Condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare cu executare pentru multiple infractiuni economice si de coruptie, afaceristul vasluian Catalin Ursu face de aproape trei ani eforturi pentru a obtine rejudecarea procesului, finalizat in vara lui 2016, ori pentru a obtine suspendarea executarii pedepsei. Ultima astfel de cerere i-a fost refuzata de judecatorii Tribunalului Vaslui, care i-au respins si solicitarile de a fi sesizate Curtea Constitutionala a Romaniei si Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
In iunie 2016, Curtea de Apel Iasi pronunta sentinta definitiva in cel mai mare dosar de frauda in domeniul asigurarilor din judetul Vaslui. Afaceristul vasluian Catalin Ursu era condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare, dupa ce, pentru un incident petrecut in luna octombrie 2011, a solicitat, si primit, suma de 1,1 milioane lei drept despagubiri de la o societate de asigurare. In data de 2 octombrie 2011, un TIR care transporta o incarcatura de bauturi alcoolice apartinand firmei lui Ursu a avut un accident auto, in urma unei coliziuni a vehiculului cu un cap de pod de pe o sosea din judetul Bacau. Imediat, afaceristul a anuntat dauna la firma la care era asigurat, reclamand distrugerea intregii incarcaturi, constand in bauturi alcoolice in valoare de 1,095 milioane lei. In fapt, doar o parte din incarcatura fusese distrusa in accident, restul fiind fie distrusa ulterior, pana la aparitia la locul accidentului a organelor de politie si a reprezentantului asiguratorului, fie ridicata de la locul accidentului si transportata la depozitul din Vaslui al firmei lui Catalin Ursu. Dealtfel, cu ocazia perchezitiilor efectuate de catre politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) Vaslui, in depozitul firmei lui Ursu au fost descoperite aproape 600 de sticle de bauturi scumpe ce faceau parte din incarcatura distrusa in accident. Initial, Catalin Ursu a intrat in posesia sumei de 1,1 milioane lei, dupa ce a mituit reprezentanta firmei de asigurari pentru a semna constatarea daunei in totalitate, si in urma unei sentinte pronuntate de Tribunalul Bacau. Ulterior, in urma unei sesizari facute de politistii din cadrul SIF Vaslui, procurorii au deschis un dosar penal pe numele lui Catalin Ursu pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la comiterea acestei fapte, inselaciune in contracte cu consecinte deosebit de grave si instigare la comiterea acestei fapte. Dupa aproape trei ani de procese, Tribunalul Vaslui l-a condamnat pe Catalin Ursu la opt ani de inchisoare cu executare, la care se adauga obligativitatea restituirii sumei de 1,1 milioane lei, contravaloarea despagubirilor primite de la firma de asigurare si a contravalorii expertizelor judiciare, cu mentinerea sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor pana la plata integrala a acestor sume. Ulterior, in iunie 2016, Curtea de Apel Iasi a admis contestatia afaceristului, scazand cu un an pedeapsa aplicata initial.
Trebuie spus ca, pe tot parcursul procesului, Catalin Ursu a avut o atitudine sfidatoare la adresa instantei, de cele mai multe ori, desi era asistat de aparator, afaceristul cerand instantei dreptul de a interoga el insusi martorii, pe care, uneori, ii acuza de minciuna. Mai mult, pe langa faptul ca, in mai multe randuri, a contestat expertizele judiciare efectuate in cauza, chiar si pe cele proprii, Catalin Ursu a hartuit cu reclamatii atat politistii care au efectuat cercetari, procurorii de caz si chiar pe martori, daca vedea ca acestia nu declara ceea ce dorea el. Aceasta atitudine si-a pastrat-o si ulterior condamnarii definitive, facand plangeri penale la adresa procurorilor si politistilor care l-au anchetat, ori a judecatorilor implicati in diversele faze ale procesului, plangeri care, unele dintre ele, au ajuns chiar pana la instanta suprema. La fel proceda si pe parcursul numeroaselor cereri de contestatii la executare, de intrerupere a pedepsei ori de rejudecare a procesului, ocazii cu care recuza la nesfarsit pe judecatorii si procurorii de caz care erau desemnati de solutionarea acestor cauze. Dealtfel, din aceste motive, unele dintre cererile lui Ursu inca se judeca, la peste un an de la depunerea lor pe rolul instantelor vasluiene sau iesene. In schimb, o ultima cerere de revizuire a dosarului si-a aflat deja un prim deznodamant, desi ea a fost inregistrata in octombrie anul trecut. Dupa doar sapte termene de judecata, incluzand aici si o amanare a pronuntarii sentintei, zilele trecute, judecatorii Tribunalului Vaslui au decis respingerea, ca nefondata, a cererii de revizuire a dosarului 4567/89/2012 in urma caruia Catalin Ursu a fost condamnat pentru initiere sau constituire de grup infractional organizat, si alte infractiuni. Cu aceasta ocazie, magistratii au respins si alte cereri ale condamnatului facute in acest dosar, respectiv o cerere de suspendare a executarii pedepsei, o exceptie a nelegalei constituiri a completului de judecata, ridicata de Ursu, dar si alte doua cereri, de sesizare a Curtii Constitutionale a Romaniei, respectiv a Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Sentinta nu este definitiva, ea putand fi contestata la instanta superioara, Curtea de Apel Iasi.
Marian Mocanu