La pomul laudat, sa nu te duci cu sacul!

Mult asteptata, de catre primari, rectificare a bugetului de stat nu va aduce prea multi bani in visteriile secatuite ale UAT-urilor din judetul Vaslui, care vor beneficia in total de doar 4,221 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale, a noua cea mai mica suma alocata la nivel national. Cele mai multe dintre comune vor primi sume de pana in 10 mii lei, iar cea mai mare suma este de 104 mii lei, pentru comuna Feresti, care va primi mai mult decat orasele Murgeni si Negresti la un loc. Ceva bani, mai putini, se vor mai aloca prin Hotarare de Guvern dupa publicarea Ordonantei de Urgenta pentru rectificarea bugetului de stat, in urma cererilor depuse de primarii la AJFP. Ulterior, pana pe 20 decembrie, s-ar putea face o noua regularizare pentru echilibrarea bugetelor locale, daca primarii vor fi ascultatori si se vor achita de sarcinile de partid la alegerile prezidentiale!

Pentru bugetele UAT-urilor, in special din judetul Vaslui, proiectul de rectificare bugetara care a fost publicat ieri pe site-ul Ministerului Finantelor Publice este mai mult decat dezamagitor, banii putini pe care ii vor primi fiind practic o frectie la picior de lemn fata de nevoile reale ale comunelor. Pentru echilibrarea bugetelor locale, din cotele defalcate din TVA, 66 dintre cele 86 de UAT-uri vasluiene vor primi sume de pana in 10 mii de lei, comunele Pogonesti si Dimitrie Cantemir, de exemplu, urmand a primi imensa suma de 2.000 lei. Alte 11 comune, dintre cele mai mari, intre care Zorleni, Tutova, Valeni sau Falciu, urmeaza a primi intre 20 de mii si 53 de mii de lei, cea mai mare suma alocata unui UAT vasluian din mediul rural fiind de 104.000 lei, destinata comunei Feresti. Nici cele doua orase, Murgeni si Negresti, nu vor primi cine stie ce bani la aceasta rectificare, in ciuda nevoilor foarte mari pentru a asigura functionarea primariilor in perioada urmatoare, doar 43.000 lei, respectiv 53.000 lei. Doar orasele vor primi sume ceva mai importante, cea mai mare, 1,391 milioane lei, cam 1,2% din actualul buget al municipiului, ajungand la Vaslui, Barladul urmand a primi 1,075 milioane lei, iar Husiul, 305 mii lei.

In ceea ce priveste Consiliul Judetean Vaslui, acesta va beneficia de doar 529 mii lei, o suma infima raportat la nevoile celor doua mari institutii din subordine, DGASPC si Spitalul Judetean de Urgenta.

In total, din cele 2,637 miliarde lei, sume defalcate din TVA destinate echilibrarii bugetelor locale care fac obiectul acestei rectificari a bugetului de stat care urmeaza a fi alocate saptamana viitoare, judetului Vaslui ii este destinata suma de doar 4,221 milioane lei, a 10-a cea mai mica alocata unui judet, de 5 ori mai putini bani decat vor ajunge de exemplu in Timis si de 10 ori mai putini fata de Suceava! Nu mai vorbim de capitala care, singura, inghite peste 710 milioane lei, un sfert din intreaga suma alocata la nivel national.

In plus fata de banii alocati pentru echilibrarea bugetelor locale, se vor mai aloca sume pentru sustinerea cheltuielilor privind Programul pentru scoli al Romaniei, respectiv pentru ca scolarii sa primeasca fructe, cornul si laptele in urmatorul an scolar. Vasluiului ii va alocata suma de 4,239 milioane lei, mai mult chiar decat banii pentru echilibrarea bugetelor locale.

In afara banilor ce vor fi impartiti prin Ordonanta de Urgenta privind rectificarea, Guvernul a pastrat in rezerva alte 1,47 miliarde lei care vor fi repartizate unitatilor administrativ-teritoriale din cadrul judetelor, prin hotarare a Guvernului, in baza solicitarilor depuse de acestea, cu prioritate pentru finantarea cheltuielilor sectiunii de functionare a bugetelor locale, in urmatoarea ordine: a) cheltuieli de personal, inclusiv drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav, indemnizatiile lunare ale persoanelor cu handicap, (…) si cele aferente sistemului de protectie a copilului si centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap de la nivelul judetelor; b) bunuri si servicii pentru intretinerea unitatilor de invatamant si pentru cele aferente sistemului de protectie a copilului si centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap de la nivelul judetelor; c) alte naturi de cheltuieli urgente necesare in anul 2019, a caror efectuare nu poate fi amanata. Solicitarile unitatilor administrativ-teritoriale se intocmesc si se transmit Directiilor Generale Regionale ale Finantelor Publice/Administratiilor Judetene ale Finantelor Publice, potrivit machetei aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice in termen de 5 zile lucratoare de la data publicarii prezentei ordonante, avandu-se in vedere: a) prevederile bugetare aprobate pentru anul 2019 prin legea bugetara anuala si prin prezenta ordonanta de rectificare pentru cote si sume defalcate din impozitul pe venit, sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale; b) veniturile proprii provenite din impozite si taxe locale, prevazute in bugetele locale pe anul 2019; c) executia de casa la data de 31 iulie 2019; d) necesarul cheltuielilor prevazute la alin.(3), estimat pana la finele anului 2019. Directiile Generale Regionale ale Finantelor Publice/Administratiile Judetene ale Finantelor Publice analizeaza si verifica solicitarile unitatilor administrativ-teritoriale din punct de vedere al corectitudinii datelor inscrise si transmit Ministerului Finantelor Publice solicitarile centralizate la nivelul judetului, in termen de 15 zile lucratoare de la publicarea prezentei ordonante se arata in proiectul de Ordonanta publicat pe siteul MFP. Dat fiind ca suma pastrata in rezerva este ceva mai mult de jumatate din cea care se va imparti la rectificare, primarii ar trebui sa nu-si puna sperante ca vor primi prea multi bani pentru a-si acoperi nevoile cu salariile functionarilor si alte cheltuieli la care au ramas descoperiti.

Totusi, guvernul promite ca va mai fi o rectificare, la sfarsitul anului, cu conditia sa nu fie schimbat pana atunci: Sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale alocate unitatilor si subdiviziunilor administrativ-teritoriale in baza prevederilor art. 40 alin. (1) din Legea finantelor publice locale nr.273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se regularizeaza cu bugetul de stat pana la data de 20 decembrie 2019, in limita sumelor repartizate cu aceasta destinatie potrivit prevederilor art. 6 alin. (8) din Legea bugetului de stat pe anul 2019, nr. 50/2019. Cu alte cuvinte, daca primarii isi vor face datoria si vor obtine rezultate bune la alegerile prezidentiale, ar mai putea primi ceva bani, pentru plata salariilor si functionarea primariilor la sfarsit de an. Atentie insa, cei care vor mai pastra ceva bani in rezerva, ca excedent bugetar, cu exceptia sumelor a caror destinatie a fost stabilita prin acte normative sau prin acorduri/contracte de finantare, ar putea fi penalizati, sumele respective urmand a fi regularizate la sfarsitul anului cu bugetul de stat, in limita sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale primite de la acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.