Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta lansarea mai multor sesiuni de primire a proiectelor de investitii, finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Astfel, in perioada 1 aprilie – 30 iunie 2019 se pot depune proiecte pentru investitiile in masuri preventive destinate sa reduca efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile si ale evenimentelor catastrofale probabile prin submasura 5.1.
Alocarea financiara disponibila pentru beneficiarii publici ai acestei submasuri (sM) este de 7.360.000 euro, din care: 2.500.000 euro pentru instalatii de dezinfectie, 3.860.000 euro pentru autoutilitare probe si dotarea laboratoarelor si 1.000.000 euro pentru camere frigorifice. Totodata, beneficiarii privatii ai acestei submasuri au la dispozitie fonduri in valoare de 7.415.003 euro.
In aceeasi perioada, 1 aprilie – 30 iunie 2019, este deschisa sesiunea de primire a cererilor de finantare pentru investitii privind refacerea terenurilor agricole si a potentialului de productie afectate de dezastre naturale, de conditii de mediu adverse si de evenimente catastrofale, finantate prin submasura 5.2. Bugetul disponibil pentru acest tip de investitii este de 13.677.431 euro.
De asemenea, incepand cu 1 aprilie 2019, se lanseaza prima sesiune de depunere a cererilor de finantare prin submasura 17.1 Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor. Data limita de depunere a cererilor de finantare este 30 noiembrie 2019. Fondurile disponibile pentru fermieri sunt in valoare de 42.797.487 euro.
Aceasta sesiune este dedicata celor care doresc sprijin financiar pentru asigurarea culturilor de primavara, urmand ca spre finalul anului sa fie deschisa o noua sesiune a sM 17.1 pentru asigurarea culturilor de toamna.
Dezastrele si calamitatile naturale pot interveni oricand, in orice moment, iar noi trebuie sa fim pregatitiin mod eficient sa facem fata unor astfel de situatii. Punem accent pe masurile esentiale de prevenire, dar si pe cele de reducere a riscurilor de dezastru.Este important ca autoritatile publice locale sa isi dezvolte strategii de reducere a riscului reprezentat de fenomenele naturale, dar si pentru consolidarea capacitatilor de gestionare a acestora. Lansampentru prima data o serie de masuri complementare celor de investitii,masurimenitesa reduca efectele dezastrelor naturale, ale catastrofelorclimatice,fie ca este vizata prevenirea acestor situatii nefavorabile, fie cavorbim desprerefacerea terenuriloragricole afectate de conditiide mediu adverse.De asemenea,deschidem in premierao linie de finantare prin care fermierii pot obtine sprijin financiarsa-si asigureatat culturile, cat sianimalele. Fondurile europene disponibilepentru toate aceste tipuri de sprijin,acordat fermierilor prin PNDR 2020depasesc 71 milioane de euro,a declarat Alin-Dan Trifu, directorul OJFIR Vaslui.
Cererile de finantare se depun on-line pe pagina de internet a Agentiei, www.afir.info, pana la termenul prevazut in Anuntul de lansare sau pana la epuizarea fondurilor disponibile. Pentru intocmirea documentatiei necesare obtinerii finantarii, solicitantii de fonduri europene au la dispozitie Ghidul solicitantului ce poate fi consultat gratuit pe portalul AFIR, la sectiunea Investitii PNDR in pagina dedicata fiecarei submasuri in parte.
Am vrea ca anul acesta (2019) sa se asfalteze drumul judetean DJ 242 B (comuna Malusteni) si drumurile judetene DJ 242 C si DJ 242 G (comuna Vinderei) ca sunt drumuri de piatra ca pe timpul Dacilor (cei din judetul Galati au asfaltat) ca vrem sa mergem la Manastirea Bujoreni si Manastirea Grajdeni dar scurteaza mult si distanta spre Barlad . Va rugam dezvoltati si acesta zona rurala (saraca) !