Dupa mai bine de 11 ani, timp in care salariul minim pe economie s-a triplat, pretul combustibilului a crescut considerabil, iar tarifele de calatorie cu taxiul in Barlad au ramas neschimbate, in sfarsit, cel tarziu in iulie, acestea vor fi majorate. Cel putin asa a dat de inteles edilul sef al orasului, care a declarat public faptul ca, luna viitoare, va fi supus votului consilierilor locali un proiect de hotarare in acest sens. Pretul ar urma sa creasca la 2,5 lei/km pe timp de zi si la 3 lei/km pe timp de noapte.
La cea mai recenta sedinta a Consiliului Local Barlad, in speta cea ordinara din data de 17 mai, primarul Dumitru Boros a anuntat ca, pe ordinea de zi a sedintei ordinare din 24 iunie, se va afla si un proiect de hotarare ce vizeaza majorarea tarifelor pentru calatoria cu taxiul. Mai ales ca, tot pe 17 mai, a fost depusa la primarie o a doua adresa (prima a fost depusa pe 5 februarie) prin care reprezentantii firmelor autorizate sa desfasoare activitatea de taximetrie solicitau majorarea pretului pe kilometrul parcurs. Asta in contextul in care tariful a ramas acelasi din 2008, adica 1,8 lei/km (pe timp de zi) si 1,9 lei/km (pe timp de noapte), in timp ce la Vaslui, Bacau ori Focsani, se ridica la 2,5 lei/km (ziua) si 2,8-3 lei/km (noaptea).
Luni (13 mai, n.r.) am discutat cu taximetristii, iar astazi (17 mai, n.r.) am discutat din nou. Primul proiect din iunie va fi legat de solicitarea taximetristilor de majorare a pretului. Avem toate documentele pregatite, asa ca vom intra cu acest proiect de hotarare. Ca sa fim obiectivi, trebuie sa recunoastem ca au fost niste sincope si din partea noastra, dar si din partea lor, pentru ca nici ei nu au facut solicitarea (cea din februarie, n.r) in conformitate cu normele legale. Ei au solicitat simplu: Vrem ca pretul sa fie atat…. Dar legea impune sa faci o argumentatie in spate, sa spui de ce, cum ai ajuns la pretul respectiv. Le-am rezolvat, asa ca intram cu proiectul in luna iunie, a explicat Boros celor 21 de consilieri prezenti.
In ceea ce priveste hartia adresata Consiliului Local Barlad si semnata de reprezentantii a peste 30 de firme, persoane fizice autorizate si intreprinderi individuale ce fac taximetrie in oras, se face referire la nivelul neschimbat al tarifelor practicate in ultimii 11 ani si le solicita consilierilor sa majoreze preturile. Cu atat mai mult cu cat, nici pana acum, nu au primit raspuns la adresa trimisa pe 5 februarie.
Ce-i doare pe taximetristi?
Noi am cerut cresterea tarifului actual la 2,5 lei/km, ma refer la tariful practicat in timpul zilei in interiorul orasului, si la 3 lei/km, pe timp de noapte si in exteriorul orasului. Am solicitat aceste majorari pentru ca pretul la carburant a crescut foarte mult in ultimii ani, salariul minim pe economie s-a triplat, daca nu cumva a crescut si mai mult, iar cheltuielile de intretinere a masinii (RCA, ITP, reparatii etc.) au crescut considerabil. Acestea sunt principalele motive pentru care am cerut sa fie majorate preturile practicate de noi in ultimii 10-12 ani. Noi am tot asteptat un raspuns din partea primariei la solicitarea facuta in luna februarie, dar nu am primit asa ceva. Cred ca primarul l-a desemnat pe domnul Bozianu (Mihai Bozianu, seful Compartimentului de Transport din cadrul primariei, n.r.) sa ne spuna mai multe, dar cred ca domnul Bozianu a fost ocupat cu alte probleme. Noi am vorbit cu primarul pe aceasta tema inca de acum un an si jumatate, adica inainte sa introduca taxa speciala anuala de 600 de lei pentru utilizarea domeniul public, dar nici pana acum nu am ajuns la o intelegere, ne-a spus administratorul unei firme de taxi din Barlad.
Ca sa nu mai spun ca i-am solicitat sa mai amplaseze toalete ecologice in statiile de taxi, pentru ca nu sunt decat foarte putine, iar unele sunt legate cu lanturi si nu pot fi folosite. Si numarul de locuri de asteptare in statiile de taxi din oras ar trebui majorat cat mai repede, pentru ca acum sunt 200 de masini autorizate, dar numarul locurilor de stationare a ramas neschimbat de mai bine de zece ani. E bataie de joc! La Judecatorie, statia e exact langa containerele de gunoi, la Caramidarie, statia e degeaba, ca nu avem clienti. E suficient ca primarul sau domnul Bozianu sa-i cheme o data la discutii pe reprezentantii celor patru dispecerate si nu sa decida singuri, fara sa ne consulte. De cate ori ne-am adresat lor cu diferite probleme, ni s-a spus ca suntem o cantitate mica si ca nu contam. Dar cand a fost vorba sa introduca taxa de 600 de lei pe an am contat. Eu sunt corect si imi achit taxele, dar stiu colegi care fac piraterie si care nu platesc darile la stat, asa ca le raman lor toti banii incasati, in timp ce eu platesc mii de lei contributiile angajatilor. Iar cand sunt controale in trafic, nu stiu cine ii anunta, ca dispar imediat si nu sunt prinsi. Ideal ar fi ca toti sa intre in legalitate, pentru ca asa e corect, ne-a mai precizat acesta.
In ceea ce priveste tarifele aprobate de consilierii locali inca din 2008 si practicate si in prezent, acestea sunt: pornirea – 1,8 lei; distanta – 1,8 lei/km si stationarea – 18 lei/ora (pe timp de zi), pornirea – 1,9 lei; distanta – 1,9 lei/km si stationarea – 19 lei/ora (pe timp de noapte); distanta exterior – 2,5 lei/km si stationarea exterior – 25 lei/ora.
Trebuie mentionat ca, din toamna trecuta, ar trebui sa functioneze 200 de taximetre autorizate (cu bulina rosie pe portiera), insa la tot pasul pot fi observate, inca, numeroase alte taximetre care fac piraterie. Din ianuarie 2018, consilierii au aprobat mai multe taxe speciale ce-i vizeaza pe taximetristi. De exemplu, taxa pentru eliberarea autorizatiei de transport in regim de taxi (persoane sau bunuri) este 250 lei, taxa pentru eliberarea autorizatiei taxi (transport persoane sau bunuri) – 200 lei, taxa pentru eliberarea autorizatiilor de dispecerat taxi – 300 lei, taxa pentru utilizarea locurilor publice (locuri de asteptare taxi) – 600 lei/auto/an etc.
Adriana Susnea