O noua batalie pierduta de afaceristul Catalin Ursu

Condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare cu executare pentru multiple infractiuni economice si coruptie, afaceristul vasluian Catalin Ursu face de mai bine de trei ani eforturi pentru a obtine ori rejudecarea procesului, finalizat in vara lui 2016, ori suspendarea executarii pedepsei. Ultima astfel de cerere, privind revizuirea sentintei penale prin care a fost condamnat, i-a fost refuzata de judecatorii Tribunalului Vaslui, asta dupa ce, in luna mai, aceeasi instanta respinsese o cerere asemanatoare.

DCF 1.0

In iunie 2016, Curtea de Apel Iasi pronunta sentinta definitiva in cel mai mare dosar de frauda in domeniul asigurarilor din judetul Vaslui. Omul de afaceri vasluian Catalin Ursu era condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare, dupa ce, pentru un incident petrecut in luna octombrie 2011, a solicitat si primit suma de 1,1 milioane lei drept despagubiri de la o societate de asigurari. In data de 2 octombrie 2011, un TIR care transporta o incarcatura de bauturi alcoolice apartinand firmei lui Ursu a avut un accident auto, in urma unei coliziuni a vehiculului cu un cap de pod de pe o sosea din judetul Bacau. Imediat, afaceristul a anuntat dauna la firma la care era asigurat, reclamand distrugerea intregii incarcaturi, constand in bauturi alcoolice in valoare de 1,095 milioane lei. In fapt, doar o parte din incarcatura fusese distrusa in accident, restul fiind fie distrusa ulterior, pana la aparitia la locul accidentului a organelor de politie si a reprezentantului asiguratorului, fie ridicata de la locul accidentului si transportata la depozitul din Vaslui al firmei lui Catalin Ursu. Dealtfel, cu ocazia perchezitiilor efectuate de catre politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) Vaslui, in depozitul firmei lui Ursu au fost descoperite aproape 600 de sticle de bauturi scumpe ce faceau parte din incarcatura distrusa in accident. Initial, Catalin Ursu a intrat in posesia sumei de 1,1 milioane lei, dupa ce a mituit reprezentanta firmei de asigurari pentru a semna constatarea daunei in totalitate, si in urma unei sentinte pronuntate de Tribunalul Bacau. Ulterior, in urma unei sesizari facute de politistii din cadrul SIF Vaslui, procurorii au deschis un dosar penal pe numele lui Catalin Ursu pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la comiterea acestei fapte, inselaciune in contracte cu consecinte deosebit de grave si instigare la comiterea acestei fapte. Dupa aproape trei ani de procese, Tribunalul Vaslui l-a condamnat pe Catalin Ursu la opt ani de inchisoare cu executare, la care se adauga obligativitatea restituirii sumei de 1,1 milioane lei, contravaloarea despagubirilor primite de la firma de asigurare si a contravalorii expertizelor judiciare, cu mentinerea sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor pana la plata integrala a acestor sume. Ulterior, in iunie 2016, Curtea de Apel Iasi a admis contestatia afaceristului, scazand cu un an pedeapsa aplicata initial.

Dupa condamnarea sa, afaceristul a declansat o adevarata cruciada impotriva justitiei, dar si a celor care au avut vreun rol in pedepsirea sa, procurori, judecatori, politisti. A depus nenumarate cereri de contestatii la executare, de intrerupere a pedepsei ori de rejudecare a procesului, ocazii cu care a recuzat la nesfarsit judecatorii si procurorii de caz desemnati de solutionarea acestor cauze. Dealtfel, din aceste motive, unele dintre cererile lui Ursu inca se judeca, la peste un an de la depunerea lor pe rolul instantelor vasluiene sau iesene. O astfel de cerere s-a finalizat in luna mai a acestui an, respectiv o cerere de revizuire a dosarului in care Catalin Ursu a fost condamnat pentru initiere sau constituire de grup infractional organizat, si alte infractiuni care a fost respinsa ca nefondata de catre judecatorii Tribunalului Vaslui au decis respingerea, ca nefondata, a cererii de revizuire a dosarului 4567/89/2012. Inainte chiar de a contesta aceasta sentinta la instanta superioara, Curtea de Apel Iasi, Catalin Ursu si partenera sa, la randu-i condamnata in acelasi dosar, Daniela Brodocianu, au depus pe rolul Tribunalului Vaslui o noua cerere asemanatoare, in speranta ca de aceasta data va nimeri un complet de judecatori mai ingaduitori. Nici de aceasta data nu a avut noroc, zilele trecute, judecatorii respingand ca inadmisibila cererea de revizuire a sentintei penale nr. 493/22.12.2014 a Tribunalului Vaslui in dosarul nr. 4567/89/2012, ramasa definitiva prin decizia penala nr. 433/03.06.2016 a Curtii de Apel Iasi, formulata de condamnatul revizuent U.C. detinut in Penitenciarul Vaslui, asa cum se arata in minuta sedintei Tribunalului Vaslui. Decizia poate fi contestata in termen de 10 zile de la comunicare, contestatia urmand a fi judecata de catre magistratii Curtii de Apel Iasi, instanta pe rolul careia mai sunt in diverse stadii de judecata alte nu mai putin de 6 cereri ale condamnatului Catalin Ursu, cele mai multe, contestatii la executare. Intre ele, si cea privind respingerea, in luna mai, de catre Tribunalul Vaslui cererii de revizuire a dosarului in care acesta a fost condamnat, speta care nu a fost finalizata inca! Mai mult, la ultimul termen, fostul afacerist a cerut din nou sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene, a Curtii Constitutionale si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei, in ciuda faptului ca toate astfel de cereri anterioare au fost respinse de judecatori. Mai trebuie spus ca, deja, instantele de judecata vasluiene si iesene intampina dificultati in a gasi judecatori care sa se ocupe de cererile depuse de Catalin Ursu, mai toti fiind implicati la un moment-dat in spete care il priveau pe acesta, si, in consecinta, fiind obligati sa se abtina din judecarea respectivelor cauze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.