Cresterea rapid a indicelui ROBOR din ultimele zile i arde la vasluieni la portofel. n ultimii ani, firmele si populatia au mizat masiv pe mprumuturile n moneda national, n detrimentul creditelor n valut. Numai n acest an, valoarea creditelor n lei a crescut spectaculos. n primele opt luni ale anului, creditele n moned national din judetul Vaslui au crescut cu 73 milioane de lei, n timp ce creditele n valut s-au diminuat cu 46 milioane de lei. Cresterea ROBOR scumpeste exact creditele n lei si mreste ratele la aceste mprumuturi. ROBOR reprezint rata medie a dobnzii la care bncile romnesti se mprumut ntre ele n lei. El se stabileste zilnic de BNR ca medie aritmetic a cotatiilor practicate de 10 bnci selectate de Banca National.
Vasluienii care au contractat imprumuturi la institutiile financiare au tras din nou lozul necastigtor. Dac in perioada dinaintea crizei economice creditele in valut erau cele mai cutate, in ultimii ani, atat populatia cat si firmele s-au orientat spre imprumuturile in lei. De altfel, si sfaturile specialistilor din cadrul Bncii Nationale a Romaniei (BNR) au curs in acest sens, fiecare client fiind indemnat s isi fac un credit in moneda in care primeste salariul. Din pcate, in ultimele sptmani, aceast nou strategie se dovedeste a fi perdant. Cresterea spectaculoas a indicelui ROBOR va duce la scumpirea creditelor in lei, implicit a ratelor pe care clientii bncilor le au de achitat lunar la imprumuturi. n functie de ROBOR, se calculeaz ratele la creditele in lei. Sunt afectati in special romanii cu credite Prima Cas. La acest program, dobanda este calculat printr-o formul, respectiv indicele ROBOR la trei luni plus doi. La rezultatul obtinut se mai adaug apoi comisionul de 0,45% pentru Fondul de Garantare, plus comisioanele bancare.
Vasluienii au virat spre creditele n lei
n anul 2017, creditele in lei accesate de populatie si firmele din judetul Vaslui au crescut constant. n timp ce imprumuturile in valut s-au diminuat, creditele in moneda national au crescut cu zeci de milioane de lei. Potrivit datelor BNR, in luna august 2017, in judetul Vaslui erau inregistrate credite in moneda national de 1.120 milioane lei. Gospodriile populatiei aveau accesate 657,9 milioane de lei, din care 418,4 milioane au fost destinate consumului, iar pentru locuinte s-a luat credite in sum total de 220,2 milioane de lei. Spre comparatie, fat de luna iulie 2017, cand erau active credite in lei de 1.081 milioane lei, se constat o crestere de 39 milioane lei. Gospodriile populatiei s-au imprumutat in luna august cu 19 milioane de lei mai mult decat in luna iulie 2017, cresterea cea mai mare fiind inregistrat la creditele de consum. Practic, vasluienii au apelat la creditele in lei care, in aceste zile, sunt afectate de cresterea rapid a indicelui ROBOR. Fat de inceputul acestui an, valoarea creditelor in lei a crescut cu suma de 73 milioane lei. Mai exact, de la credite in lei de 1.047 milioane lei in luna ianuarie, in august, valoarea imprumuturilor in moneda national a crescut la 1.120 milioane lei. n paralel, creditele in valut au sczut cu o sum total de 46 milioane lei. De la credite in valut de 454,3 milioane lei in luna ianuarie 2017, creditele in valut au sczut la 406 milioane lei in luna august 2017.
Indicele ROBOR a ajuns la 1,8%
Indicele ROBOR cu scadent la 3 luni, in functie de care se calculeaz costul creditelor in lei cu dobanda variabil, a urcat marti, 3 octombrie 2017, la 1,8%. Indicele a depsit astfel nivelul dobanzii de politic monetar a BNR, de 1,75%, rmas neschimbat din august 2015. La inceputul lunii septembrie, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 0,92%. Si indicele ROBOR la 6 luni, folosit in calculul dobanzilor la creditele ipotecare, a ajuns marti la 1,89%, fat de 1,78%, cu o zi in urm. Ascensiunea rapid a ROBOR este pus de analisti pe seama restrangerii lichidittii din piat, dar si a anticipatiilor inflationiste si de insprire a politicii monetare a BNR. Un alt factor care a determinat cresterea dobanzilor este interventia repetat a BNR pe piata valutar pentru mentinerea cursului, in conditiile in care leul s-a mentinut stabil, in timp ce monedele din regiune s-au depreciat alert. Cresterea ROBOR a fost mai accelerat in septembrie, dup mai multe luni de stabilitate.