Vineri, la Vaslui a avut loc una dintre cele mai importante intalniri regionale pe problematica muncii, pensiilor, salariilor si dialogului social, cu participarea practic a tuturor entitatilor implicate: legislativa, prin deputatul Adrian Solomon, presedintele Comisiei de munca a Camerei Deputatilor, executiva, prin Marius Constantin Budai, ministrul Muncii, prefectii judetelor Vaslui si Iasi, Eduard Popica si Marian Serbescu, directorii institutiilor din domeniu din Vaslui, Iasi si Botosani, reprezentanti ai sindicatelor si a pensionarilor din cele trei judete, precum si ai patronatelor, prin Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui. Au fost prezentate noutatile legislative din domeniu si, totodata, ministrul Budai a avut ocazia de a lua contact cu problemele cu care se confrunta diverse categorii sociale, pentru unele oferind si o rezolvare.
Membrii comisiilor de dialog social si civic din judetele Vaslui, Iasi si Botosani, precum si lideri sindicali din Bacau au avut ocazia sa-si expuna problemele cu care se confrunta diverse categorii sociale din aceasta parte a Moldovei ministrului Muncii, Marius Constantin Budai, care a fost prezent la Vaslui, onorand astfel invitatia conducerii judetului. Am profitat de prezenta in zona Moldovei a domnului ministru si l-am invitat la Vaslui la o trilaterala, pentru a explica ultimele acte normative adoptate sau in curs de elaborare, acte ce vor avea un impact major asupra unei mari parti a populatiei Romaniei, atat in randul pensionarilor, al angajatilor si sindicatelor, cat si al patronatului. In acest moment, in Parlament sunt consultari pentru elaborarea noii Legi a Dialogului social. Mai sunt doar cateva aspecte ramase in dezbaterea Comisiei de munca, aspecte neesentiale, astfel incat noi speram ca aceasta lege, extraordinar de importanta inclusiv in ceea ce priveste relatiile intre patronat si sindicate, ori, asa cum este noua terminologie europeana, intre angajatori si lucratori, sa fie aprobata pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare. De asemenea, pe masa Comisiei de munca din Camera Deputatilor se mai afla si modificari propuse pentru Legea pensiilor personalului din structurile MAI si a Ministerului Apararii Nationale. Una dintre aceste modificari vizeaza cresterea, la 65%, a cuantumului din ultimul salariu luat in calcul la stabilirea pensiei acestei categorii de personal. Personal, consider ca suntem in grafic cu Programul de guvernare prezentat inainte de alegerile din 2016, si multe categorii sociale, in special angajatii si pensionarii, resimt pozitiv munca si eforturile noastre, a aratat deputatul Adrian Solomon, presedintele Comisiei de munca din Camera Deputatilor.
Acest Guvern consider ca si-a facut datoria, desi mai sunt inca multe de facut! Declar acest lucru pentru a raspunde unor declaratii sau intentii vehiculate in spatiul public, pe care le consider iresponsabile, cum ar fi renuntarea la salariul minim sau la schemele de minims, inclusiv la Start-up-uri ori alte programe sau beneficii sociale, ajungand pana la dorinta unora, in special din opozitie, de a se renunta la anuntatele cresteri ale salariilor si pensiilor. Asta in conditiile in care noi, actuala guvernare PSD, ne propunem sa luam in continuare masuri pentru a reduce decalajul salarial existent fata de alte state europene. Unele persoane s-au opus inclusiv noii Legi a Dialogului social, lege care doreste sa puna la punct, pe baze moderne si europene, relatiile intre patronate, sindicate si lucratori! Consider ca, acum, pentru noi, principala provocare este elaborarea si implementarea unei strategii nationale privind forta de munca, un lucru extraordinar de important in viitorii ani pentru dezvoltarea Romaniei. Nu e vina nimanui ca exista aceasta mobilitate a fortei de munca autohtone catre spatiul european, insa, deja, un prim pas pentru reducerea migratiei a fost facut prin declararea domeniului Constructiilor ca fiind prioritate nationala in urmatorii 10 ani, daca dorim sa implementam proiectele de dezvoltare a infrastructurii. Masurile luate de noi, de reducere a fiscalitatii si cresterea salariului minim din acest domeniu, incep sa-si arate roadele. Avem deja si o Bursa a locurilor de munca online, pentru romanii din strainatate, si, deja, peste o suta de locuri de munca in Romania au fost acceptate de conationali de-ai nostri stabiliti in alte parti!, a declarat Marius Constantin Budai, ministrul Muncii.
Avem deja o problema: Germania se plange de lipsa de lucratori zilieri, in special romani, si de faptul ca, pentru ca noi am crescut aici salariul minim pe economie, patronii de acolo au fost nevoiti sa mareasca, cu 400 – 500 de euro, salariile oferite. Totusi, preocuparea noastra, a actualei guvernari, este ca aceasta tara sa nu mai fie clasificata ca fiind un furnizor de munca calificata si ieftina! Aici e datoria noastra, a guvernului: de a capacita discutiile cu patronatele si sindicatele, pentru a identifica noi domenii prioritare! Ne intereseaza in primul rand sa putem armoniza noile investitii cu resursa umana disponibila in Romania, iar eu consider ca acest lucru trebuie sa fie principala preocupare pentru toti actorii politici sau sociali implicati, a mai declarat Budai in cadrul intalnirii de la Vaslui.
Oficialul a subliniat faptul ca, in prezent, multi angajatori se plang de lipsa fortei de munca, in conditiile in care somajul a ajuns la un minim istoric, iar in ultima perioada au fost create circa 200.000 de noi locuri de munca. Am ajuns in situatia in care in Romania este penurie de locuri de munca. De aceea, facem eforturi pentru a incerca sa aducem acasa pe cei plecati la munca in strainatate, insa, nu in ultimul rand, trebuie sa luam considerare si aducerea de forta de munca din alte tari! Pentru a raspunde unor voci care nu sunt de acord cu acest lucru, care se tem ca in Romania vor fi importati jumatate de milion de pakistanezi, trebuie sa spun ca contingentul pentru acest an a ramas cel stabilit, de 20.000 de permise de munca. Totusi, pentru a veni in sprijinul angajatorilor, lucram la implementarea de noi masuri in acest domeniu, dupa ce, in noiembrie anul trecut, au fost simplificate procedurile si au fost reduse la jumatate taxele pentru permisele de munca oferite strainilor din tari extracomunitare. Inchei facand un apel la colegii din opozitie, care tot striga ca Guvernul nu are bani pentru plata salariior si pensiilor romanilor, sa vina sa se convinga de contrariu. Ii anunt ca in Bugetul de stat avem asigurate toate resursele financiare necesare si ca, la fel ca anul trecut si in alti ani, aceste zvonuri alarmiste vor ramane la fel de neadevarate!, a conchis ministrul Muncii.
Participantii la dezbatere au putut prezenta ministrului si autoritatilor prezente la eveniment problemele specifice cu care se confrunta, primind de la acestia raspunsuri si clarificari.
Marian Mocanu