotecar, cand bibliotecar fara biblioteca!

Mai bine de un an si jumatate, locuitorii comunei Gherghesti nu au avut acces la biblioteca comunala, din simplu motiv ca postul bibliotecarei a fost desfiintat prin dispozitie a primarului Nixon Ibanescu, in numele unei asa-zise reduceri a cheltuielilor de personal, in fapt, o masura abuziva si inutila. Bibliotecara Simona Isabela Cojocaru, direct afectata de aceasta masura, a actionat in instanta si a obtinut printr-o sentinta definitiva a Curtii de Apel Iasi reintegrarea pe post. Chemata inapoi la munca, bibliotecara a avut insa surpriza sa afle ca postul ei este doar part-time, cu o fractie de doar 2 ore pe zi! Mai mult, de aproape o luna, ea inca nu a putut deschide biblioteca comunala, pentru ca nu i s-au dat cheile si nici nu i s-a predat gestiunea. Epopeea bibliotecii din Gherghesti este departe de a se fi terminat, bibliotecara fiind decisa sa intre in greva foamei pentru a obtine reincadrarea sa cu norma intreaga.

In februarie anul trecut, Consiliul Local al comunei Gherghesti lua, la initiativa primarului Neculai Nixon Ibanescu, o decizie cel putin bizara, desfiintarea postului de bibliotecar din cadrul Bibliotecii comunale, fapt care, automat, a dus la inchiderea institutiei respective. In ciuda faptului ca Hotararea nu a primit viza de legalitate din partea Institutiei Prefectului – Judetul Vaslui, decizia a fost pusa in practica doua luni mai tarziu, pe 24 aprilie 2018, cand, prin Dispozitia nr. 14/2018 a primarului comunei, s-a dispus incetarea contractului individual de munca al bibliotecarei Simona Isabela Cojocaru. De mentionat ca decizia de a se inchide biblioteca a fost luata fara acordul Bibliotecii Judetene Nicolae Milescu Spataru Vaslui, in a carei coordonare se afla asezamantul cultural din Gherghesti, de care beneficiaza si copiii din comuna, si adultii. Pe de alta parte, decizia a fost motivata din nevoia de a se face economie la bugetul comunei, prin desfiintarea unui post care, in opinia primarului si a consilierilor locali, nu se justifica din punct de vedere financiar, in ciuda adresabilitatii destul de ridicate a locuitorilor comunei catre aceasta institutie de interes public. In fapt, se pare ca la mijloc ar fi fost si dorinta primarului de a scapa de toti angajatii primariei care faceau parte din garda fostului primar, (…) pe a carui vreme nu s-a facut nimic in directia dezvoltarii comunei si imbunatatirea vietii locuitorilor. Cine nu intelege ca, de acum inainte, trebuie sa se apuce de treaba, nu are decat sa plece!, anunta Nixon Ibanescu, imediat dupa preluarea primului sau mandat la Primaria Gherghesti.

In iunie 2017, Simona Isabela Cojocaru impreuna cu sotul ei, agent fiscal in primarie, alaturi de alti cativa angajati, dadusera in judecata primaria, cerand, printre altele, unele drepturi banesti, respectiv egalizarea salariilor lor cu cele ale altor functionari de aceeasi categorie si cu aceeasi vechime. In paranteza spus, procesul respectiv s-a finalizat la Tribunalul Vaslui abia la inceputul acestui an, prin respingerea cererilor reclamantilor.

Simona Isabela Cojocaru, impreuna cu Institutia Prefectului Judetului Vaslui, au actionat in instanta UAT Gherghesti si au castigat, respectivul act prin care a fost desfiintat postul de bibliotecar fiind anulat prin decizia Tribunalului Vaslui de pe 17 decembrie 2018, intarita de Curtea de Apel Iasi, care a mentinut decizia. Ulterior, bibiotecara a atacat si dispozitia primarului prin care a fost concediata, iar instanta i-a dat dreptate si de aceasta data.

