Intre 15 si 17 noiembrie, Universitatea de Vest din Timisoara a gazduit cea de-a treia editie a Conferintei Nationale a Societatii Romane pentru Astronomie Culturala (SRPAC). Asociatia Astronomica Sirius Barlad a fost reprezentata la eveniment de trei profesori.
A treia editie a Conferintei Nationale a SRPAC s-a desfasurat intre 15-17 noiembrie, la Universitatea de Vest din Timisoara. Evenimentul a avut urmatoarele sectiuni: Arheoastronomia (situri istorice aliniate astronomic); Gnomonica (cadrane solare din regiune, istoria cadranelor solare, etc.); Istoria astronomiei (evenimente, personalitati, descoperiri din trecut cu relevanta astronomica); Etnoastronomia (astronomia in societatea umana actuala: simboluri, mituri, folclor); Impactul astronomiei asupra vietii umane (poluarea luminoasa, etc.) si Astronomia si educatia.
Pe langa ceilalti participanti din Romania, Germania, Anglia, Republica Moldova, Serbia si Ungaria, a luat parte si Asociatia Astronomica Sirius (AAS) Barlad cu cativa membri. Ba chiar a prezentat si unele lucrari la conferinta. Este vorba despre Astronomia in viata omului (prof. Ioan Adam si Maria Giusca) si Fizica atmosferei si aplicatiile sale (prof. Ivona Magdalinis).
Programul Conferintei a cuprins si o prelegere publica intitulata Astronomia, cultura si calatoriile spatiale, sustinuta de Nicholas Campion, de la Universitatea Trinity Saint David din Tara Galilor, precum si doua lansari de carte: Astrologia si cosmologia in religiile lumii (autor Nicholas Campion) si Astronomia strabunilor: Arheoastronomie si etnoastronomie pe teritoriul Romaniei (coordonatori Marc Frincu si Simina Frincu).
Pe 16 noiembrie, s-a sarbatorit implinirea a 55 de ani de la infiintarea primului planetariu din Romania, adica cel al Universitatii de vest din Timisoara, care a fost inaugurat la 1 ianuarie 1964, avand un proiector de tip Zeiss-Jena ZKP-1. A fost o zi speciala pentru mine si un moment de neuitat, deoarece am avut onoarea sa primesc in cadrul conferintei Premiul pentru intreaga activitate in domeniul astronomiei culturale. Pe 17 noiembrie, am participat la o excursie la situl de Epoca Bronzului Tarzie Cornesti – Iarcuri. Fortificatia cu valuri de pamant de la Cornesti (Jadani) se prezinta astazi sub forma ruinelor unei mari cetati, care a fost intarita cu trei valuri de pamant succesive, palisade din lemn si santuri, aflate in hotarul localitatii Cornesti, comuna Ortisoara, judetul Timis. Un lucru care ne-a bucurat a fost faptul ca numerosi participanti au mentionat publicarea unor articole, de-a lungul timpului, in revista Pasi spre infinit (editata de AAS Barlad, n.r.), publicatie apreciata de specialisti si publicul larg. Le multumim si pe aceasta cale organizatorilor pentru oportunitatea de a participa la acest eveniment cultural deosebit!, a declarat prof. Ioan Adam, presedintele AAS Barlad.