Consiliul Judetean Galati a solicitat omologilor vasluieni prelungirea, cu inca un an, a intelegerii privind depozitarea gunoaielor menajere a galatenilor la Groapa ecologica de la Rosiesti. Propunerea a fost primita (aproape) cu entuziasm, fiindca altfel nu ar fi nici o sansa sa se atinga tinta de deseuri colectate si depozitate convenita cu finantatorul, Uniunea Europeana!
In iulie anul trecut, a fost deschisa oficial Groapa ecologica de la Rosiesti, investitie in valoare de peste 40 milioane de euro, destinata rezolvarii problemei depozitarii deseurilor menajere produse de locuitorii judetului Vaslui. Din pacate, la un an de la darea in folosinta a obiectivului, sistemul de management al deseurilor este activ doar pentru zona Negresti, la care sunt arondate doar 8 UAT-uri. La Vaslui, de exemplu, castigatorul licitatiei privind firma care se va ocupa de colectarea, selectarea si transportul la Rosiesti a deseurilor produse de locuitorii municipiului si a celor 29 de UAT-uri arondate este cunoscut de mai bine de un an, fiind facuta si predarea utilajelor si a echipamentelor, inclusiv a vehiculelor si pubelelor achizitionate de CJ Vaslui si predate initial UAT-urilor. Cu toate acestea, abia in perioada urmatoare, operatorul local, SC Financiar Urban Pitesti, ar putea intra in paine, in prezent fiind inca purtate negocieri intre reprezentantii acestei firme si cei ai SC Romprest Energy SRL Bucuresti, firma care opereaza Groapa de la Rosiesti. Asta daca nu vor interveni noi amanari, din cauze obiective, asa cum s-a mai intamplat in cateva randuri, preluarea serviciului de salubritate a municipiului Vaslui fiind anuntata initial pentru sfarsitul anului trecut. Mai mult, pentru zona Rosiesti, care inglobeaza 14 UAT-uri, nu s-a exista desemnat nici macar operator local, licitatia in acest sens urmand a fi reluata in perioada urmatoare!
In aceste conditii, si cantitatile de deseuri predate la Groapa ecologica de la Rosiesti in vederea selectarii si valorificarii deseurilor reciclabile, respectiv neutralizariii celor inerte, sunt infime fata de cele convenite cu finantatorul, UE, prin obligatiile asumate la semnarea contractului. Spre exemplu, in perioada iunie 2018 – iunie 2019, la CMID Rosiesti a ajuns o cantitate totala de 72.715 tone deseuri, fata de cantitatea de 79.724 tone deseuri prevazute a fi depozitate anual. Mai mult, din acestea, aproape 18 mii de tone de deseuri provin din Galati, judet care nu dispune de o groapa de gunoi ecologica, iar investitia similara cu cea de la Rosiesti este in curs de implementare. Gazduirea gunoaielor galatenilor de face in urma unui protocol incheiat la sfarsitul anului trecut intre cele doua Consilii Judetene, cu aprobarea operatorului bucurestean si a finantatorului, Ministerul Dezvoltarii Regionale. Acum, galatenii solicita prelungirea acestui protocol cu inca un an sau pana la intrarea in operare a depozitului conform de deseuri de la Valea Marului. Conducerea CJ Vaslui a fost de acord in prinicpiu cu cererea de depozitare temporara la depozitul ecologic CMID Rosiesti pentru aproximativ 3.100 tone lunar de deseuri, provenind de la cele 59 de unitati administrative de pe raza judetului vecin. Acceptam deseuri de la Galati, daca este nevoie, vom accepta si din alte judete, cel putin pana cand Serviciul de management al deseurilor, serviciu a carui implementare se face cu foarte mari greutati si intarziere, se va pune pe roate si va functiona la parametrii normali. Daca nu ne apropiem macar de tinta convenita de deseuri depozitate la Rosiesti, riscam sanctiuni pe care nu le permitem, inclusiv majorarea tarifelor aplicate cetatenilor pentru serviciul public de salubritate, a explicat vicepresedintele CJ, Ciprian Trifan. Mai trebuie doar aprobarea prin vot de catre consilierii judeteni a actului aditional la contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubritate a judetului Vaslui.