Ministerul taie 44 de paturi in spitalele din judet!

Pentru acest an, Ministerul Sanatatii urmeaza sa aprobe pentru spitalizarea continua un numar de 1.933 de paturi pentru cele patru spitale din judet. Cum, la finele anului 2018, unitatile medicale numarau 1.977 de paturi, e limpede ca pentru 44 nu se vor deconta bani.

Pe pagina de internet a Ministerului Sanatatii a fost lansat in dezbatere publica proiectul de ordin privind Top of Form

aprobarea detalierii pe judete a numarului total de paturi, pe anul 2019, din unitatile sanitare publice si private pentru care casele de asigurari de sanatate pot incheia contracte de furnizare de servicii medicale spitalicesti. Din totalul de 119.579 de paturi la nivel national, celor patru spitale publice din judetul Vaslui le sunt aprobate doar 1.933. Fata de anul 2018, cand pentru spitalizarea continua au fost decontate cheltuielile in limita a 1.977 de paturi, pentru anul in curs Ministerul Sanatatii a decis ca 44 de paturi trebuie dizolvate.

In judetul Vaslui, asistenta medicala spitaliceasca este asigurata de un spital privat la Negresti, doar cu spitalizare de zi, un spital privat la Vaslui – SC Recumed SRL (18 paturi paliatie si 14 paturi oncologie) si de patru spitale publice. La sfarsitul anului 2018, cele patru spitale publice din judet totalizau 1.977 paturi pentru spitalizarea continua. Concret, Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui avea 787 paturi, Spitalul Municipal de Urgenta Elena Beldiman Barlad avea 764 paturi, Spitalul Municipal Dimitrie Castroian Husi avea 285 paturi, iar Spitalul de Psihiatrie Murgeni avea 141 paturi, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Vaslui.

In proiectul de ordin aflat in dezbatere publica pana pe 16 aprilie se precizeaza ca doar pentru acest numar de paturi se va asigura finantare din fonduri publice, dar ca nu este ingradita posibilitatea finantarii unui numar suplimentar de paturi din alte fonduri. Insa, este greu de crezut ca in judetul Vaslui se vor gasi alte surse de finantare. Cel putin la Barlad, unde se stie ca spitalul se afla intr-o situatie financiara delicata si unde Consiliul Local si Primaria, ordonatorul principal de credite, au alocat in 2018 cateva milioane de lei, majoritatea pentru diverse investitii esentiale.

In orice caz, asa cum s-a intamplat si in alti ani in care s-a taiat din numarul de paturi in unitatile spitalicesti, decizia nu va fi luata exclusiv de managerii spitalelor, ci impreuna cu sefii Directiei de Sanatate Publica Vaslui si ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Vaslui. Iar teoretic, reevaluarea spitalelor ar trebui sa dureze macar cateva zile dupa publicarea actului normativ in Monitorul Oficial si dupa ce Ministerul Sanatatii va trimite in teritoriu adresa referitoare la numarul de paturi finantate si criteriile ce trebuie respectate pentru a reduce paturile.

Pe de alta parte, actele aditionale ale contractelor de finantare a spitalelor pentru anul 2019 trebuie sa se incheie cel tarziu in martie – aprilie, asa ca in scurt timp ar trebui sa inceapa negocierea cu managerii spitalelor. Este limpede ca decizia trebuie luata cat mai curand, intrucat finantarea este corelata la numarul de paturi aprobate pentru anul in curs.

De mentionat ca cele mai putine paturi pentru spitalizarea continua, asa cum apar in anexa proiectului de ordin, sunt aprobate in judetele Ilfov (644), Giurgiu (683), Ialomita (775), Tulcea (790) si Calarasi (953). La polul opus, cele mai multe paturi finantate in 2019 sunt in Bucuresti (20.331), Iasi (6.859), Cluj (6.237) si Timis (4.972), adica acolo unde sunt spitale regionale.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.