In zilele noastre, SIDA nu mai este considerata o maladie care omoara, intrucat, daca este depistata din timp si tratata corespunzator, persoanele diagnosticate pot duce o viata aproape normala. Cu toate acestea, in judet, in cursul anului 2018, au fost inregistrate trei decese, iar in primul semestru al anului 2019, inca unul.
Incepand din anul 1988, in fiecare an, pe data de 1 Decembrie, se celebreaza Ziua Mondiala de lupta impotriva HIV/SIDA, ca o oportunitate a oamenilor de pretutindeni de a se uni in lupta impotriva HIV, de a oferi suport celor diagnosticati cu aceasta infectie si de a comemora pe cei care au decedat din cauza bolilor asociate cu SIDA. In acest an, sloganul campaniei la nivel mondial este Comunitatile fac diferenta.
In 2018, nu mai putin de 37,9 milioane de persoane din intreaga lume erau infectate cu HIV, dintre care 36,2 milioane adulti si 1,7 milioane copii. Aproximativ 79% dintre persoanele infectate stiau ca au HIV/SIDA. Tot in 2018, au fost luate in evidenta 1,7 milioane noi infectii HIV, dintre care 1,6 milioane erau adulti si 160.000 erau copii sub 15 ani. Totodata, 23,3 milioane de persoane din intreaga lume au primit terapie antiretrovirala, iar 770.000 de persoane au decedat din cauza bolilor asociate cu SIDA.
La nivel national, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in iulie 2018 erau luate in evidenta 15.661 de persoane infectate cu HIV (prevalenta 0,1%), iar la 1 iulie 2019, numarul persoanelor infectate a ajuns la 15.999, dintre care 315 persoane au fost luate in evidenta in primele sase luni.
La 31 decembrie 2018, au fost raportate de catre Compartimentul pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA din cadrul Institutului National de Boli Infectioase Prof. dr. Matei Bals: un numar de 7.786 cazuri HIV si 16.106 cazuri SIDA; un numar de 188 cazuri cu varste sub 15 ani si 15.322 cu varste peste 20 ani; un numar de 12.862 cazuri au primit tratament ARV la nivelul anului 2018 (acoperire de 54%). In 2018, in Romania, numarul cazurilor noi de HIV/SIDA a scazut fata de 2010 (respectiv de la 730 la 691), au precizat reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui.
In ceea ce priveste statistica in judetul Vaslui, asa cum reiese din datele DSP Vaslui, arata in felul urmator: in cursul anului 2018, au fost luate in evidenta opt cazuri noi de imbolnaviri cu HIV/SIDA si trei decese, iar la finele anului ramasesera in evidenta 59 de cazuri. In ceea ce priveste anul 2019, in primele sase luni, au fost diagnosticate doua cazuri noi si s-a inregistrat un deces. Astfel, la data de 30 iunie, au ramas in evidenta 58 de cazuri.
Scopul campaniei Comunitatile fac diferenta este informarea si constientizarea populatiei generale si in special a grupurilor cu risc crescut cu privire la modalitatile de transmitere si prevenire a infectiei HIV/SIDA si a importantei consilierii, testarii si tratamentului. Obiectivele campaniei sunt: cresterea accesului la informatii despre modalitatile de transmitere si prevenire a infectiei HIV/SIDA si a importantei consilierii, testarii si tratamentului; cresterea numarului de persoane informate despre HIV/SIDA; combaterea stigmatizarii si a discriminarii legate de HIV/SIDA.
Parteneri in realizarea campaniei la nivelul judetului Vaslui sunt: Crucea Rosie Romana – Filiala Vaslui, maternitati, cabinete de planificare familiala si cabinete ale medicilor de familie. Activitatile se vor desfasura in perioada 1 – 31 decembrie si vor fi asigurate de Compartimentul de Evaluare si Promovarea Sanatatii prin intalniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei, distribuirea de materiale IEC privind HIV/SIDA si informarea populatiei tinta cu privire la HIV/SIDA. Activitatile vor avea loc in urmatoarele unitati de invatamant: Scoala Gimnaziala nr. 1 Pochidia, Scoala Gimnaziala nr. 1 Perieni, Scoala Gimnaziala nr. 1 Ibanesti, Liceul Teoretic Emil Racovita Vaslui, ne-a declarat Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui.