Canalizarea pluviala din cartierul Gara, din Barlad, va fi reabilitata!

In sfarsit, dupa ani si ani in care, in ciuda existentei retelei de canalizare pluviala din cartierul Gara, fiecare ploaie torentiala a inundat fara exceptie bulevardul Primaverii si strada General Vasile Milea din Barlad, apa trecand de genunchii trecatorilor, autoritatile locale vor sa ia masuri. Cel mai probabil in urma nenumaratelor sesizari primite de la cetatenii afectati de transformarea strazilor si trotuarelor din zona Garii in adevarate lacuri de acumulare, edilii intentioneaza sa reabiliteze canalizarea pluviala de pe cele doua strazi.

Traditionalele inundatii cu care barladenii care locuiesc in cartierul Gara, in special pe strazile General Vasile Milea si Primaverii, s-au obisnuit la fiecare ploaie torentiala din ultimii ani ar putea deveni doar o amintire neplacuta. {i asta deoarece autoritatile locale intentioneaza sa rezolve situatia astfel incat, din anul 2020, sa nu mai putem vorbi de apa si noroaie pe respectivele strazi. In acest sens, la sedinta extraordinara a Consiliului Local de vineri, 9 august, vor fi dezbatute doua proiecte de hotarare ce se refera tocmai la aceasta problema.

Primul proiect vizeaza aprobarea documentatiei si indicatorilor tehnico-economici precum si executiei obiectivului de investitii Reabilitare canalizare pluviala strada General Vasile Milea.

In zona sudica a Barladului, respectiv strada General Vasile Milea, apele pluviale sunt colectate si transportate printr-un colector de forma ovoida, 1.000 x 700 mm (ce preia apele pluviale din intreaga zona de Sud – Sud-Est a orasului, respectiv cartierele Deal, Deal II, Eminescu si parte a cartierului Gara), cu lungimea de circa 1.510 metri liniari, pe strada General Vasile Milea de la Unitatea Militara pana la Bazinul de retentie 2, bazin situat langa Cimitirul Trei Ierarhi, unde sunt descarcate apele pluviale transportate de acest colector. Colectorul a fost pus in functiune in 1980 si, la o expertizare atenta efectuata de SC Aquavas SA Vaslui – Sucursala Barlad in 2019, s-a constatat ca, din strada Republicii (coltul Unitatii Militare) pana in zona Talcioc, de pe strada General Vasile Milea, acest colector este colmatat intr-un procent de 85-95%, iar intre Talcioc si Statia de Pompare a Apelor Uzate Intermediara II, gradul de colmatare este de 60-70%. Capacitatea de transport fiind astfel foarte redusa, el preia intr-o proportie de 60% apele pluviale din zona Unitatii Militare, insa apele din zona Varariei, Interex si Autogara Barlad nu mai pot fi preluate de acest colector (apa pluviala din aceasta zona inundand strazile adiacente), se arata in expunerea de motive.

(…) Fata de cele precizate mai sus, consideram ca, pentru a imbunatati sistemul de preluare a apelor pluviale din zona de Sud – Sud-Est a Barladului, sunt necesare urmatoarele: 1 – decolmatarea colectorului ovoid din strada General Vasile Milea pentru aducerea sa la capacitatea de transport initial proiectata, folosind tehnologiile noi specifice interventiilor de aceasta factura; 2 – reabilitarea si refacerea canalului colector acolo unde se gasesc tronsoane prabusite sau obturate; 3 – docolmatarea Bazinului de retentie 2, se mai precizeaza in expunerea de motive a proiectului.

Asa cum a fost calculat de Aquavas Barlad, devizul estimativ arata ca aceasta investitie se ridica la suma de 418.991 lei cu TVA, din care 392.589 lei cu TVA reprezinta cheltuielile cu constructii si montaj.

Iar al doilea proiect vizeaza aprobarea documentatiei si indicatorilor tehnico-economici precum si executiei obiectivului de investitii Reabilitare canalizare pluviala strada Primaverii.

Pe strada Primaverii, pe o lungime de circa 350 metri liniari, intre Gura Leului si Gara CFR, in anul 2008 a fost realizata cu fonduri PHARE o canalizare pluviala de tip canivou, acoperit cu placute carosabile din beton. Datorita traficului, a fenomenelor repetate de inghet-dezghet si a vechimii acestora, placutele impreuna cu peretii canivoului s-au degradat in mare masura, existand un risc ridicat de producere a unor accidente pentru toti participantii la trafic. In aceste conditii, SC Aquavas SA Vaslui – Sucursala Barlad, in calitate de administrator, a inaintat prin adresa nr. 112/05.08.2019 inregistrata la Primaria Barlad la nr. 19.829/05.08.2019 o documentatie si un deviz estimativ pentru executarea lucrarilor de reabilitare a acestei canalizari. Lucrarile estimate la valoarea de 130.479 lei cu TVA presupun inlocuirea a circa 1.200 de placute carosabile, reparatii structurale si decolmatarea intregii retele, se precizeaza in expunerea de motive. In cazul ambelor initiative, finantarea va fi facuta de la bugetul local, iar lucrarile vor fi realizate in cursul anului 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.