Vasluienii si-au ales prioritatile orasului lor!

Multumind participantilor pentru sprijinul acordat campaniei Alege Prioritatile Orasului Tau, organizatorii acestei consultari nationale au anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca la nivel national au fost intregistrate peste 150.000 de accesari ale chestionarului online si peste 100.000 de raspunsuri individuale venite din partea cetatenilor. Vasluienii care si-au votat prioritatile au optat pentru obiective de importanta sistemica – drumuri si sanatate -, demonstrand ca au viziune si maturitate. Optiunile lor pot sta la baza dezvoltarii viitoare a municipiului resedinta de judet si, din fericire, majoritatea sunt deja prinse in strategiile elaborate de Primaria si Consiliul Local Vaslui.

Banca Mondiala, in parteneriat cu Federatia Zonelor Metropolitane si Aglomerarilor Urbane din Romania si cu sprijinul autoritatilor publice subnationale, a identificat o serie de proiecte prioritare cu impact metropolitan pentru Bucuresti si cele 40 de resedinte de judet din Romania. Selectia a avut loc in urma unor scrisori de solicitare din partea Bancii Mondiale catre primariile resedinta de judet, consiliile judetene si prefecturile din tara pentru identificarea unei liste de cel mult 10 proiecte strategice, cu impact metropolitan. Proiectele selectate indeplinesc urmatoarele criterii:

– Sunt incluse intr-un document strategic sau programatic existent (Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana, Planul de Mobilitate Urbana Durabila, Planul Urbanistic General, Masterplanul General de Transport etc.).

– Au un prag valoric minim, ajustat in functie de capacitatea bugetara a fiecarei resedinta de judet.

– Nu au finantare asigurata (in general, lista contine proiecte pentru care este necesara finantare din fonduri UE, fonduri guvernamentale, sau alte surse).

Pana pe 22 martie, cetatenii si actorii locali din Romania au putut sa se implice civic pentru viitorul oraselor lor, in cadrul campaniei de consultare Alege Prioritatile Orasului Tau!, realizata in parteneriat si cu Urbanize Hub. Astfel, participantii au putut accesa linkul catre chestionar, au ales orasul si au ierarhizat proiectele generate pentru acel oras, in functie de importanta si impactul asupra comunitatii locale si a regiunii metropolitane.

Ce au votat vasluienii?

Iata ordinea proiectelor votate pentru zona urbana functionala a municipiului Vaslui:

1. Constructia Variantei de Ocolire a Municipiului Vaslui;

2. Drumul TransRegio Moldavia (Bacau – Vaslui – Iasi);

3. Extinderea si reabilitarea infrastructurii Spitalului Judetean Vaslui (Spitalul vechi);

4. Investitii in infrastructura culturala din Zona Metropolitana Vaslui: 1) infiintarea Centrului Cultural Casa Artelor Vaslui (Centrul Cultural Dimitrie Cantemir); 2) Complexul Muzeal Satul Moldovenesc in Epoca Stefania; 3) Reabilitarea, modernizarea si dotarea Casei de Cultura a Sindicatelor din Municipiul Vaslui; 4) Consolidarea Palatului Copiilor din Municipiul Vaslui (monument Categoria A);

5. Drumul EuroTrans Prut (Crasna – Albita);

6. Parcul Agro-Industrial Vaslui si investitii in exploatatiile agricole din Zona Metropolitana Vaslui;

7. Parcul de Agrement Vaslui;

8. infiintarea Complexului de servicii sociale pentru persoanele expuse riscului de excluziune sociala;

9. infiintarea unui Centru de Transfer Tehnologic in Municipiul Vaslui;

10. Centrul de Conferinte si Expozitii.

Romeo Cretu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.