Biroul Regional de Cooperare Transfrontaliera Iasi a anuntat recent faptul ca proiectul Stefan cel Mare – Istorie comuna, patrimoniu comun, Soroca – Vaslui, initiat de Raionul Soroca din Republica Moldova si la care judetul Vaslui, prin Consiliul Judetean, este partener, a fost selectat provizoriu pentru a fi finantat din fonduri europene, in cadrul Programului Operational Comun Romania – Republica Moldova, 2014 – 2022. In cadrul acestui proiect urmeaza a fi restaurat, conservat si pus in valoare un simbol al judetului, Ansamblul monumental Statuia ecvestra a domnitorului Stefan cel Mare de la Bacaoani.
Dezvelit la 25 octombrie 1975, cu prilejul sarbatoririi a 500 de ani de la victoria moldoveniilor condusi de Stefan cel Mare in batalia de la Podul Inalt, din 10 ianuarie 1475, Ansamblul monumental Statuia ecvestra a domnitorului Stefan cel Mare de la Bacaoani este considerat un simbol al judetului Vaslui, imaginea sa fiind pe toate documentele importante care se refera la aceasta zona. Format dintr-o statuie ecvestra a lui Stefan cel Mare situat pe o colina, la capatul unei alei cu trepte strajuite de o parte si de alta de doua basoreliefuri din bronz, cu un platou de recreere la baza, cu doua fantani arteziene de mari dimensiuni si un obelisc de bronz situat pe partea opusa a drumului national din apropiere, Ansamblul nu a fost niciodata restaurat, doar, uneori, facandu-se mici lucrari de intretinere. Asa se face ca, in decursul anilor, bazinele fantanilor, tencuite cu un mortar neadecvat, au ajuns sa prezinte fisuri in interior si exterior, soarta impartasita si de ornamentele din jurul bazinelor. In plus, suportul basorieliefului este fisurat, scheletul metalic a ruginit, iar platourile, atat cel de la baza statuii, cat si cel al basoreliefului, sunt in stare destul de proasta, pline de gropi si crapaturi.
In consecinta, se impune de urgenta efectuarea de lucrari pentru restaurarea si conservarea acestui ansamblu monumental, dar si punerea lui in evidenta, acolo fiind imperios necesara construirea unui punct de orientare turistica. Acest lucru s-ar putea rezolva cu cheltuieli minime pentru bugetul judetului Vaslui, respectiv accesarea de fonduri europene prin intermediul Programului operational Comun Romania – Republica Moldova, 2014 – 2022. Ar fi dealtfel un bun rezultat al cooperarii din ultima perioada cu diverse entitati din Republica Moldova, dat fiind ca cel care a depus proiectul in vederea obtinerii finantarii nerambursabile in care judetul Vaslui, prin Consiliul Judetean, este partener, este Raionul Soroca.
Finantarea care urmeaza a fi obtinuta, dupa ce Biroul Regional de Cooperare Transfrontaliera Iasi a anuntat recent ca proiectul Stefan cel Mare – Istorie comuna, patrimoniu comun, Soroca – Vaslui, initiat de Raionul Soroca, din Republica Moldova, a fost selectat provizoriu in acest sens, se ridica la 289.385,46 euro, aproximativ un milion de lei exclusiv TVA, judetul Vaslui urmand a suporta cofinantarea de 10% din valoarea proiectului, 30.841,78 euro, la care se adauga eventualele cheltuieli suplimentare, estimate la alti circa 5.000 de euro. Teoretic, contractul de finantare ar urma sa fie semnat undeva la inceputul anului viitor, CJ Vaslui avand drept termen pentru transmiterea documentelor, inclusiv nota conceptuala, tema de proiectare, studiul de fezabilitate si indicatorii tehnico-economici, aprobate de catre consilierii judeteni, data de 19 februarie 2019.
Teoretic, lucrarile preconizate ar putea fi finalizate in maxim 2 ani, cu tot cu timpul necesar organizarii licitatiilor aferente, proiectarii si executiei lucrarilor. Cert este un lucru, cat de curand, Ansamblul monumental Statuia ecvestra a domnitorului Stefan cel Mare de la Bacaoani ar putea straluci din nou, iar zona respectiva, transformata intr-o atractie turistica, dar si intr-un loc de petrecere a timpului liber pentru vasluieni, cu atat mai mult cu cat este situata pe principala artera de comunicatie rutiera din zona.