Cine are grija de batranii nostri?

Mii de batrani vasluieni nu mai au pe nimeni sa-i ajute, si doar cateva sute au norocul sa beneficieze de servicii de ingrijire de tip rezidential sau la domiciliu. Autoritatile locale pot accesa fonduri in acest sens, inclusiv prin Programul de Interes National – Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele varstnice dependente, insa, deocamdata, nimeni nu s-a aratat interesat. O alta initiativa, Centrul rezidential ce se dorea implementata de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Barlad, a fost abandonata, dupa ce cladirea a fost ridicata in proportie de 80%, din lipsa de bani, primaria nearatandu-se interesata de preluarea terenului.

Datele Directiei Judetene de Statistica Vaslui arata ca in categoria de varsta de peste 60 de ani se inscrie mai bine de un sfert din totalul vasluienilor, reprezentand totodata cea mai mare numeroasa categorie pe grupe de varsta, depasind-o pe cea a copiilor intre 0 si 14 ani. Multi dintre batrani nu mai au pe nimeni sa le poarte de grija, copiii, nepotii si multi dintre cei apropiati fiind plecati la munca, in tara sau in strainatate. Autoritatile recunosc ca aceasta categorie de persoane este vulnerabila din cauza limitarii fiziologice si fragilitatii caracteristice fenomenului de imbatranire si, de aceea, au dreptul la asistenta sociala acordata sub forma de servicii si beneficii sociale, potrivit Legii 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice.

Si totusi, se face prea putin pentru alinarea batranetelor celor aflati in nevoie. De exemplu, DGASPC Vaslui are doua astfel de Centre de Ingrijire si Asistenta pentru Persoane Varstnice, cel de la Husi si cel de la Giurcani, comuna Gagesti, si alte cateva centre destinate batranilor incadrati in diverse categorii de handicap. La CIAPV Husi, la acest moment sunt internati 63 de beneficiari cu varste peste 60 de ani, dintre cei care nu au familie, nu au locuinta sau posibilitatea de a-si asigura conditii de locuit pe baza resurselor proprii, au venituri mici sau, din cauza varstei ori a bolilor, nu se pot autogospodari. La CIA Giurcani sunt gazduiti si ingrijiti alti 37 de varstnici, cei mai multi trecuti de 70 de ani. Lor li se adauga alte doua Centre Medico-Sociale din subordinea CJ Vaslui, de la Bacesti si Codaesti, cu o capacitate totala de circa 150 de locuri, si alte cateva, putine la numar, infiintate de diverse fundatii ori asociatii de binefacere.

In afara institutionalizarii batranilor, considerata ca o ultima solutie, o alternativa importanta de protectie ce ar trebui sa se regaseasca in cadrul fiecarei comunitati o reprezinta serviciile de ingrijire la domiciliu. Din pacate, la acest moment, in judetul Vaslui functioneaza doar 3 unitati de ingrijire la domiciliu, una dintre ele a unei entitati private. Este vorba de Centrul de ingrijire la domiciliu Husi ce functioneaza in subordinea Asociatiei Centrul Diocezan Caritas Husi, si care acorda asistenta unui numar de 65 de beneficiari. In afara acestui centru, astfel de servicii mai sunt asigurate doar in municipiul Vaslui, de catre SID Batranete demna, al DGASPC, care ofera in prezent servicii pentru 26 de beneficiari prin intermediul a 8 lucratori sociali, si Centrul de ingrijiri la domiciliu persoane varstnice, ce functioneaza in cadrul Directiei de Asistenta Sociala a Primariei municipiului Vaslui, care are in prezent 29 de beneficiari si 15 ingrijitori. O initiativa pe cale de a se concretiza este cea a Episcopiei Husilor, care are intentia de a infiinta 3 unitati de ingrijire la domiciliu, pe raza localitatilor Barlad, Falciu si Botesti, Episcopia obtinand deja acreditare pentru asigurarea acestor tipuri de servicii. In plus, DGASPC Vaslui cauta sa identifice noi spatii ce ar urma sa fie reabilitate pentru a functiona ca centre de ingrijire pentru persoane varstnice care vor primi atat noi beneficiari, cat si dintre cei aflati la CIA Husi, centru care urmeaza sa fie reabilitat. Sunt discutii cu Primaria Negresti, pentru preluarea in acest scop a fostului spital orasanesc, dar si cu alte UAT-uri, pentru infiintarea de case protejate si centre de zi destinate persoanelor varstnice.

Se constata ca, la nivelul judetului, aceste servicii de ingrijire sunt insuficiente, raportat la numarul de persoane varstnice, aflat in continua crestere, si fiecare unitate administrativ-teritoriala ar trebui sa dezvolte astfel de unitati. Mai mult, UAT-urile pot accesa fonduri in acest sens, prin Programul de Interes National – Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele varstnice dependente. Fondurile necesare finantarii programelor de interes national se asigura prin bugetul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, in limita fondurilor bugetare aprobate cu aceasta destinatie, iar finantarea se realizeaza exclusiv in baza unui proces de evaluare si selectie a cererilor de finantare. Perioada de derulare a programului este de 2 ani de la data contractelor de finantare, dar nu mai tarziu de data de 30 noiembrie 2020, a explicat Sorin Prepelita, directorul executiv al AJPIS Vaslui.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.