Primaria Barlad angajeaza firma care sa captureze minimum 100 de maidanezi lunar

In sfarsit, la mai bine de o luna de cand consilierii barladeni au votat delegarea prin concesiune a Serviciului pentru gestionarea cainilor fara stapan din oras, a fost publicat pe SICAP anuntul privind licitatia. Contractul, in valoare de 1.440.000 lei fara TVA, va fi incheiat pe trei ani, firma care va fi desemnata castigatoare fiind obligata sa captureze, lunar, de pe strazi cel putin 100 de maidanezi.

Aprobat in unanimitate de consilierii barladeni in sedinta extraordinara din 11 februarie, proiectul de hotarare privind infiintarea si delegarea prin concesiune a Serviciului public de gestionare a cainilor fara stapan din Barlad a fost deja validat de prefectul judetului. Aceasta conditie legala fiind indeplinita, nimic nu i-a mai impiedicat pe edili sa declanseze procedura de contractare a unei noi firme care sa captureze maidanezii de pe strazi. Mai ales ca, de la 1 ianuarie si pana acum, nimeni nu s-a ocupat de acest lucru, asa ca numarul cainilor comunitari din oras s-a tot inmultit, iar localnicii se tem sa nu fie atacati din senin de cei mai agresivi. Asa se face ca, in sfarsit, pe 14 martie, reprezentantii primariei au publicat pe SICAP (noul Sistem Electronic de Achizitii Publice) anuntul referitor la delegarea prin concesiune a Serviciului, pentru a gasi cat mai repede o firma sau un ONG specializat cu care sa semneze un nou contract. Ofertele vor fi depuse la Registratura primariei pana pe 2 aprilie, ora 11.00, urmand sa fie deschise in aceeasi zi, la ora 13.00.

Dupa cum am spus in nenumarate randuri, problema cainilor fara stapan este una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta municipiul. Cu toate acestea, o parte din consilierii locali, si aici ma refer la cei din PSD, nu au inteles acest lucru si au refuzat nejustificat, in doua randuri, sub diferite pretexte, sa voteze proiectul referitor la concesionarea serviciului. Am pierdut astfel timp pretios, pentru ca, la aceasta data am fi putut avea deja un serviciu functional care sa isi faca treaba. Speram totusi ca, pana la data limita de depunere a ofertelor, sa reusim concesionarea serviciului pentru a rezolva problema cainilor fara stapan, cat mai repede si mai eficient cu putinta, a declarat primarul Dumitru Boros.

Potrivit anuntului publicat pe SICAP, serviciile de gestionare a cainilor fara stapan din Barlad, constau in: 1) capturarea, transportarea, inregistrarea, consultarea, trierea si adapostirea cainilor fara stapan; 2) capturarea, transportarea, inregistrarea, consultarea, trierea si adapostirea tineretului canin mai mic de sase luni, fara stapan; 3) microcipare; 4) deparazitarea interna/externa a cainilor; 5) vaccinarea antirabica a cainilor; 6) carnet de sanatate, sterilizare/castrare; 7) intretinerea si hranirea in adapost a populatiei canine timp de 14 zile; 8) eutanasia cainilor.

Obligatiile concesionarului

In caietul de sarcini aprobat odata cu proiectul de hotarare si atasat la anuntul publicat pe SICAP se precizeaza ca operatorul prestator al serviciului de gestionare a cainilor fara stapan are numeroase obligatii. Cele mai importante dintre ele sunt: sa-si deschida punct de lucru in Barlad in termen de 30 de zile calendaristice de la semnarea contractului de concesiune; sa captureze, in prima jumatate a fiecarei luni, minim 100 de maidanezi; sa organizeze campanii lunare de sterilizare gratuita a cainilor cu si fara stapan, in colaborare cu alte ONG-uri (minim 150 de sterilizari lunare); sa furnizeze Consiliului Local informatiile solicitate si sa asigure accesul la toate informatiile necesare verificarii si evaluarii functionarii serviciului.

Tot concesionarul e obligat sa tina un registru special vizat de medicul veterinar, care va contine date detaliate despre maidanezii capturati (ziua capturarii, data si ora cazarii in adapost, caracteristicile individuale ale animalului, numarul de caini prinsi, revendicati, adoptati, eutanasiati, substanta utilizata si numele persoanei care realizeaza eutanasierea, numarul de microcip, data vaccinarii antirabice, data sterilizarii, data predarii cadavrelor la societatile de incinerare, etc.). Tot in sarcina concesionarului cad si urmatoarele sarcini: sa permita accesul reprezentantilor societatilor de protectie a animalelor la operatiile de capturare, adapostire, vaccinare, deparatizare, adoptie si eutanasiere, in cazul in care se solicita; sa prezinte semestrial in Consiliul Local o informare scrisa privind modul de prestare a serviciului de gestionare a cainilor fara stapan; sa detina un site de promovare a cainilor prinsi de pe domeniul public, pe care il va actualiza zilnic cu pozele tuturor cainilor prinsi, etc.

Potrivit caietului de sarcini aprobat pe 11 februarie, valoarea estimata a contractului pe un an este de 480.000 lei. In acesti bani intra capturarea, transportarea, consultarea, trierea si adapostirea a cel putin 100 caini/lunar (70 lei/bucata), deparazitarea interna/externa, vaccinarea antirabica si carnetele de sanatate (10 lei/bucata – minimum 140 caini/lunar), microciparea (20 lei/bucata), sterilizarea maidanezilor (100 lei/mascul si 150 lei/femela – minimum 50 caini/lunar), intretinerea si hranirea in adapost a cel putin 100 caini/lunar (5 lei/bucata) si eutanasierea a cel putin 40 de caini/lunar (60 lei/bucata). Contractul se va incheia pe o durata de trei ani, astfel ca firma specializata sau ONG-ul care va concesiona serviciul de ecarisaj va primi de la bugetul local suma de 1.440.000 lei si, la randul ei, va plati o redeventa anuala de 2.000 lei.

Adriana Susnea

1 COMENTARIU

  1. Primaria Barlad ar trebui sa scoata banii si sa construiasca adapost, in care sa poata supravietui toti cainii maidanezi!! Momelile din acest articol, cum ar fi….consultatii, deparazitari, etc…ca apoi sa ii eutanasiati in 14 zile, credeti ca tin?? Cat de retardati ne considerati ca si concetateni?? Cei de la conducere, va cred capabili sa luati solutii mai bune!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.