Mergi la scoala!? Vine Mos Craciun!

Pentru aproape 600 de copii care invata la Gradinita cu Program Prelungit nr. 9 si la Scoala Gimnaziala Alexandru Ioan Cuza din Vaslui, Mos Craciun a venit mai devreme, aducandu-le hainute si ghetute noi-noute. Cadourile au fost acordate in cadrul unui proiect finantat cu fonduri europene, ADMISI – Abandon Diminuat Prin Masuri Integrate Sustenabile in Invatamant, implementat cu sprijinul Primariei Municipiului Vaslui, unul dintre cele mai mari astfel de proiecte accesate prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020.

In aprilie 2018, Scoala Gimnaziala Alexandru Ioan Cuza si Gradinita cu Program Prelungit nr. 9 accesau, cu sprijinul Primariei Municipiului Vaslui, unul dintre cele mai importante proiecte finantate din fonduri europene nerambursabile, ce vizeaza reducerea prevenirea si diminuarea parasirii timpurii a scolii pentru copiii aflati in zona de circumscriptie a celor doua unitati scolare. Inca din timpul anului trecut scolar au inceput a fi derulate o serie de actiuni menite sa reduca absenteismul elevilor si sa-i faca pe acestia sa-si doreasca sa petreaca mai mult timp la scoala, iar pe parintii lor, sa constientizeze avantajele educatiei copiilor. Astfel, la Scoala Gimnaziala Alexandru Ioan Cuza a fost implementat programul Scoala dupa Scoala, pentru 60 de copii care, pe langa ca erau incurajati sa participe la tot felul de activitati educative si, totodata, sa-si faca temele, au beneficiat si de o masa calda. De asemenea, elevii celor doua unitati scolare au fost atrasi in activitati extrascolare, in cadrul carora au fost organizate 4 cercuri tematice de dans si muzica, a fost organizata o tabara de vara in zona Bran – Moeciu, la care au participat 45 de copii si 5 cadre didactice, si au fost organizate 4 excursii la Iasi, cu vizitarea mai multor obiective culturale. Nu trebuie uitat programul pentru sanatate, igiena si nutritie pentru prescolari, elevi si parintii acestora, program in cadrul fiecare dintre cei 198 de prescolari de la Gradinita nr. 9 si cei 389 de elevi ai Scolii Gimnaziale Alexandru Ioan Cuza au primi pachete continand obiecte de igiena. In plus, la inceputul acestui an scolar, copiii din grupul tinta au primit de cate un pachet de rechizite gratuite, lucru care se va repeta in fiecare semestru pana la finalul proiectului – aprilie 2021. Nu in ultimul rand, au fost achizitionate materiale didactice precum auxiliare, atlase, culegeri, enciclopedii, dictionare si jocuri didactice, iar 30 de sali de clasa urmeaza a fi dotate cu laptop si videoproiector pentru derularea de activitati didactice.

O alta componenta a proiectului ADMISI s-a derulat marti, 3 decembrie, atunci cand Mos Craciun, alaturi de echipa de implementare a proiectului si de primarul Vasile Paval, a fost prezent in mijlocul copiilor, aducandu-le daruri celor cuminti care au venit la scoala. Dupa ce a asistat la un program artistic oferit de elevii din ciclul primar, Mos Craciun le-a impartit pachete constand in hainute de iarna si ghetute de cea mai buna calitate, mult mai frumoase decat tot ce-am avut pana acum!, asa cum isi exprima bucuria Daniel, unul dintre elevii din ciclul primar al Scoalii Gimnaziala Alexandru Ioan Cuza din Vaslui.

Mos Craciun a venit la voi pentru ca ati fost cuminti si ati fost la scoala si, daca veti face la fel si pe viitor, Mosul va veni in fiecare an cu astfel de cadouri!, le-a explicat copiilor primarul municipiului Vaslui, ing. Vasile Paval, care a continuat: Actiunea de azi are loc in cadrul unuia dintre cele mai mari proiecte care se deruleaza pe aceasta directie, pentru reducerea absenteismului si abandonului scolar, si sunt convins ca, la finalul lui, vor veni si rezultatele: copiii vor beneficia de o educatie solida. Nici o investitie nu e prea mare cand e vorba de generatia pe care o crestem, iar noi, Primaria si Consiliul Local, am avut grija sa asiguram copiilor din municipiul Vaslui toate conditiile pentru a invata si a se dezvolta, burse scolare, spatii curate si materiale moderne, caldura in scoli… M-am alaturat cu bucurie acestui proiect, cu atat mai mult cu cat grupul tinta cuprinde un numar mare de elevi si prescolari, aproape 600, impreuna cu 65 de cadre didactice, precum si pe parintii copiilor, la randul lor, implicati in proiect, a explicat primarul Vasile Paval.

Proiectul ADMISI, implementat de Scoala Gimnaziala Alexandru Ioan Cuza si partenerul Gradinita cu Program Prelungit nr. 9 Vaslui, se deruleazape o perioada de 36 de luni, pe perioada aprilie 2018 – aprilie 2021, acordandu-se o finantare totala de 5.698.194,57 lei, din care 4.843.465,38 lei sunt nerambursabili. Proiectul se deruleaza cu sprijinul Primariei municipiului Vaslui, care a asigurat partea de cofinantare de 113.963,94 lei, respectiv 2% din valoarea totala a proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.