Anuleaza Dispozitia nr. 141/2018 emisa de Primarul comunei Gherghesti. Dispune reintegrarea contestatoarei Cojocaru Simona Isabela pe postul detinut anterior, respectiv cel de bibliotecar. Obliga intimata sa-i plateasca contestatoarei drepturile salariale indexate, majorate si reactualizate, precum si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data de 25.04.2018 pana la data reintegrarii efective. Obliga intimata (UAT Gherghesti, n.r.) la plata cheltuielilor de judecata in cuantum de 1.000 lei reprezentand onorariu avocat, se arata in sentinta Tribunalului Vaslui, pronuntata pe 24 octombrie.

Razboi in biblioteca, razboi si in fata ei!

Urmare a sentintei Tribunalului Vaslui, Simona Isabela Cojocaru a fost reincadrata in functia de bibliotecara treapta a II-a al comunei Gherghesti, prin dispozitie a primarului, incepand cu data de 11 noiembrie. Femeia s-a prezentat la lucru doar pentru a avea surpriza, patru zile mai tarziu, sa i se inmaneze si actul oficial de reintegrare in munca, Dispozitia nr. 394 a primarului comunei, prin care functia sa de bibliotecar a fost redusa o fractie de norma de doar 2 ore/zi! Decizia fusese luata cu doar cateva zile inainte de pronuntarea sentintei prin care primarul era obligat sa o reangajeze pe bibliotecara concediata abuziv, fiind aprobata chiar si o Hotarare de Consiliu Local al comunei Gherghesti privind transformarea unor posturi aferente functiilor publice de executie si modificarea timpului de lucru al functiei contractuale de bibliotecar si a statului de functii. Trebuie spus ca, inca din luna mai 2018, imediat dupa concedierea bibliotecarei Cojocaru, o alta HCL a reinfiintat acest post, doar cu alta denumire, de referent cultural – bibliotecar, cu o norma de lucru de 4 ore/zilnic, cate doua ore pentru fiecare specialitate! Mai mult, in fata instantei, spre uimirea judecatorilor, primarul Nixon Ibanescu a sustinut ca biblioteca functioneaza, postul fiind suplinit de catre un alt functionar, desi legal, cel putin teoretic, fusese desfiintat.

Voi intra in greva foamei!

Chiar reangajata pe functie, desi se prezinta zilnic la servici, Simona Isabela Cojocaru nu si-a putut relua atributiile, din simplul motiv ca nu i s-a predat inca inventarul bibliotecii. Primarul refuza sa o faca, in ciuda insistentelor bibliotecarei. De aproape o luna, vin zilnic la program si stau afara, in fata Bibliotecii, pentru ca nici pe hol nu am acces, usa fiind incuiata! Am facut mai multe adrese in acest sens, insa mi se refuza inregistrarea lor, din ordinul primarului, iar acelasi primar refuza sa-mi dea vreo explicatie, in schimb, jignindu-ma de fiecare data cand trece prin fata bibliotecii comunale. Am cerut sprijinul Consiliului Judetean si al Prefecturii, pentru a fi ajutata sa mi se inregistreze respectivele cereri si documente la Gherghesti, insa mi s-a rapuns: Consiliul Local de acolo nu este subordonat acestor institutii… Am sesizat, de asemenea, si ITM-ul, unde am facut plangere ca nu mi se asigura conditiile de munca. Nici de acolo nu am inca un raspuns… In aceste conditii, am demarat procedurile de intrare in greva foamei. Sper ca, pana la urma, cineva sa se sesizeze si sa il oblige pe primarul Ibanescu sa-mi faca conditii pentru a-mi desfasura activitatea!, a declarat bibliotecara Simona Isabela Cojocaru. Aceasta a mai anuntat ca a facut o plangere penala prealabila pe numele primarului Ibanescu, pe care-l acuza de nerespectarea hotararilor judecatoresti. Indiferent de piedici, nu voi renunta sa-mi caut dreptatea, chiar daca primarul Ibanescu face tot ce poate sa ma determine sa renunt la post, asa cum, dealtfel, a procedat cu toti functionarii din primarie care nu i-au fost pe plac… Am noroc de sustinerea oamenilor din comuna, care, multi dintre ei, nu sunt de acord cu practicile primarului si cu felul in care este gospodarita comuna Gherghesti, a mai declarat Simona Isabela Cojocaru.

Primarul Nicolae Nixon Ibanescu nu a putut fi contactat pentru a oferi punctul sau de vedere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.